måndag 24 augusti 2009

Historien om paviljongen

Dåså. Då försöker jag mig på att blogga igen då. På riktigt "Maria vis" alltså. Med massvis med bilder, kefft språk och massvis med ;-) Får se om takterna sitter kvar.
.
Jag börjar med historien om paviljongen. Eller rättare sagt historierna om paviljongerna.
.
När vi i våras kommit en bit på vägen med altanen kände vi att en paviljong skulle sitta fint i den nedre delen som skulle utgöra altanes "vardagsrum". Vi ville ha ett ombonat krypin med lite tyger och tak för mys.
.
Vi köpte Jysks paviljong Roma 3x3 meter som visade sig vara långt mycket mindre än 3x3 meter i det verkliga livet.
.

.
Som synes gav inte den paviljongen mycket extra utrymme till annat där inunder. Den var på tok för liten.
.

.
Därför flyttades den paviljongen upp till denna plats och där står den än i dag hel och ren.
.

.
Jag tyckte väldigt mycket om Jysks paviljong med det vita taket och de fina smidesstängerna. Därför blev jag väldigt glad då jag upptäckte att de även hade samma paviljong i storleken 3x4 meter. Vi köpte den och den kändes genast mycket bättre än den lilla där på den nedre delan av altanen.
.

.
Jag försökte göra den mysig genom att hänga lite duschdraperier och annat tingeltangel.
.
.
Tyvärr visade det sig ganska snart att paviljongen från Jysk inte var skapt för utomhusbruk.
.
Den började rosta ganska snart och tyget till taket släppte i sömmarna. Jag försökte tvätta bort rosten och jag sydde även om sömmarna fast besluten att ge den en chans.
.
Dessutom var det trist att sidotygerna knöts fast uppetill och behövdes rullas upp då man ville "öppna upp" väggarna.
.
En kväll blåste det lite extra här hos oss och då bröts samtliga stänger som håller taket på plats sönder. Jädrans så irriterande. Lite skall väl utomhusprylar tåla?! Jag är förvisso inte förvånad då Jysk i de flesta fall inte riktigt håller måttet på sina produkter.
.
Vi har spånat på att i framtiden snickra ihop en egen paviljong med riktigt tak. Tanken var att denna från Jysk skulle orka hålla åtminstone i ett par säsonger.
.
.
I två månader varade alltså paviljongen hos oss.
.
I helgen skruvades skiten ner och vi begav oss fast beslutna om att få pengarna tillbaka till Jysk för reklamation av undermålig produkt.
.
Efter viss diskussion vann vi slaget och kvitterade tillbaka varenda sekin som paviljongen kostat. Dessutom fick de snällt ta emot den värdelösa skiten och kassera den själva.
.
Jahapp, sa vi till varandra. Ska vi vänta till nästa säsong med att snickra en ny? Orkar vi det? Eller hur gör vi?
.
Vi tog en liten spontan svängom till Plantagen, Hornbach och Bauhaus.Bauhaus hittade vi en paviljong som kändes helt okej och mer stabil och som dessutom var nedsatt från tretusen nånting till femtonhundra. Vi frågade om det fanns några kvar och vi fick till svar att utställningsexet var det sista. Taktyget var dammigt och vi fick montera ner det själva om vi ville ha det. Priset diskuterades och det slutade med att vi fick ta den för en tusing.
.
Vi bestämde oss för det.
.
.
Att skruva ihop den nya paviljongen gick fort. Vi hade ju just skruvat ner den i butiken. Det var inte heller något problem att tvätta taket rent. Det gick i en handvändning med lite såpavatten och sprut med trädgårdsslang.
.
.
Själva stommen är stadigare och kraftigare än den andra från Jysk. Färgen på stommen är brunsvart. Kanske får jag ett ryck och målar det svart senare. Inte för att det stör egentligen, men är man petig så är man:)
.
.
Tyget är rejält och tjockt och sömmarna sitter berghårt.
.
.
Jag tycker om att tygväggarna hänger som gardiner istället för som på den förra då man var tvungen att rulla upp dem.
.
.
Det ser ombonat och mysigt ut. Nästan lite som en oas ute i öknen eller nåt. Kanske att en vattenpipa skulle göra sig där:)
.
.
Det som är lustigt är att den här paviljongen mäter 3x3 meter precis som den från Jysk men är bra mycket större. Hm??? Får inte riktigt ihop den ekvationen.
.


"Misit.. pero misit, misit" som min nye Spanske morbror Viktor skulle ha sagt (Misit=Mysigt)
.
.
Jag har faktiskt inte helt piffat altanen så som jag önskat iår. Luften gick bara ur mig i sommras. Det får vara som det är iår så får jag någonting att se fram emot till nästa sommar istället.
.
.
När vi sitter här på kvällarna tänder vi alla lyktorna runtomkring. De i trapporna och de på den övre altanen. Det är riktigt "Misit".
.

.
Jag är nöjd med den nya paviljongen....
.
.
...väry nöjd faktiskt.
.


Den här bilden har jag i min inspirationsmapp. Det är utifrån den jag tänkt att vi i framtiden skall "snickra" ihop en egen paviljong. Den bilden jag har i huvudet är inte alls lik den på bilden egentligen men det är alltid bra att ha något att utgå ifrån.
.
Det får bli ett senare projekt. Hoppas nu bara att den nya håller till den dagen vi känner för att skapa igen:)
.
Sådär.... då var en punkt avklarad från min inläggsagenda. Tycker själv att jag hittade formen rätt bra. Typiskt mig att infoga en sisådär tusen bilder i ett inlägg. Hoppas ni orkade med till slutet:-)

11 kommentarer:

Evelina sa...

Så himla mysigt det ser ut! Vet du hur det är med bygglov om man ska bygga en egen? Fast det kanske inte behövs om man använder tyg till taket?! För annars tror jag altan med tak kräver bygglov. Tänkte om vi också skulle snickra ihop en egen en vacker dag. Det var en väldigt bra ide´!

Viveka på Humlebacken sa...

Yeaah, Maria is back in buisiness!!!

AnnicaP sa...

Orkade med till slutet??? Visst, önskade att inlägget aldrig skulle ta slut!

Verkligen jättefint med den nya paviljongen förresten!

Ika sa...

Du har inte tappat stinget tjejen!! Så härligt att läsa dina inlägg igen.

Eran nya paviljong ser mycket mer rejäl ut än den andra. Hoppas du blir nöjd med piffning av denna oxå.

Proforma sa...

Jajamensan... jag läste allt från början till slut! Det ser så mysigt ut så nu sitter jag här och funderar på hur vi kan göra liknande här hemma. Skönt att ni fick pengarna tillbaka för så dålig kvalité! Och bänken är jättesnygg! Bra köp!
Irene

svartataket sa...

Välkommen tillbaka skruttan!!
Hoppas er tripp varit bra! Borsett från att dotran då blev sjuk:(
Sicken otur med tältet! Men tur att det löste sig o att ni hittade ett nytt! kalasfin bänk också! Bloggdiarre gillar vi :))
KRAM

G. Linda sa...

Hei! Håper du forstår norsk. Jeg bare lurte på om den nye paviljongen holdt bra? Vi kjøpte en billig fra Europris, den har vært oppe i 5 dager og er nå ødelagt. Kikket på den fra Jysk, men leste at deres hadde gått i stykker. Holder den nye hvite dere fikk til 1000kr?
Hilsen Linda

Petra sa...

Vilken bra konsumentvägledning :-)
Vilken läcker altan i 2 plan!
Har själv funderationer på att köpa en paveljong eller snickra ihop en pergola... Den som fick stå kvar, hur mår den efter 1 år? Hur förankrar man den i altanen? Går den att ta bort sedan utan att förstöra altanen allt för mycket?
Ha en bra dag!
Petra

Gunilla sa...

Den nya paviljongen var ju riktigt snygg för att vara en "färdigköpt". Jag tror att den ni tänker bygga blir ännu snyggare... Att Jysks inte håller måttet/kvalitén var bra att få veta, för jag var nästan på väg att köpa en sån. Då ska jag kolla vidare efter en i bättre kvalité. (Att den känns mindre är säkert för att det är taket som är 3x3 m, men hörnstolparna sitter ju ett par decimeter längre in...)
Vi hade en hemmabyggd paviljong vid vårt gamla hus. En kompis hade gjort fötter (som man kunde skruva fast med 4 rejäla skruvar) och hörn/toppstag i järn som passade stolpar 45x45 mm. Taket måttsydde jag av markisväv, och det blev jättebra!
Själva piffar vi på runt vårt hus. Nu är trädgården i stort sett klar, förutom plantering av diverse buskar och träd. Jag har faktiskt också kommit igång med bloggandet igen...

Micki sa...

Är också inne på att köpa den från jysk. Tack för ett mycket bra inlägg! Ska kolla kvaliten på Ikeas paviljong istället och hoppas att den håller måtten.

Mattias Davidsson sa...

Hur gjorde ni för att få "rätt" mot jysk? Vi sitter lite i samma sits med en något billigare pav iofs men så mycket blåste det inte så att man förväntar sig att den skall blåsa sönder. "Kraftig blåst" Stod det att den inte tålde på paketen. Vad är då kraftig blåst kan man fråga...