måndag 5 oktober 2009

Om vår altan

Jag är en riktig faktafikus. Tycker det är roligt att veta efter ett projekt hur mycket material som gått åt. Hur många skruv som skruvats, hur många metrar som sågats, hur många hål som grävts för plintar. Hur många timmar det lagts ner och en massa massa väldans mycke massa annat. Jag gillar all slags fakta utom det fakto vad det kostat. Den informationen vill jag helst slippa:)
.
Min make däremot är en jäkel på att hålla track på vad allt kostar. Han berättar gärna och ofta för mig vad saker och ting kostar. Jag, jag lyssnar intresserat och duktigt med ett förståndigt "jag förstår" uttryck i mitt fejs. Men jag erkänner här och nu att just den informationen schvischar lika snabbt ut genom det ena örat via det andra precis lika fort som min lön ibland kan försvinna då jag befinner mig i rätt butik när jag är på rätt humör:)
.
Vi är olika jag och min make det är vi. Tur är väl det. Hur skulle vi annars få bitarna att gå ihop?
.
Jag har länge velat göra ett inlägg som bokslut på altanen och dess arbete och all dess materialåtgång. Dels för att jag tycker själv att det är roligt att spara här på bloggen. Dels även för att det kanske intresserar någon annan.
.
Håll i er nu. Här kommer värsta faktaorgien:)
.
Materialåtgång till Lundins altan byggd våren/sommaren 2009:

1. 28 fp byggcement a 25 kg.
2. 3 st OSB skivor (gjutformar)
3. 10 st gjutrör 150 mm
4. 20 st gjutrör 200 mm
5. 36 st stolpskor
6. 42 st balkskor
7. 80 st vinkeljärn
8. 10 st plattjärn
9. 12.5 löpmeter slipers
10. 111 löpmeter 45x195 tryckimp
11. 348 löpmeter 45x145 tryckimp
12. 45 löpmeter 45x95 tryckimp
13. 4 löpmeter 45x45 tryckimp
14. 1450 löpmeter 34x145 tryckimp (själva trallen)
15. 87 löpmeter 24x145 tryckimp (räfflat till trapporna)
16. 80 löpmeter 70x70 tryckimp (stolpar)
17. 56 löpmeter 34x120 tryckimp (handledare)
18. 602 löpmeter 22x45 råplan (staketpinne)
19. 2 st formplyfa
20. 10 st vagnstycken (trappor)
21. 50 st fasadplugg (fur torx 40)
22. 26 frp trallskruv 4.8x75 turbo (6500 st)
.
Sedan har det även gått åt ett x antal och meter och liter av.... Fransk träskruv, träskruv, muttrar M8, brickor 8mm, M8x75, ankarskruvar. (Samtligt rostfritt) Målarfärg. Samt fiberduk.
.
Blanda ihop samtliga ingredienser ovan. Tillsätt blod svett och tårar duktigt rågat. En stor fet nypa sjujäkla tålamod. Massvis med energi. Två hinkar skrik och frustration. En jävlans massa timmar. Låt en materialkåt elektriker gå loss med sin gebit (läs min gubbe) Lägg därtill ett halvt bolag lite drygt med pilsner. Lite kul grannar. Lite piff här, lite piff där.
.
Låt puttra en hel vår och en halv sommar och voila....
.
Ett stycke altan på 150 kvm blir nygräddad och färdig att kalasa på.
.

.
Före.
.


Efter.
.
Behövde kanske inte skriva före och efter men det kändes så bra;-)

8 kommentarer:

Soltorp sa...

NI ÄR HELT OTROLIGA! Vilken lista, och vilket jobb (det har jag sagt tidigare) men säger det gärna igen, jag fattar inte hur ni har hunnit/orkat mm, jag är så imponerad, shit vad bra ni är! kram Vivi

Linda sa...

Sanslöst!!! Vilket jobb ni lagt ner, men vilket fint resultat det blev... Ni (= du?) har verkligen öga för hur ni ska få till det. kram

Charlotta sa...

Hejsan svejsan!

Skönt att äntligen få ett livstecken från dig. Det där mig hormonerna gör mig lite orolig. Det är väl inte dags att bli en klimakteriekärring ännu? Nä. Det känns lååååångt borta. Och att brösten växer då har jag aldrig hört talas om. Kan vi inte skylla på månens dragningskraft istället????

Jag är grymt imponerad av att du skrivit upp allt material som ni använt. Det är nyttigt att stanna upp ibland och ge sig själv lite cred för det man åstadkommit. Du och Ludde är värda en applåd för er altan. Den är super-duper-fin!

Sköt om dig och ta en dag i sänder!

Kram

//Charlotta

Soltorp sa...

Nej det är klart att du inte kan missa sonens match! Är det i Södertälje ni tränar du och grannen annars? Mina olivträd har åkt in i gäststugan där som har fått en fin fönsterplats och så är det kanske 8 grader varmt där inne...du förresten är det fullmåne nu? Ser nästan så ut...huhu
kram Vivi

Cindy sa...

Behöver väl inte säga att det är så SJUKT SNYGGT. Tusan vilken skillnad. Så jäkla läkert. Jag vill också ha en FET altan.

Marie sa...

Vilken skillnad! Supersnyggt!

Ika sa...

Så nice....vill med ha en mysig ute plats.....hmm kanske itne mitt i höstregnet men ändå vill ha...vill nog helst ha ett hus dock.

Viveka på Humlebacken sa...

Jeeezuuus...
fin är den!!
kram