söndag 10 maj 2009

Kostsamma regnpauser

Under hegen då vi jobbade med altanen drabbades vi alltså av ett växlande väder. Då det regnade passade vi på att åka iväg på lite ärenden. Vi åkte bla till miljöstationen för att göra oss av med spillvirke och annat skräp vi samlat på oss.
.
Jag hade spanat in en utomhus eldstad på nätet som jag gärna ville kika på live så därför tog vi en sväng runt de olika byggvaruhusen vi har i vår närhet. Vi besökte Hornbach, Plantagen och Bauhaus för att nämna några.
.


Jag sålde in argumenten till varför vi skulle införskaffa denna eldstad från Weber så duktigt till Ludde att han tyckte vi skulle slå till på en sådan direkt!
.
Den här mojängen kommer vi ha glädje av året runt. På sommarkvällarna är det säkert mysigt att tända en öppen eld då vi sitter ute. På vintern kan vi ta fram den på framsidan och stå ute och dricka varm glögg med grannarna runt eldstaden. Säkert jättemysig att elda i på nyårsafton, och varför inte ha den tänd då vi vinterbadar i utespaat.
.


När plånboken ändå var framme och det inte spruckit upp ordentligt vädermässigt inhandlades det även lite krukor, jord....



... och växter. Jag hade tidigare på morgonnen kikat på Charlottas blogg och blev sugen på ett par uppstammade lavendlar. "Jag vill åxå ha såna som Charlotta har" sa jag till Ludde. "Vilken Charlotta?" Svarade han;-) Never mind liksom, vill ha!
.
Av bara farten köpte vi två stycken fina olivträd med.
.

.
Ja just det ja! Den här Buddhan hittade jag också. Den ska jag ha i min mysko-pysko hörna med stenar och svajande bambugräs ni vet....
.


Väl hemma efter den spontana shoppingen sprack det upp. Ludde återgick till altanmecket. Grannen kom ut igen och jag själv började min plantering.
.


Tills vidare får mina nya alster stå i den här hörnan.
.


Det var så kul att grisa med jord och att få göra fint i krukor. Jag gick in och hämtade min "hora" (läs Hortensia) som är ett riktigt törstigt "luder" Jädrans vad hon ska ha vatten hela tiden! Nu passade jag på att plantera ut henne och hoppas att hon ska trivas lika bra ute som hon gjort inne.

Nu var jag så varm i kläderna att jag blev lite ledsen över att inte ha mer att plantera. Därför hoppade jag in i bilen igen, trots att det var fint väder och rattade iväg för att hämta hem något mer kul att plantera.
.

.
Denna andra tripp genererade i detta axplock av grönt.
.

.
Det blev en syren på stam med ljuslila (hoppas jag och har mitt Japanska kösbär i åtanke) blommor. Den ska inte bli mycket högre än den är nu men väl tjock och frodig. Passar bra i stor kruka berättade trädgårdstanten i butiken för mig. Dessutom ska den dofta ljuvligt.
.

.
Köpte även med mig hem två stycken Japanska eller var det Kinesiska pilträd som får rosa blad på våren. Även dessa växer i krona och omfång istället för på höjd och passar bra i stora krukor. Kommer bli superfint på altanen sedan.
.
Tyvärr kom jag på när jag kom hem att jag inte hade några tillräckligt stora krukor. Typiskt mig! Jag får svänga förbi och köpa hem sådana imorgon istället.
.
I andra svängen lyckades jag även få med mig två stycken buxbomsbollar, och de hade jag i alla fall krukor till:)
.

.
När man planterat en massa måste man ju vattna.
.

.
Inte lika kul...men ack ett sådant nödvändigt ont.
.

.
Snart får Johan målare ta och stämpla in igen ser jag. Vindskivan på framsidan är inte målad ännu. Den ska han ta när han ska måla garaget. Hoppas snart. Mycket gör vi själva, men måla...blä. Kladdigt.
.

.
Det var det.
.
Imorgon är det måndag och då ska jag visa er min Magnolia och mitt Japanska körsbär alt, Malaysika päron för femtielfte gången;-)

13 kommentarer:

Karlsebakken 37 sa...

Ah men ORKA så mycket fint!! Precis så har jag också sett för mig att vi ska ha så småningom...!

Haha, har också börjat referera till dig, Viveca, Charlotta och gänget när det gäller inspiration och saker jag vill ha! Det har gått så långt att Lars nu börjar få koll på vem som är vem...

Hos oss har det varit delade arbetsuppgifter i helgen - Lars har hållt på med garaget och själv har jag städat - som vanligt nuförtiden! Märkligt hur skitigt det kan bli inomhus bara för att man håller på utomhus?!

Nu ska jag snart ta och skicka mig själv i säng, imorgon bär det av till London för att jobba där ett par dagar. Ska bli superkul och spännande - nästan lika spännande som rapport om garaget imorgon....

Ha en fin vecka nu vännen, massor av kramar!

Helena sa...

Hej Maria!

Vilka fina grejer du fått tag på.
Bra med lite regnpauser ibland:)
Var köpte du dom ursnygga svarta konstrottting krukorna?
Blev jättesnyggt med de fina uppstammade lavendeln.
Jag blir så sugen på att få ordning utomhus så att jag också kan börja inhandla växter och krukor.Men det blir väl bara till att vänta ett tag till.Håller på att bestämmer vilken marksten och mur vi ska ha.
Ha en härlig vecka.
Kramisar Helena

Maria sa...

Hej Helena,

Jag är verkligen superkass på att berätta vart jag hittat allt. Blir så ivrig att jag helt enkelt glömmer bort att dela med mig.

Rottingkrukorna har jag faktiskt köpt på Ica Maxi. De var dessutom väldigt prisvärda! De är ihåliga (flätad rotting) så jag lade i en svart sopsäck och fyllde med leca kulor och jord. När jag planterat klart drog jag upp hela påsen och klippte bort överflödet längs med krukkanten.På så sätt rinner det inte ut klegg då jag vattnar på altangolvet.

Jaha så du har huvudbry med val av marksten. Så roligt. Fast det är en djungel att leta och finna i.

Ha det gott och hoppas du har en Maxi i din närhet.

Kram Maria

Anonym sa...

Hej

Eva heter jag o brukar titta in på din blogg o du har så bra tips o fina bilder,

En fråga var hittade du de svarta fyrkantigar korgarna som du planterade i ?

och är de plastade innut i?
tacksam för svar
mvh

Eva

Harry sa...

Åh vad fina växter och krukor du hittat. Du inspirera mig. Får se om jag också kan få till lite fler växter på min altan. Vi fick dock planterat 17 meter häck igår tjoho! Det ska bli så skoj när den grönskar.

kram

Charlotta sa...

Snacka om storhandling av växter och utefix! Kul att du gillade min lavendel. Fast hos dig är det ju ännu snyggare. Rent estestiskt är det ju nästan alltid snyggare med flera av samma sort. Så nu får väl jag fundera på om jag skall skaffa fler av samma sort. Problemet är man så gärna vill att de skall överleva vintern. Det är därför jag känner att jag bara måste ha ett uterum. Det verkar tyvärr bli en lång historia eftersom vi måste skaffa ritningar och bygglov först....

Den däringa eldstaden gjorde mig jätteintresserad. Jag har aldrig sett en sådan mojäng förut. Det låter ju super-mysigt med en ute eldstad. Ser framför mig hur hela familjen sitter och grillar korv och marschmallows, spelar gitarr och sjunger där vid den portabla lägerelden. So nice!

Nej nu måste jag återgå till papprena på mitt skrivbord.

Kram //Charlotta.

Helena sa...

Hej Maria!
Tackar för svaret.
Blir ett besök på Maxi för mig så snart jag hinner.
Jo det är en hel djungel därute med marksten och murar.Jag har en bild av hur jag vill att det ska se ut ,nu gäller det bara att jag kan förmedla den till Christer så att han förstår vad jag menar.:)
Det får väl bli en ritning.Hihi.
Han är ju mest van vid sådana.Haha.
Det blir säkert bra.
Ha det!
Kram Helena

Tinnar och torn sa...

Hej sis!
Jösses va ni gnor på.Det blir superbra. Jag älskar oxå växter som är som miniträd i kruka. Det är så fint! Kanske det blir lite sånt här med såsmåningom. Häftig eldstad! Har jag aldrig sett förut tror jag faktiskt.

Har fått upp ballongerna nu, ska visa någon dag. Det blev ingen video, för den hade blivit aslång och jättetrist. Mycket spring bara liksom.

Nä nu blir det lite mer plugg innan jag ska jobba inatt. Bläääääää.....

Kram Petro Strula (hahaha, nä inget strula idag hoppas jag)

1+2-barnsmamma Carola sa...

Åh så fint det blir! Du har verkligen sinne för snygga detaljer. Själv kan jag helt omöjligt få ihop det så bra. Hur hinner och orkar ni?! Ser otroligt mycket fram emot att följa altanbygget och piffningen av den, spännande med pool.
Kram

Jessica sa...

Hahaha, du har en riktig mysig blogg! Sedan har du humor, vilket gör den väldigt rolig att läsa!
Hoppas verandan blir lika fin som du har tänkt dig, men det blir den säkerligen!!!! Det ska bli spännande att följa!
Många kramar Jessica

Tinnar och torn sa...

Va sa jag INGE STRUL...va blev det....JÄKLA STRUL...

Så typiskt, kände det redan när jag skrev det att attan det kommer jag få äta upp...å mycke riktigt!
Skulle bara koka lite kaffe innan jag pluggade vidare men nähä det gick inte det. Helt igenkalkad maskin. Så nu är jag inte bara grön i håret jag är asasugen på kaffe med pga det attans vattnet. Så nu typ två timmar senare eller nåt har jag kalkat av den klart och ska sätta på kaffe. Längtade efter dig och din kaffemaskin under tiden ska du veta. Puss på dig!

Erika sa...

Jord under naglarna o sugen efter mer.....se där det tar sig....

Viveka på Humlebacken sa...

Men MARIA; du har ju hittat en Buddha!!!! *avis*!
Jag har också hittat en som jag vill ha, en i sten, kostar 5900kr... var hittade du din, och var den lika djävla svindyr, och vad var det för material?????
kram