torsdag 23 april 2009

Fnulningar och altan

Vår tomt är något knepig minst sagt. Visserligen ville vi inte ha någon större tomt eftersom vi faktiskt egentligen inte är några trädgårdsfreaks. Vi tycker väldigt mycket om att ha mysiga uteplatser, och visst vill vi ha det fint och vackert och grönt är skönt..... men det ska vara lättskött. Min och Luddes framtida melodi är att njuta av livet och av varandra utan att ha en massa ting omkring oss som tar vår energi.

Vårt hus ligger på en sluttning och vi har ändå lyckats få ut mycket användbar yta tack vare alla mina ideer. Jag ska förklara för er lite mer i detalj och även visa före och efter bilder då vi är helt klara senare i Maj.

Idag ska jag visa hur långt vi kommit mad altanen tom nu och även försöka mig på konststycket att förmedla via bloggen i text hur jag tänker mig det hela och hur det ser ut i mitt huvud. Inte lätt men jag gör ett försök.
.

.
Det här är en före bild som jag tog förra våren. Ni ser att tomten på baksidan där vi för övrigt har en fantastisk sol hela dagen och även under hela kvällen är väldigt sluttande. Att fylla ut här var inte att tänka på då man tappar mycket yta eftersom det blir rackans högt samt att man måste slänta av en bra bit in på den egna tomten.
.
Under mina tusentals timmar som jag knatade runt här under vår byggtid växte iden med att bygga en stor altan i två etage. På så sätt får vi användning av nästan all tomtyta. Jag började skissa ner mina funderingar och ideer och försiktigt och varsamt delade jag med mig av mina funderingar till Ludde. Han hade under den tiden så mycket jobb med det invändiga att han kanske inte helt var med mig i mina framtida tankar. Jag låg flera steg före helt enkelt.... Dock så gillade han mina fnulningar:) Gubben litar på mig...... för det mesta.
.

.
Under förra veckan tog vi hjälp av två snickarkompisar för att göra grovjobbet. De hjälpte oss att gjuta alla plintar och att sätta alla bärlinor. Det tunga jobbet kände vi att vi inte ville göra själva. I varje låda som ni ser på bilden finns ett rör som är nergrävt en dryg halvmeter. Stadigt ska det bli är det tänkt. Grovjobbet är klart och nu återstår det skojsiga. Det påbörjas nu till helgen, och fint väder ska vi få;-)
.

.
Det var skönt att vi vann det där guldet med tanke på att Ludde ristade in såna här små budskap i varje gjuten låda.... FÖRE FINALEN! .....Hujedamej.
.

.
Som ni ser på den här bilden blir inte nivån särskilt stor. När bärlinor, trädäcket, räckena och trapporna är på plats kommer det att bli najs. Som sagt det bästa utav allt är att vi nyttjar nästan alla kvadrat på tomten.
...
.
Nej förresten... det bästa är att jag slipper möblera utemöbler direkt framför mina stora fönster. På den övre delen av altanen tänker jag mig vackra krukor med vackra blomster i. Det skall vara i färgskala grönt, vitt, rosa, lila. Inget annat. Det ser lite (mycket) galet ut just nu, men ni får ge er till tåls till vi är klara.
.
Eftersom altanen blir så väldigt stor (drygt 150 kvm) kanske man tycker att det kommer att bli mycket trä och så på tomten. Min tanke är att blanda mina favorit material så mycket som möjligt. Dessutom har jag hela tiden strävat efter ett "tema" med vårt bygge och det temat följer även med ut på tomten.
.
Temat bygger främst på etage. Vi har etage invändigt (därav köksöns utformning) och nu även utvändigt. Vidare är temat glas, sten, vitt, svart, grått.
.

(Bilden lånad från Humlebacken)
.
Bilden ovan publicerade Viveka (Humlebacken) för väldigt länge sedan. När jag såg den första gången blev jag nästan lite rädd. Det kändes som om någon fotat av min bild jag hade i mitt huvud!
.
Precis den miljön som är på bilden vill jag skapa hos oss. Den vita putsen har vi på huset. Takpannorna är röda, jag gillar kombinationen trä-sten-cement-zink jättemycket. Bambugräs som svajar, lite mysko-pysko med lätt asiatiskt inslag.... mmmm. I Like!
.
En annan ide vi har är att nertill vid stuprören såga ut "fyrkanter" i trallen och rama in dem med en fris. I fyrkanterna lägger vi vacker dekorsten. På så sätt bryter vi av träet fint och får lite "udda" genomtänkta detaljer med i det hela. (Jag gillar inte den lilla plastkoppen som sitter nertill på stuprören)
.
Många är ideerna, och många är fnulningarna. Till helgen sätter vi igång och jag är sååååå förväntansfull!

7 kommentarer:

Ika sa...

Inte en lungstund hos er inte. Det är svårt att beskriva utan bilder och ritningar. Jag är väldigt nyfiken på altanen i etage så jag väntar gärna.
Har du kommit i håg att andas?

Viveka på Humlebacken sa...

Det kommer att bli kanon. Jag letar som bäst efter en snygg buddha som inte är för liten. Vi har en bit bakom trädäcket, där vi ska ha utomhusdusch och lite orientaliskt. Där skulle denna känsla kännas gjuten.
kram
V

Liw sa...

Det blir säkert skitfint =) önskar jag var lika genomtänkt med vår trädgård.... just nu sätter vi bra ut lite här och där känns det som... haha :) Ser fram emot när trädäcket och alla detaljer är på plats!

kram

Jennie sa...

Jag tycker dina idéer låter helt underbara. Ska bli så kul att följa här på din blogg hur det blir.
Tvekar inte på att det kommer att bli superfint!
/Jennie

Liw sa...

Vadensjö bor vi nära, sen bygger dem väl något nytt utanför landskrona tror jag... Ja, jag tror att Andreas Berglund var i Mexico om jag inte minns fel... han är jag typ släkt med :) Perfket eftersom jag älskar tacos haha :) jag mår bättre idag, jobb halva dagen imorgon... sen är det ju helg så det ska man ju orka tycker man =)

Ja jag är nog ganska så snål, men ibland är jag precis som du säger.. har man sparat in på annat kan man lägga pengar på något annat.. :)


ha en bra dag! Kram

Charlotta sa...

Go' kväll!

Vilket mega-altan-projekt ni satt igång. Kommer att bli super nice! Visst är det lite knepigt med våra sluttningstomter. Men det är som med allt. Man får vända på problemen och så blir det BÄTTRE än en platt tomt till slut. Altanen blir ju lite mer spännande med etage och trappor.

Som vanligt såg jag att vi tänkt samma. Denna gång om blommor. Jag skall också bara ha rosa, vita och lila i mina rabatter. Det blir snyggast till fasaden. Vita blommor är mina favoriter. Det är så snyggt, speciellt när det börjar bli lite mörkt på sommarkvällarna.

Nej, nu skall jag städa vidare och fundera vidare på mitt rabatt-patent...

Tjingeling!

//Charlotta.

Helena sa...

Kommer att bli så snyggt.
Håller med dig om att det är kul att ha vissa teman som går igen i huset .Ska bli spännande att följa ert fina altanbygge.
Lycka till med ert altanbyggande i helgen.Här är det husmålning som gäller .Det ska ju bli kanonväder i helgen.Härligt.
Må så gott!
Kram Helena