fredag 19 september 2008

Vitvaror och diskho

På förekommen anledning visar jag nu (igen) vilka vitvaror vi har valt. Tänker även berätta lite om hur vi resonerade kring dessa val.

Kan ju kanske vara till en hjälp för er som skall välja framöver. Vem vet?
När det gäller diskho så ville jag gärna ha en stor och bred för att lätt kunna diska stekpannor och ugnsbläck. Med den här diskhon bara sänker man ner det hela och det underlättar massor.

Jag ville ändå ha en liten avdelare för att kunna skölja sallad, lägga smutsiga bestick i och annat. Därför var det så praktiskt med den här lösningen. En insats som man kan ta i och ur på ett lätt sätt. Diskhon är 70 cm bred och kommer från Blanco.

Ett problem som kan uppstå när man väljer en stor ho som är rektangulär är att det gärna samlas smuts i hörnen. Det rinner inte ner utan "viss hjälp".

Detta fenomen var jag väl medveten om och fick därför fundera noga på vilken kran jag skulle välja. Första tanken var att välja en blandare med en utdragbar slang. Tyvärr fanns det ingen som föll mig i smaken på marknaden. Alternativet var att borra ytterligare ett hål i granitskivan för att fälla in en slang där. Nu är det på det viset att varje hål man tar upp i en granitskiva debiteras med en dryg tusenlapp extra! Jag hade ju redan två hål i min bänk så det kändes väldigt kostsamt. Dessutom ville inte jag ha en massa hål i min fina bänk.

Resonemanget slutade vid att jag insåg att jag ändå är en pedant som ständigt torkar ur min ho för hand. Så varför skulle jag inte vilja göra det även fortsättningsvis?

Väljer man en diskho som är 70 cm bred så blir det nästan "fjuttigt" med en spishäll som är 60 cm. Bästa lösningen för vårt kök var att placera hällen vid hörnan. Egentligen är jag lite anti den lösningen då jag föredrar raka linjer, men med lite finess löste vi de problemen. Vi hittade en induktionshäll som har alla de finesser jag önskade och som var 70 cm bred.

Vi satte inte in en klack/hylla bakom hällen som så ofta görs vid hörnspisar. Visst är det praktiskt med en sådan, men på mitt sätt tappar vi i alla fall ingen yta. Jag upplever att djupet blir snyggare.

Takfläkten var en jättejobbig historia att hitta. Ville helst ha en rak lite tjockare, men var orolig för hur det skulle bli mot det runda fönstret. Efter mycket letande fann vi slutligen den här kupan från Fjärrås. Den passar väldigt bra in i helheten och att den har lätt rundade hörn matchar egentligen bara bra till fönstret.
Mest imponerad var jag när den monterades upp (ja, av Ludde) och att kapningen mot taket blev i det närmaste helt perfekt. Det måste vara en konst utan like att kunna hantera en sådan klurig uppgift!
Maskinparken är väl samlad. Induktionshäll, Micro, Ugn och kaffemaskinen kommer samtliga från Siemens. Frys/kyl/Vinkyl skåpet kommer från Liebherr.

Liebherrs egenskaper kan ni läsa närmare om här.

Det kan tyckas vara lite litet med en halv frys och jag hade nog tänkt mig för om jag inte haft en extra frysbox i uteförrådet. Vi är visserligen en liten familj och för det mesta så rymmer vår frys endast glass. (Jag älskar att laga mat med dagsfärska råvaror) Men det är aldrig fel med ordentligt frysutrymme omutifallatt.

Varför jag föll för detta skåp är egentligen av den enkla anledningen att jag tyckte det var snyggt och att jag ville ha en vinkyl. Vinkylen blev så praktisk att låta smälta in i maskinparken på detta vis och på så sätt slapp vi offra ett bänkskåp för det.

Att sedan Liebherren har fantastiska egenskaper så som biofreshsystemet gör ju bara det än bättre;-)

Jag hoppas att ni som undrat över våra val nu blivit lite klokare;)

Ps. Detta var mitt femte! inlägg denna fredag förmiddag. Det kommer fler ;)

3 kommentarer:

Helena sa...

Kul att få en så detaljerad förklaring varför ni valt si och så.Det är ju mycket man ska tänka på när man väljer kök,vitvaror mm.
Man vill ju ha det både snyggt och funktionellt.Vad tycker du om era stenskivor?Visst är det lättskött.
Ha det nu så trevligt i Mexico.
Kram Helena

Maria sa...

Hej Helena,

nu får du allt skaffa dig en egen blogg så att man kan få hälsa på hos dig;)

Jag blir ju lite nyfiken på hur ni skall ha det. Snart skall ni resa huset och allt! Nä, nu får du ta och ta tag i bitarna;)


Stenskivor är det bästa som finns! Hade det i mitt förra kök och visste att i det nya köket skulle allt annat gå bort.

De blänker så vackert och de är lättskötta. Man behöver inte vara särskilt rädd heller då materialet håller för värme, vatten och knivar.

Den enda nackdelen jag kan komma på är att om man ställer ner ett vinglas hårt så går glaset sönder;)

Tack Helena för alla dina fina kommentarer och kom igen nu! Börja blogga;-)

Kram Maria

Helena sa...

Jag är för feg för att börja blogga.Tycker att jag är dålig på datorer och att jag inte är så bra på att skriva som alla ni andra som bloggar.Tyvärr blev våran husresning försenad till onsdag den24/9.Du kan tro att jag längtar .
Min man jobbar som byggnadskonstruktör och har ritat vårt hus helt och hållet.Kul att få det precis som man själv vill.Det är 40 cm tjocka betongväggar men utseendet blir som puts.Huset kommer vara enplans på 162 kvadrat.
Vi kommer också ha vitt kök och svarta stenskivor,vi hade det i vårt tidigare hus och är också supernöjda med det.
Ha det nu så bra på din resa.
Kram Helena