onsdag 15 april 2009

Altanbygge återupptas

Innan jag skuttar iväg på mina kundbesök tänkte jag slänga in lite bilder på hur det ser ut på tomten idag. På så sätt har man bilder att jämföra med vartefter arbetet fortskrider.

Idag sätter Ludde och hans två snickarkompisar Uffe och Rickard igång arbetet med att färdigställa altanen. Vi började så smått i somras då målaren tog sådan god tid på sig att vi under ett par veckor plötsligt blev arbetslösa. Vi hann dock bara med ramen till den övre altanen och sedan tog det stopp av förklarliga skäl. Prio ett var ju ändå att få klart invändigt så att vi kunde flytta in när vi önskade och sedan kom ju innebandysäsongen igång och även höst och vinter.

Vår tomt är ytterst knepig då huset i princip ligger på en sluttning. Vi är inga trädgårdsmänniskor igentligen så vårt önskemål var därför att skapa så mycket rena och enkla ytor som möjligt. Med tanke på vår omöjliga tomt tycker jag att vi ändå lyckats "maxa" ytorna rejält. Det blir långt mycket bättre och större än vad jag förväntat mig.


.
Framsidan har ni sett bilder på tidigare och där är vi nästan klara bortsett från markbelysningen som skall sättas i.
.
I den här "rundeln" och längs med husfasaden kommer vi att byta ut singeln mot vit/svart sjösten. Det gnistrar så vackert och kommer att bli fint mot den vita putsen vi har på huset.
.
.
Trappan ner till lilla gräsplätten hann vi klart i höstas och vi fyllde upp och rullade även ut gräset då.
.
.
Här ser vi ungefär hur altanen kommer att gå. Den blir precis som inne i vårt hus i två etage med nivå skillnad på ca 80-90 centimer. Altanen kommer att bli ungefär 150 kvm stor.
.
.
Två breda luftiga trappor gör vi ner till den nedre altanen. Trapporna kommer även att utgöra plats för krukor och sittdynor och annat mys.
.
.
Framför mittenpartiet av huset blir den nedre altanen djupare och här är det tänkt att göra någon slags "fusk" pergola med den sköna soffgruppen i rotting från Mio som jag visade tidigare.
.
.
Det är svårt att förklara alla nivåer och vinklar och rum i rummen vi ska göra, men jag kommer att dokumentera processen allteftersom och under resans gång lär ni ju bli varse om vad jag menar.... kanske:)
.
.
Det omålade garaget tillhör oss. Det skall målas nu till våren någongång. En sak i taget. Framför garaget är det tänkt att ha matgruppen. Där kan vi ha en markis och så är det praktiskt att inte behöva gå ner i trappor med tallrikar och sådant då man äter ute.
.
.
I den här hörnan kommer vi att ha vårt utespa. Den kommer att bli perfekt inramad med fint liggande staket och även av den här sidans breda trapp.

.
.
Vi gräver ner bubbelkoppen till häften ungefär så att det endast sticker upp 45 centimeter.
.


Mycket jobb är det.... men det kommer att bli jättebra! Det ser väldigt bra ut i mitt huvud i alla fall och snickarkompisarna gillar min ritning.

.
Här ser ni gången mellan garaget och huset som är stensatt och klar sedan i höstas.
.


Jobba, jobba, jooobbbbbaaaaa!!! Hahaha.
Kämpa på nu gubben. Frugan är sugen på att inreda sin altan;-)

.
Vi får en slänt över här att ta hand om. Den vill jag göra så lättarbetad som möjligt. Mycket kattskallar och gärna belyst nerifrån upp så att grannarna som går på gatan nerifrån kan se upp på något vackert.
.
.
I den lilla slänten på gräs etaget har jag satt såndär mossflox eller vad det nu heter. Där står även mitt rosablommande kinesiska träd. Ska komplettera med några vackra helst blommande buskar uppe vid muren.
.
Längs med gräsmattan fnular jag fortfarande på om vi ska ha staket (samma liggande som runt den stora altanen) eller bara buskar.

Det är en del att fundera på, helt klart. Tyck gärna till.

.
Avslutningsvis ett bildbevis på att ljungen faktiskt är utbytt mot penseer på framsidan.

Nu måste jag iväg och knega!

8 kommentarer:

Helena sa...

Ojojoj, vad ni fixar och trixar, låter superfint!!

Ha en bra dag!!

Liw sa...

ohh kommer bli snyggaste altanen i kvarteret :) när jag tittar på vår "trädgård" så blir jag bara trött...vet liksom inte var man ska börja? Du verkar ha allt klart för dig, önskar jag också hade det.. ha en bra dag Maria!

Kram

Charlotta sa...

Hallå där Maria!

Wow! Nu fick jag helt plötsligt en hel massa ute-inspiration av dig. Tackar och bockar! Du och jag har ju dessutom de där lite knepiga sluttningstomterna gemensamt. Det krävs lite extra fnulande, eller hur? Precis som dig är jag absolut ingen trädgårdsnisse. Så lättskött är mitt mantra när vi planerade utemiljön. Sedan får man väl bygga på med lite växter allt eftersom...

Håller tummarna för guldmedaljer till helgen!!!

Kramis

//Charlotta.

Helena sa...

Så snyggt det kommer att bli.
Fattar att du är otålig och vill börja inreda.:)
Är precis likadan.Hihi.
Är ju också uppe i all planering och ritande av hur vår trädgård ska se ut.
Ett stort lycka till på lördag.
Tror och hoppas på Sm guld till Balrog såklart:)

Ha det gott!

Kramar Helena

Ika sa...

Det där med altan i etage låter intressant, jag har väldigt svårt att se framför mig vad våran altan skall förändras till.

Skoj att få se trädet, finns det kanske lite knoppar på den som du kanske visa nästa måndag?

Visst är det härligt att vara ute i trädgården och slita?

Anonym sa...

Ojoj..det kommer bli hur fint som helst! Är så imponerad av er ork, härligt!!

Jennie sa...

Gud, vad ni är duktiga! Det låter som om det kommer att bli superfint. Ska bli kul att följa hur det blir. Angående häck el staket skulle jag lätt välja staket eftersom jag inte heller är en trädgådsmänniska. Men samtidigt kan ju en tät fin häck dölja lite mer, om man nu vill det.
Lycka till med allt!
/Jennie

Karlsebakken 37 sa...

Ah men shit vilka planer! Så fint det kommer att bli!! Hade konstigt nog ingen aaning om alla era uteplaner, hur har jag kunnat missa det?!

150 kvm altan blir ju enormt - jag tycker ju att vår på 55 kvm är jättestor...! Och utespa och grejer, så fancy pancy!! Längtar lika mycket till att ni ska komma igång ordentligt hos er, blir ju superspännande att följa med på allt ni ska göra nu då.

Hoppas att allt är bra med dig och att uppladdningen inför helgen går som den ska...!

Tusen tack för söt kommentar om sovrummet, blir så glad för det!

Sköt om dig nu och ha en fortsatt fin vecka.

Stor kram C