torsdag 2 april 2009

Högt i tak

För ett tag sedan skrev jag i ett inlägg att Alexandra hade som önskemål att ha högt i taket med synliga takbjälkar på ovanvåningen. Jag beskrev att det var ett pillrigt jobb med mycket extra arbete. Det är ju trots allt lättast att "bara" gipsa igen innertaket till standard nivå.

Jag reagerade i mitt tidigare inlägg på att jag fick kommentarer av sådana som följt min resa länge där de sade att de inte visste att vi hade gjort på det viset. Det fick mig att inse att jag kanske inte visat så många bilder på hur vi har det på ovanvåningen.

Nu tänkte jag visa lite hur det blev med ovanvåningens innertak. Kanske kan det inspirera någon av er som läser min blogg och är i färd med era byggen. Eller kanske avskräcker det er. Vad vet jag?



Som sagt, det var ett pillrigt jobb som krävde bra verktyg bra hjälpmedel väldig noggranhet och en stor portion tålamod.

I början såg det mest ut som ett plockepinn på ovanvåningen. Det var svårt att se hur det skulle bli med alla vinklar och vrår. Sovrummen är stora och rymliga så det kändes ändå rätt att låta bli att "sänka" innertaken här som det var föreslaget på orginalritningen.



När det sedan var gipsat kunde man lättare ana vart det barkade.



Takstolarna (takbjälkarna) var inte så snygga i sig och Ludde som är elektriker ville givetvis "smälla" upp belysning på dessa. Därför kläddes de in och gjordes lite tjockare.

Först tänkte jag att det skulle bli för trist då det är så vackert med "gamla" slitna sånadär. Det är svårt att få det gammalt och slitet i ett sprojlans nytt hus.

Jag är ändå nöjd med slutresultatet för det är ju trots allt ett "modernt" stuk på huset och därför passar dessa "nya" takgrejs bra in här.

.
Det här fotot är taget från samma vinkel som det ovan.
.
.
Här har jag vinklat upp mot taket så att ni ska få en liten känsla av rymden som blev i dessa rum.
.
.
Belysningen som lyser "uppåt" som ligger ovanpå balkarna är supermysig om kvällarna. Ludde har försäkrat om att det är ingen brandfara med dessa. Han vet vad han gör.
.


Som sagt det är en härlig rymd i dessa sovrum.

.
Här sover hon gott, vår lilla sessa:)
.
Apropå sova och säng kan jag tipsa er andra om en sak.....
.
När vi flyttade in ville Alexandra byta ut sin säng till en 140 cm bred säng. Javisst sade vi som lyder minsta vink och for iväg dagen efter inflytt till en sängförsäljare och införskaffade en sådan. (Den gamla sängen som var en 120 säng kunde vi ha i det andra rummet. Det som vi använder som kontor/gästrum) Väl hemma efter kånk och allt konstaterade vi att vi aldrig skulle få upp den genom trappen! Vilken tabbe. Vi som varit så noga med bygget och att allt skulle vara måttat in i det......
.
Vi fick helt enkelt åka tillbaka med sängen och köpa två stycken 80 cm sängar med en 160 cm bäddmadrass istället!
.
Mitt tips = Mät trapphålet innan ni åker iväg och köper möbler till övervåningen!
.
Så ja... nog sussar hon gott alltid:)

16 kommentarer:

Helena sa...

Jättefint är det! Jag önskar mig också lite synliga bjälkar osv men i det här gamla huset är det definitivt överkurs och inte skulle det bli bra heller, det är inte byggt på det viset, men drömma kan man ju göra :)

Ha en bra dag!

Charlotta sa...

Vilket läckert rum er prinsessa har! Lyxigt att ha en dubbelsäng. Det finns ju definitivt plats för en snygg gotlands-grekisk kille att sova över där, eller hur?!!!!

Ha en underbar torsdag!

//Charlotta.

Familjen Eriksson sa...

Hejsan svejsan!

Man sover superbra i gästrummet iaf.

Helena tyckte att våra små historier måste fortsätta så här kommer en längre variant...

A man is driving down a deserted stretch of highway when he notices a sign out of the corner of his eye....It reads:

SISTERS OF ST. FRANCIS HOUSE OF PROSTITUTION - 10 MILES

He thinks this is a figment of his imagination and drives on without second thought....

Soon he sees another sign which reads:

SISTERS OF ST. FRANCIS HOUSE OF PROSTITUTION - 5 MILES

Suddenly he begins to realize that these signs are for real and drives past a third sign saying:

SISTERS OF ST. FRANCIS HOUSE OF PROSTITUTION - NEXT RIGHT

His curiosity gets the best of him and he pulls into the drive. On the far side of the parking lot is a stone building with a small sign next to the door reading:

SISTERS OF ST. FRANCIS

He climbs the steps and rings the bell. The door is answered by a nun in a long black habit who asks, 'What may we do for you my son?'

He answers, 'I saw your signs along the highway and was interested in possibly doing business....'

'Very well my son. Please follow me.' He is led through many winding passages and is soon quite disoriented. The nun stops at a closed door and tells the man, 'Please knock on this door.'

He does so and another nun in a long habit, holding a tin cup answers the door... This nun instructs, 'Please place $100 in the cup then go through the large wooden door at the end of the hallway.'

He puts $100 in the cup, eagerly trots down the hall and slips through the door pulling it shut behind him.

The door locks and he finds himself back in the parking lot facing another sign:

GO IN PEACE. YOU HAVE JUST BEEN SCREWED BY THE SISTERS OF ST. FRANCIS. SERVES YOU RIGHT, YOU SINNER.

Helena sa...

Hejsan Maria.

Hahaha...... den var bra.
Jo jag skrev till Maria (Adrian)
att jag tycker det är kul att få skratta lite åt era fräckisar.Haha.

Ser jättefint ut med de synliga bjälkarna.Fattar att det var värt det extra jobbet.
Må så gott.
Kram Helena

Från koja till slott sa...

Vilket fint rum din tjej har! Vi ska också ha balkar i utbygget med spottar i, är så himla fint!

Ha det gott!
Kram Pernilla

Tinnar och torn sa...

Hejsan! Jag kan ju intyga att man sover superbra i sessans rum ;o)
Kissen får en chans här hos oss. Det är en liten kisse som kommit i retur kan man säga. Han hängde på gärsgården hos sin nya familj. Hade börjat kissa inne av någon anledning. Han är så smal och ranglig så vi tog honom till veterinären. Vi får se hur det går.
Besiktningen gick bra om de håller vad de sa, så vi håller tummarna för det också.
Ska se om jag känner för att blogga imorgon, har tappat lusten totalt just nu så då är det bara att pausa och vänta på inspirationen :o) Soffan är på plats, det känns toppen!!
Kramisar Petro

villa bellan sa...

Hej Maria!

Tack, vad gulligt av dig att hjälpa mig med klockan....nu skäms jag lite som inte ens bjuder på lite bilder! Men så här ligger det till (nu kommer det gnällas)
Vi har haft sån otrolig otur med granitskivan i vårt kök, utsågningen var först gjord för en ovanpåliggande ho (vi har valt underlimmad) Skivan och hon hämtades och lämnades tillbaka fellimmad!!!!:( I tisdags kom skivan och äntligen blev vi nöjda! Så hela mars har vi haft halva vårt kök i katonger och fått hämta vatten från tvättstugan!!! Har bara tappat lust med alla katonger runt mig,,,bläää! Men nu kan vi äntligen börja få lite ordning här hemma....så snart kommer det bilder! Men jag blir ju faktiskt lite sugen när man hör att folk är nyfikna =) Hoppas inte min negativa energi sped sig vidare här i cyberrymden ;)

Så härligt med takrymden och belysningen, det märks att en kunnig elektriker bor hemma hos dig ;)

Helene

Liw sa...

HAr faktiskt inte sett bilder från detta innan :) Ser jättemysigt ut! Riktigt fint...såskulle jag också vilja ha hos oss... men våra rum där uppe är så små...kanske itne så poppis att börja riva väggar nu haha... =) trevlgi helg!

kram

Taklyftet sa...

Snygga bjälkar, ska visa maken hur ni har gjort med era för vi kliar oss fortfarande i huvudet hur vi ska göra med våra.
Tack för lyckönsningen också!
Du får ha en bra helg!
kram Jenny

Erika sa...

Har lite dåligt minne men det kan nog stämma att jag kommenterade hennes takbjälkar.

Skoj att se för och efter i samma vinkel. Nu vet man vad som döljer sig bakom fasaden!

Är det bastu som gäller i kväll?
Trevlig helg!

Karlsebakken 37 sa...

Härliga bjälkar!!! TACK för söt hälsning, önskar att jag hade tid att skriva allt jag hade tänkt men här är det STRESS!! Vi ska till Gbg, Lars sitter i bilen och väntar och jag har haft massor med jobb så är typiskt sen....!

Ha en hääärlig helg så skriver jag mer från Gbg!!

Stor kram på dig sötis!

Charlotta Potta sa...

Hallå där Maria!

Ville bara titta in och kolla om bastun var uppvärmd ännu....

Ikväll blev det en hallondrink. Skål på dig!

Puss & Kram //Charlotta.

PS. Missa inte TV4 ikväll. Då blir det ett besök i Pernilla Wahlgrens hus. Tror att hon har en helt underbar walk in closet....

MITT VITA HUS sa...

så så fint, nu ska jag gå och tjura på att maken min inte gick med på det för att det itne var exakt samma avstånd mellan reglarna morr.. urfint hos er iallafall=) Kram på er hoppas ni har en fin helg i solen=) Kram M

Tinnar och torn sa...

Vill bara säga kramis bloggsis! Rapuntzel

mie sa...

Hälsa tjejerna och gratta till segern, jag håller tummarna för att de fixar nästa match också :-)

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Snygga takbjälkar!
Så där hade jag det i mitt första hus också, att jag inte fick upp sängen på ovanvåningen och då var det ändå bara en 90-säng. Men vi sågade helt sonika av mittposten i fönstret. Samma sak fick vi göra när vi sen flyttade. Haha!


Kram