onsdag 26 augusti 2009

Schaaantiiil schteeek.

Det här med språk alltså.....

"Vad katten är en stekare? Är det något bara ni nollåttor har? Här i Göteborg har vi bara goa gubbar"

Så skrev Charlotta som kommentar till inlägget om grannen Thomas med anledning av att jag beskrev honom som en stekare.

Jag gör ett eget inlägg till svar för säkerhetens skull. Kanske finns det andra icke nollåttor där ute i cyberspace som läser mina tokerier och inte vet vad jag skriver om eftersom mitt språk är så nollåttigt;)

En stekare/stekis är benämningen på en kille som är sådär lite schteeek liksom. Det är viktigt med uttalet. Det ska vara stek med sch-ljud. Schteeeek. Det är viktigt att dra ut e.et i steket också. Schteeeek.

En stekare är mån om sitt yttre. Väldigt mån. Det är viktigt att klä sig schteeek. Pilotbrillor är ett måste. Ganska så åtsittande brallor likaså. Särskilt över låren och baken. Korta jackor eller fina figursydda kavajer med emblem på är inte fel det heller på en klockäkta schtek.

Som toppen på karamellen hör även en fin schaaaal eller halsduk i finaste cashmiiir virad runt halsen. Ovan halsen finns givetvis ett huvud på schteeekaren. Det skall vara en prydlig frisyr på det huvudet. Helst något långt bakåtkammat eller så. Går även bra med en snygg kortklippt variant med något slags klatchig prydligt stökig liten pytte tuppkam på sniskan. (En sån som Thomas har)

En stekis är nästan lite feminin i sina rörelser. Sitter helst med bena i kors. Har ett mjukt och fint rörelseschema för händerna när han talar. Står gärna och putar lite lätt med munnen då han försöker koncentrera sig. Tänker väldigt mycket på sin kroppshållning verkar de göra också.

En schtekis är absolut inte som en väldigt feminin pojke som gillar pojkar utan mer feminin som en pojke som inte är så manhaftig kan man säga. Stekarn rör sig alltså lite elegant, med gentila rörelser. Stekaren uttalar gentil såhär "schaantiiil" och elegant såhär "elegaaaant"

Stekarn vill nämligen gärna tala lite fint också. Fiiiint. Med iiiii.n som kommer lite djupare nerifrån svalget. För att inte tala om en stekares a.n. De ska vara lite upphöjda i tonen och även något utdragna. Precis som e.na i schteeek. Ett bra ordexempel är champagne. En stekis uttalar det "schaaaampaaanj"

Hänger ni med?

När jag såg Thomas allra första gången såg jag några av en schtekares attribut på honom. Därav smeknamnet "stakaren" Dessutom rör och för sig Thomas väldigt elegaaant och schantiiilt.... när han vill och gör sig till vill säga:) Numera talar också Thomas som en klockren stekis.... fast det gör han för att jag har lärt honom att tala så. Hehe.
.
Egentligen kommer Thomas ursprungligen från Katrineholm, och där talar man med en dialekt som är allt annat än schteeeek.... Tack och lov;-)

Du Charlotta, vad katten är en go gubbe egentligen?

8 kommentarer:

Sandra sa...

Gud vad jag skratta åt ditt inlägg. Goa gubbar är vi allihopa!

Charlotta sa...

Du e la för go' du! Skrattade så jag satt dubbelvikt när jag läste om schtekarna. Jag fattar precis vilken typ du menar. Men vi har faktiskt inte något ord för sådana där stekare. Ärligt talat tror jag inte det finns några äkta stekisar här. Det är nog ett Stockholms-fenomen. Skall kolla upp detta noga nästa gång jag besöker huvudstaden.

I Gbg är de flesta killar äkta goa gubbar. En äkta go gubbe heter Glenn, jobbar på Volvo, spelar handboll, snusar grovsnus, dricker Prepps och älskar Blåvitt. En go' gubbe fönar aldrig håret och speglar sig sällan. Han e liksom bara som han e. Go, gla och görkäck varje da. Schteeeeken och go-gubben är nog varandras motsatser när jag tänker på saken... Fast även tjejer kan faktiskt gå under benämningen goa gubbar. Kan en tjej uppe hos er vara stekare då?

Tänk vad man lär sig grejer genom att blogga... Tack Maria för detta nya ord!

Jessica sa...

Hahahaha! Va skön du är!Skrattar ihjäl mig!
Läste även CHARLOTTAS svar till dig, här nedanför! Håller fullständigt med henne!
Det finns en hel del "gooa gôbbar" här nere, i denna delen av vårt avlånga land ;)

Hoppas att allt är bra med er, efter semestern!
Kram på dig!

Viveka på Humlebacken sa...

När vi säger schtekare (med värsta stockholmsbetoningen) menar vi oftast en trist stockholmstyp som köper dyr champagne och sprutar ner sina kompisar med på Pepes bodega i Båstad... Eller nån annan dryg typ:)
Men jag förstod att det inte var det du menade om Tomas..

Ina sa...

Håller helt med Charlotta - din stekis är helt motsatsen till våra goa gubbar.... En go gubbe är en sådan som jag dras till. Avslappnad och trygg i sig själv, snusar och kör volvo och som sagt - bryr sig inte ett dugg om barret.... utan det får växa som det vill.
Vi här omkring kallar en sådan som du beskriver som stekis - för en fjolla från fjollträsk.... med backslick och snäva byxor.... en övervintrad juppie....

jag är en go gubbe - i kvinno kropp.. förutom det att jag snusar inte....

du e en go gubbe du med!

kram på dig
Ulla bella....

Signerat J&P sa...

Hahahaha... De schtekare jag känner har dessutom ALLTID pastellfärgade pikéer av utvalda märken. Kvalitén spelar mindre roll, bara rätt figur pryder bröstet.

Ytterst sympatiska personer det där. Under ytan. Kanske. =)

Linda sa...

Tack för den underbara förklaringen på Stockholmsfenomenet stekare ;-) Härligt att starta dagen med ett leende...
kram från ännu en göteborgare - som i och för sig flyttat ut på "landet" men i ♥ alltid kommer vara 031:a.

Ika sa...

Goa gubbar är vi allihopa!