fredag 12 september 2008

Fredag och ny tradition.

Idag är det fredag och inte vilken fredag som helst! Idag är det 2 veckor sedan vi flyttade in i det nya huset;-)

Fjorton dagar! Det känns som vi bott här långt mycket mer än fjorton dagar. Det kanske kan bero på att vi tillbringat så mycket tid på bygget. Vi känner oss verkligen hemma här. Till 1000% Det är underligt hur det kan vara faktiskt. Fast när jag tänker efter har vi ju varit med om precis ALLT som har med huset att göra. Från spikar, skruvar, reglar, spån, gips, färg, eldragningar. ALLT!

Jag kan gå förbi en vägg i huset och plötsligt stanna till. Jag smeker väggen med min hand och vet att, där bakom finns en gipsskiva vars skruvar jag dragit in;-) Att jag sedan fick skäll av "snickar Fredde" för att jag inte dragit in skruvskallarna ordentligt är bara det ett kul minne;-)

På kontoret vet jag precis vart regeln sitter i vilken jag fick in 5 spikar på 2 skjut med en spikpistol kopplad till en kompressor! Och den gången himlade Fredde med ögonen så dant att jag trodde de skulle ta ett helt varv runt hans skalle;-)

Det är minnen som vi redan har tack vare vårt projekt. Nu skall vi även skapa ett liv med nya minnen och även med nya traditioner. Och självklart bär vi med oss de gamla minnerna och traditionerna vidare.

Traditioner skall man bevara, och försöka efterleva. Vissa traditioner är viktiga att de efterlevs på samma sätt som alltid. Det finns traditioner som man kan modifiera varteftersom livet utvecklar sig. Sedan finns det nya traditioner man skapar själv. Och självklart drömmar och ambitioner om traditioner man önskar skapa.

I vår familj har det alltid varit väldigt viktigt med traditioner. Jag är väl den i familjen som är mest flexibel och har inget problem med att ändra eller hoppa över vissa traditioner till förmån för annat kul. Men så är jag ju som jag är;-) En galenpanna med tusen ideer jämt, och med ett sug efter nya utmaningar och äventur stup i kvarten!

Jag minns tex julen 2004. Jag ville åka till Thailand och fira jul i värmen. Jag hade lyckats övertala Ludde vilket var en prestation utan like. (Ludde är en väldigt traditionsfast och principsfast person. Han bryter inte gärna trygga invanda mönster för något ovisst).

Rebecca fick jag med mig ganska lätt. För henne är det viktigt med traditioner till det dyker upp något spännande och äventyrsfullt som kan vara värt att uppleva. Rebecca älskar äventyr och resor. Rebecca är väldigt mjuk och flexibel.

Annat är det med Alexandra.

"ALDRIG I LIVET". Julafton firar man hemma, och tomten skall komma förbi även om det är grannen som är utklädd. Mamma ska baka sin julvört på morgonen. Farmor, farfar och Gunnar ska vara med. Granen kläs kvällen innan till vår gamla julsångsskiva och vi smakar på julskinkan.

Argumenten var många och pappa Ludde kunde inte strunta i en då 12 årings känslor. Det blev ingen resa den vintern och idag tackar vi vår lyckliga stjärna för att vi inte nonchalerade Alexandras känslor och därför stannade hemma.

Tack vare Alexandra slapp vi den hemska erfarenheten många andra fick när Tsunamin slog till i det område vi tänkt fira vår jul.

Ikväll skall vi fira våra "fjortondar" i huset HELA familjen. Rebecca kommer hem och med sig har hon pojkvän Kristian som varit med oss så länge nu att även han självklart ingår i familjen.

Vi ska äta gott, mysa, umgås, hitta på skoj. Och vi skall inviga BASTUN!

Sedär en ny tradition är född;-)

Fredagar=Bastu.

Ha en underbar fredag, för det tänker vi ha!

19 kommentarer:

Harry sa...

Åhhh vad fint skrivet och vad jag längtar till julen efter att ha läst ditt inlägg. Jag kunde även sjävl känna igen mig av din beskrivning om hur man kan gå runt och tänka på precis de skruvar och dyligt man själv har gjort. Jag har njutit så av vår altan.

Hoppas ni får en trevlig kväll i bastun.
Kram

Morkullan sa...

åhh vad jag längtar efter att få göra precis det du gör just nu.. klappa väggen och känna att där bakom går alla kablar jag dragit och sedan spacklat och slipat...

Längtar.....

Vilken mysig traditon ni kommer att få... låter helt underbart...
ha en underbar kväll och helg.
kram Ina

Tinnar och torn sa...

Hmmm...jag ska ner till bygget med lite muffins till snickarna...jag kanske ska be om lov att spika eller skruva lite....så jag med kan känna sådär...
För mej personligen så längtar jag efter mer traditioner ju äldre jag blir...många ska det bli i nya huset hoppas jag på;o) Det är så kul att läsa det du skriver Maria, för man får liksom en klarare bild av vad det är man är på väg till. Tack!
Å du, jag är oxå väldigt tacksam för Alexandras envishet...Kram o basta lugnt! Petronella

Familjen Eriksson sa...

Nice fredagstradition! Kan det möjligen vara så att det står en ishink med alkoholhaltig dryck och väntar på utsidan???

Ett tips på allvar är att kolla trät innan ni sätter er. En bekant med ny bastu fick fina brännsår eftersom det runnit som kåda ur trät när värmen sattes på (det var bastuvirke) och det blev som att få smält socker på sig. Not Nice! Speciellt med tanke på vilka kroppsdelar det kan handla om...

Nog om tråkigheter. Ha en underbar helg! Ta mycket kort och lägg upp på bloggen!
Är du i Falun på tisdagkväll så har vi en tjejkväll hemma hos mig med the och skvaller på schemat och du är så välkommen.

Kram
Maria

Charlottas hemmaplaner sa...

Det måste vara en speciell känsla när man själv har varit med och spikat på sitt hus... Fast jag som har tummen mitt handen kommer OCKSÅ att klappa på mina väggar. Så D så!

Fick nästan rysningar när läste om era planer inför julen 2004. Jag tror definitivt att man skall gå på sin magkänsla vad det än är. Kanske är det det samma som att tro på ödet? Vilken tur att ni lyssnade på Alexandra!

Jag är också väldigt traditionsbunden även om jag på senare år gärna slipper julen med all stress. Vår jul i år blir början på något nytt. Förhoppningsvis hittar vi nya traditioner liksom ni har gjort. Fredagsbastu låter som en skön avslutning på veckan!
Ha en underbar helg!
Kram
//Charlotta.

Sofia sa...

Tack för länken. Självklart blir jag jätteglad och självklart kommer en länk till dig upp på min sida också. Jag är också i en rosa period. Både rosa och orange är så fint till svart/grått/vitt.

Helena sa...

Låter som det kan bli en jättebra tradition.Vad jag längtar tills jag kan gå och klappa våra väggar.
Ha nu en jättemysig fredag .
Kram Helena

svartataket sa...

Ja Tratiditoner kan man alltid byta när något roligare kommer... hihihi
Vilken rolig tradttion ni börjat med då :) Det är bara att fixa badbalja ute också :))
Trevlig helg!
KRAAM

En mammas drömmar sa...

Härligt med dina tankar om julen och traditioner. Ibland är det som om ödet spelar in i ens liv, jag tänker då på historien 2004. Vilken tur ni hade att ni inte var där då.
Hoppas bastukvällen var lyckad. Här har vi ätit tacos, en tradition för oss som för så många andra småbarnsfamiljer. Längtar efter vin och räkor....igen...

Kram
Kia

jennys hus sa...

Jag är som alexandra, Speciellt jultraditioner. Det ska vara som det alltid varit:-)
Ocj vilken tur att ni inte for med tanke på tsunamin.

vad härligt det låter med bastu. Det är nånting som står högt upp på både min och sambons lista. Vi älskar att basta:-)
Kram/jenny

Viveka på Humlebacken sa...

HAlloj du!
Typiskt dig att hitta det komiska i det jag skriver. JAg hade inte en tanke på hur "urkul" jag var:)
Webshop har Katta pratat om länge att hon skulle vilja starta, så om du hör av dig till henne kanske hon kommer i gång. Gå in på hemohav.se och kontakta henne via mail, så får vi se vad hon svarar!

svartataket sa...

Hej gumman,
Hoppas helgen var bra!
Jag har en utmaning till dig :)

KRAAAM

Ika sa...

Jätte roligt att se att det fortfarnade finns så mycket kvar att få se hos er.

Skall fundera lite till över vilka som skal få min fina award. Tack så jätte jätte mycket!!

Själv letar jag nog mycket efter nya egna traditioner för tillfället.

Vitudden sa...

Hejsan Maria!

Vad härligt att få skapa nya traditioner i ert nya hem. Det är nog en av de saker jag ser mest fram emot med vårt hus, att kunna fira jul hemma hos oss. Hittills har vi mest flängt runt på olika ställen vid jul, tänk att kunna fira julen hemma hos oss, bjuda in släkt och vänner. Ha en inflyttningsfest, listan börjar bli lång på människor som vill komma på besök. Lillsnuttans första födelsedag kommer vi med all sannorlikhet fira i vårt nya hus, ja det finns mycket att se fram emot. Jag ser även fram emot att få se fler finabilder från erat hem.

Ulrika

Anonym sa...

Hej, tänkte höra om du har namnet eller betäckningen på din diskho. det är precis en sån jag vill ja, perfekt för att diska av plåtar o formar.

Karlsebakken 37 sa...

Haha, jag vet precis vad du menar med att man har koll på varenda elkabel, spik och för att inte tala om de 4 lager med membran som ligger under kaklet i källaren... ;) Är en fantastiskt känsla att gå runt i huset och inse hur mycket man faktiskt har gjort - är lätt att glömma det och bara stirra sig blind på allt som är kvar att göras... Hoppas att ni hade en bra helg och att nya fredagstraditionen med bastun är här för att stanna! Kram Caroline

En mammas drömmar sa...

tacos är ett stort fredagsnöje för småbarnsfamiljen...antar att du varit i tacoträsket också.
Men barnen blir väl stora...Nån gång...så där om 18 år.
Ha det gott
Kia

Tinnar och torn sa...

Hejsan sis :o) Hoppas bastubadet blev nice. Örjan blev såå avis. Vi ska bygga en bastu såsmåningom men det lär inte bli klart innan denna vintern är slut! Själv är jag mer en badtjej...men en liten stund kan jag sitta i värmen. Jaså du gillar äppelmos. Det gör jag med men det är så himla kladdigt att göra ;o) Jag nästan längtar lite efter julen nu.....efter att ha läst ditt inlägg igen! Kram Petronella

svartataket sa...

har du inte funderat klart än *fniss*
ps. jag burkar inte måla om eller spar något..jag har alltid varit-köpa-slänga-köpa nytt..haha
Så det är bara nu som jag tänkt till innan allt slängs ut från källaren..
så snart blir jag nog samma igen..hahaha
Sakerna som ska vara innanför källardörren stå redan där...så roligare än så blir det inte än en ny matta och färga om tyget på förvaringen och måla om hatthyllan..

KRAAAM