fredag 28 november 2008

Godnattsaga till Malva

Många av oss har en kär liten vän där ute i cyberspace som har svårt att sova. Det är lilla snöflingan Malva. Av någon märklig anledning vaknar hon redan kring 02.30 om nätterna. Istället för att ligga kvar och försöka somna om kliver hon upp och tassar runt bland alla våra bloggar och lämnar små trevliga hälsningar.

Egentligen är jag pisstrött nu men för Malvis skull trotsar jag min trötthet för ett ögonblick och lägger ut detta inlägg så att hon har något at läsa inatt. Självklart hoppas och önskar jag att hon sover sig igenom hela natten istället.

Nu följer en liten sann godnattsaga, eller rättare sagt en liten godnattvakennattsaga...eller hur jag nu ska utrycka mej.

Psst...nu börjar den,

Det var en gång en mamma (min mamma) som fick sitt första barnbarn 1986. Det var en liten söt näpen flicka som fick heta Rebecca. Mormor satte genast igång och broderade en julkalender med siffror på och små ringar att fästa julklappar i. Detta uppskattades av barnbarnet enormt. 1992 fick Rebecca en liten söt lillasyster som fick namnet Alexandra och mormor begåvades med ännu ett barnbarn. Mormor satte genast igång och broderade en till julklappskalender.

Tre år senare blev mormor även farmor. Denna gång till en liten Adam. Nu fick mormor/farmor panik! "Herregud" utbrast hon den första julen efter Adams ankomst. "Nu orkar jag inte mer, 48 paket var en pers. Ytterligare 24 mäktar jag inte med"

Flickorna blev bestörta över mormors beslut att avsluta sin lilla tradition. Därför blev det på det viset att flickornas mamma tog över traditionen som mormodern startat.

Mamman (jag) har hållit traditionen levande ända till nu. Mamman har varje år med barnslig förtjusning pillat och pulat med dessa paketkalendrar. Det har förvisso inte varit lätt alla gånger att hitta små julklappar som även är bra saker, men mamman har varit finurlig;)

För två år sedan flyttade Rebecca hemifrån. Det förväntades att i och med detta skulle julkalender eran för henne vara till ända. Det tyckte således inte mamma då hon inte riktigt var redo att klippa den navelsträngen "ännu" Den första julen Rebecca tillbringade i sin nya boende fick hon levererat till sig sin gamla paketkalender....så även den andra julen.

Iår blir det tredje gången gillt. Rebecca har vänligt men bestämt deklarerat för mor sin att nu är det bra. "Mamma du behöver inte anstränga dig längre och dessutom är jag faktiskt 22 år nu" Rebecca har inte utryckt sig på det viset pga otacksamhet eller så. Snarare för att hon egentligen vill väl.

Mamma känner att det faktiskt är läge att gå vidare i livet med andra pyssel, men samtidigt känner hon även att det är fruktansvärt svårt att bara "klippa rakt av" Hon är helt enkelt inte riktigt mogen ännu för att släppa taget. Det bästa vore någon form av nedtrappning......

Plötsligt en dag dök den "goda fen" (Malva tipsar på sin blogg) upp med en strålande ide;) Nämligen den att göra en adventskalender. På så sätt får man "bara" fyra paket fram till jul, och de öppnas vid advent.

Mamman tänkte till och kom på att lilla Beccasmulan önskar sig en stege. Ni vet en sån där vit fin man kan använda till så mycket. Aha! Snilleblixt, mamman tänker att man kan hänga fyra paket på stegen och sedan är ju stegen liksom även den en present. Snacka om perfekt nertrappning.... för mamman och med en trappa också;)

Ut for morsan på stan på jakt efter prylar. Hem kom hon med..................



En stege, två tomtar, lite siffror, snören, vackert presentpapper, liten strumpa med godis till pojkvännen, själva presenterna och annat krims.



Mamman började uppefrån och jobbade sig ner...



siffror markerar i vilken ordning paketerna skall öppnas...se där! där är lilla julstrumpan med julchoklad till pojkvännen. Förra året blev han så väldigt sotis på Rebecca för att inte han fick paket. Nu har han en egen liten strumpa på hennes stege;)



Här sitter Julia och Julius. De ska snart flytta hem till min Rebecca;)



Eftersom första adventpaketen (ja,ja jag vet att det blev två här. Det kunde inte hjälpas) var lite tunga placerades de längst ned. Dessutom är det finare att "tömma" stegen nerifrån och upp.



Imorgon bitti ska mamman köra Ludde och Alexandra till samlingen och bussen som skall ta dem till Mora. Sedan skall mamma inta adventsfrukost med sin Rebecca överraska med lilla adventstegen.

SNIPP SNAPP SNORUM...denna saga fortsätter imorgon;)

Godnatt eller godmorgon Malvis;-)


(Hoppas för bövelen att inte Rebecca går in och läser det här nu inatt. Då är jag stekt!)

10 kommentarer:

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Du är så rar mot dina barn, du. Och pysslig! Själv tänker jag köpa en brun skjorta till mitt barn, som fyller år nästa helg. Pysslet får däremot vänta några år tills barnbarnet fattar vad pyssel ÄR. Skönt, tycker jag, för då är vi klara med bygget.

Vi har också tagit det lugnt ikväll...eller i går kväll för nu är klockan snart morgon (2.45:-)
Jag har inte gjort ett jäkla NÅGOT i julväg, inga stakar, inga jultomtar, NADA.

Men i morgon(läs idag) ska jag nog slänga upp en stake eller två i något fönster..om jag hittar el och en extra lång förlängningssladd;-)

Nattinatti!

Och om Malva är uppe och tassar säger jag godnatt till dig också, min vän. Sov gott när du återvänder till kudden.
Det ska jag.

Anonym sa...

Men åh, du är ju för gullig!! En liten godnattsaga till mig så söt du är!!! Jag vaknade inte förrän nu och det är ju betydligt bättre än två-tretiden i alla fall!

Vilken himlans toppenmamma du är! Bättre adventskalender kan man ju inte önska sig!! Så snyggt och påhittigt! Stegen med alla paketen är ju verkligen helt klockren och blir inte Rebecka alldeles salig över sin "nya" kalender så vet jag inte vad. En sådan där kalender skulle jag nästan vilja fixa till mig själv....

Jag kan inte tänka mig en bättre start på dagen än att få läsa din härliga saga och veta att du tänker och bryr dig om så många. DU gör gott i själen - så TACK för att du finns MARIA!!! Jag är så glad och tacksam över att du finns där ute!!

Kan inte ge tillräckligt många pussar och kramar till dig!!!!
KRAAAAAAAAM

(Åh, jag måste läsa sagan en gång till!)

Förresten, vad gör Leena uppe nu då vid 02:44?!? Hm....

Anonym sa...

Du är bara BÄST Maria! Sagan var lika bra andra gången och du är BÄST. Punkt.

Mina största och varmaste kramar till dig!!!!!

Anonym sa...

Och nej, jag har ingen liten ärta i sängen och hade jag haft det hade jag förmodligen blivit tokig....

Har jag sagt att du är BÄST? Om inte annat så tycker jag det. Att du är BÄST, BÄST, BÄST!!!

Herre min dag, satt du uppe så sent och skrev... Hoppas nu att adventsfrukosten hemma hos Rebecka blir supermysig och att hon blir hysteriskt glad över adventskalendern. Men det är klart att hon kommer att bli!!! (Apropå hysterisk, såg du Idol igår, med Johans hysteriska fan.... snacka om tonårshysteri....)

Ha en toppen dag och du är BÄST!!!
Kraaaaaaaaaaaam

Familjen Eriksson sa...

Hejsan Maria och Malva. ;)

Själv klev jag inte upp förrän vid sjusnåret idag. Sovmorgon...
Nu har jag skickat iväg killarna till storstan så nu börjar helgen!

Vilken underbar kalender Rebecca får. Jag antar att du är där nu. Får vi se lite bilder sedan när kalendern är på plats?

Ha en bra dag och pyssla lugnt!

Kramelikram!

Ps. Haggi - är det ett lunchförslag från datorn eller är jag en mini-hagga???? Vad tror ni?

Anonym sa...

Så snygg adventskalender! Verkligen smakfull. Mina barn fick 24 paket var tills de var ung 6 år, sedna orkade inte deras mamma längre. Vi övergick också till 4 st, en varje adventssöndag, men nu får de ingenting... Egentligen är det en helt vansinnig tradition..
Och varför är jag uppe så tidigt (hm, beror förstås på vem man jämför med) kan man ju undra. Helt enkelt för att jag är så snuvig att jag bara ligger och nyser. Bättre att gå upp en stund och sitta vid datorn och dricka lite te. Huset är helt tyst, alla sover gott.

Erika sa...

Adventskalender är en helt underbar uppfinning. Jag delade min med min syster. Att dra ner den till 4 paket verkar väldigt trevligt.

Idag bär det av till Julpyssel med lite trädgårdsfolk. Ska försöka göra som många andra och visa pysslet till kvällen.

Pssst....du vet väl att du har B-P i Göteborg? ;-)

Anonym sa...

Nämen GUD så gullig du är!!!! Vågar inte skriva att jag önskar att min mamma gjorde sånt, för tänk om hon läser här :) haha... Ja, jag är inte så jättegammal precis, det gick fort efter gymnasiet kan jag ju säga ;) Många verkar tro att jag gift med en lastgammal man med pengar, men så är det verkligen inte... =) Gekås är verkligen skitbra, ibland. I år fuyndade jag verkligen massa roligt.. ibland är det mindre fyndigt... jag tycker du ska boka in en tripp dit, fast på en vardag ;)


kraaam!!

Anonym sa...

Vilken bra ide med stegen.Du är allt riktigt påhittig.
Har också gjort paket kalendrar i många år till våra killar . Men slutade med det för några år sedan.

Ha en härlig helg.
Kram Kram Helena

Harry sa...

Maria du är bara helt underbar. Jag hade gärna haft dig som min egen mamma även om jag nu gillar min. Jag älskar också att pyssla men tiden räcker liksom inte till när det enda vi gör är grejar på övervåningen. Det ska bli så skönt när den är klar.

Jag hoppas du lägger ut fina bilder på vad det nu var i paketen också efter att hon har öppnat dem nyfiken som jag är så vill jag ju veta.

Kram