söndag 2 november 2008

Här var det käk;-)

För mig att skriva om recept och sådant på bloggen är lika med att blogga om jobb! Därav har jag varit föga intresserad av att bjuda på tips och recept.

I mitt dagliga arbete ingår det i mina arbetsuppgifter att inspirera allehanda krögare och "mattanter" (eller "bambatanter" som de kallas på västkusten). När jag kommer hem efter en arbetsdag då jag pratat mat hela dagen så är jag inte vidare värst sugen på att skriva om just mat.

Nu ska jag göra ett undantag, och det gör jag till Charlottas ära!

I fredags kom Rebecca hem för att "skrota" med oss hela helgen. Hon ville gärna ha Lammracks. Ludde var sugen på min Ruccolasallad och Alexandra ville ha Panacotta till efterrätt. Jag själv var sugen på rödbetor med chevreost.
En salig röra som ni märker, men är man en familj ska man ta hänsyn till allas önskemål och då får man göra det bästa av situationen;)

Till förrätt blev det således kokta rödbetor med chevreost. Jättelätt att göra och smakerna gifter sig verkligen med varandra!


Koka rödbetorna i lätt saltat vatten till de blivit mjuka. Skala och skiva dem i klyftor när de svalnat något. Smula chevreost över rödbetorna. Ringla flytande honung och toppa med krossade valnötskärnor. MUMS!
.
Till varmrätt åt vi lammracks. Tillbehören bestod av rostade rotgrönsaker, klyftpotatis och tsatsiki.


Att timjan och vitlök är två ingredienser som gifter sig bra smakmässigt med lamm är ingen hemlighet. Så här gör jag mina lammracks.
Hackar massor med timjan, pressar i mycket vitlök, saltar med flingsalt och blandar ihop med en god olivolja.



Denna härliga marinad penslas på lammracksen som sedan steks i en panna på mycket hög värme med olja och smör ca 15 sekunder på varje sida. Sedan lägger jag dem i en form häller över det sista av marinaden och kör dem klara i ugnen. På så sätt bränner man inte sönder kryddningen och de härliga smakerna.


Till detta hade vi alltså rostade rotfrukter, potatisklyftor och tsatsiki. Ett tips. Byt gärna ut gurkan till morötter i tsatsikin. Smaskens;)


Här har vi Luddes favvo sallad! Den är så god att den äter sig självt;)

Till denna sallad behövs massor med ruccola som legat i kallt vatten länge. Riven eller hyvlad färsk parmesanost, avocado, balsamvinäger, god olivolja och flingsalt. Yummy!



När jag grisar i köket är det skönt med två hjälpredor. Jag blir så full i skratt åt den här bilden;)

Den högra ungen är stora lillasyster och den vänstra lilla storasyster!

Tänk att jag har lyckats prestera dessa två underverk! Åhhh vad jag älskar dem!


Luddvig blev utschasad från köket hela tiden. Han fick istället chefa över dukningen och över att tända alla mysljus och i kaminen.

.
Titta! Han kan ju annat än att bygga hus;)

.
Ja just det ja! Alexandras panakotta! Det här är en fuskis;)
.
Smula ett digestivekex i botten på ett glas eller i en liten skål. Häll över kesellavanilj och bär (vi hade hallon och blåbär) Sedan toppar man med lite mer digestivekex.
.
Jättelätt, jättegott och inte så väldans onyttigt faktiskt!
.
Det gick ju ganska bra ändå...att skriva om mat alltså!

5 kommentarer:

Karlsebakken 37 sa...

Åh gud så gott det ser ut!! Vi som har haft middag här tre helger i rad börjar gå lite tomma på trerätters-idéer, så jag lånar möjligens lite av det här till nästa helgs trerätters när hela min familj kommer på besök! Hoppas att du har haft en härlig skrota-helg och att ni har fått myst ordentligt hela familjen. Ha en skön söndagseftermiddag nu, stor kram från Karlsebakken!

Anonym sa...

Mumsigt!!!!
Älskar också rödbetor med chevre... och det andra lär inte fle det heller!!
kram på dig

Familjen Eriksson sa...

Du Maria...
När jag hälsar på dig nästa gång kan vi inte äta lamm då? Det är något jag ALDRIG gör hemma.
Då kan jag lova att bjuda på Älgfilé när du kommer till mig (om inte Ludde är med förstås)

En liten fråga till Viveka:
"lär inte fle", är det skånska? Eller för snabba fingrar så att det skulle stå "lät inte fel".
Bara nyfiken med tanke på fnular...

Kram

Tinnar och torn sa...

Jag vill oxå ha lamm och pannacotta.......Va attan Maria ska du bjuda på älgfilé. Jag får helt enkelt ta med mig mina patienter till Falun...ja så får det bli...det funkar va??

En mammas drömmar sa...

ååå gud vad gott det ser ut!! Måste verkligen testa dina lammracks!
TACK!!
Kia