torsdag 13 november 2008

Provisorisk lampa

Viveka visade sina fina lampor på sin blogg och i samma veva uppmanade hon oss andra att visa våra lampor. Många har redan hakat på. Charlotta, Leena, Petronella, Anette och Ina är några av dem än så länge.

Eftersom jag är en sån som gärna är med och "leker" skyndade jag mig hem idag, slängde mig på kameran och sprang genast runt i huset för att fota mina lampor.

Nu ska ni bli varse vad som händer när man lever med en elektriker......



Nu när det är mörkt ute är det skönt att komma hem till ett ljust och välbelyst hem. Som tur är har husets elis installerat olika knappar för de olika lamporna så att inte alla behöver lysa samtidigt!




Så här ser det ut på vår baksida som även är den sida som syns från allen nedanför. Det ser ståtligt och fint ut när man promenerar där nere och ser upp mot huset och hur det är upplyst.



Även groventren är välbelyst! Behöver inte kasta sopor i mörker. Till våren kommer Luddovich även att sätta markbelysning i både trall och sten. (undrar hur vår elräkning kommer att se ut)

I relaxen finns det en mängd olika typ av lampor. Alla har dimmerfunktion och kan belysas var för sig. (tack och lov). Mysigast är givetvis att ha fönstersmygarna lite lagom nertända. Bara dom!



Föstrena bildar vackra tavlor liksom.



Behöver man klämma en finne el dyligt får man tända upp ett par sånahär.....

.
I bastun lyser sex stycken sånahär små fiberoptik ljus. Smart av Ludde att välja ring i mässing så att det matchar panelen.
.
.
Till och med handdukstorken lyser. Snacka om att ET skulle trivas här;)
.
Vi traskar vidare i lampjakten......
.
.
I dressingroomet finner vi den här typen av spottar. En tvåa riktad mot min garderobsektion och en tvåa riktad mot Luddes.
.
.
Ute i hallen finns det belysning även i golvet för säkerhets skull:)
.
.
Fem såna här har Ludde pillat ner i klinkersen!
.
.
I samma linje som golvbelysningen följer dessa lampor trappstegen upp mot Alexandras våning.
.
.
Här kan man välja och vraka! Lysen i smygarna, downlights från balkarna, upplights från dem samma eller helt enkelt bara tända upp hela rasket!
.
.
Till all tur har Ludde satt dimmer på alla olika varianterna. Då behöver det inte lysa så in i h-vete ialla fall:)
.
.
Så här belyser Alexandra sin garderob....
.
.
..och sin badrumsspegel.
.
.
Nej men håll i hakorna så att de inte trillar ner i knäet! Alexandra har även hon lite spottar i sitt badrum;)
.
Nu kilar vi ner till den "öppna" delen av huset.
.
.
Här ser vi lite av Luddes "stjärnhimmel" Fiberoptik ovan matbordet i "Operakällaren" ;D
.
.
OCH...givetvis ett gäng spottar till i smygarna!
.
.
En annan typ av fiberoptik i taket mellan kök och vardagsrum. Nio ljuspunkter i ett mönster som vi bestämde innan hur det skulle se ut.
.
Än så länge inga "riktiga" lampor.
.
.
Under köksskåpen...spottar. Fint infrästa i de extra täcksidorna.
.
.
Inne i vitrinskåpen...spottar.
.
.
I fläkten och bakom fläkten om utifallatt ni vet;) ............spottar.
.
.
Den viktigaste lampan i hela huset är nog ändå denna! Den sitter i vinkylen och lyser så fint på våra flarror. Hur skulle jag annars kunna välja rätt vin till mina maträtter på helgerna;)
.
Så var det med det. Lever man med en elektriker så blir konsekvensen lätt den att det liksom blir överflödigt med "riktiga" lampor. Åtminstone om syftet är att ha dem till att belysa sina rum och vrår med.
.
Nu tycker ju jag att lampor är jättefina och viktiga för helheten i inredningen. För mig blir det ett jättegissel att välja lampor när det finns så mycket lyse att tillgå i huset.
.
Det är lite som att jobba på Delicato och skynda sig till konsum efter jobbet för att köpa sig en semla. Man är liksom lite mätt va....
.
Vill ni hjälpa mig med vad för lampor som eventuellt skulle passa i ett hus fullt med lyse inbakad överallt är ni mer än välkommna med era tips och ideer.
.
Förresten........vi har ju faktiskt två riktiga lampor här hemma,
.
.
de står på våra nattduksbord, men de är bara provisoriska! Jag söker med "ljus och lykta" efter nya;)

21 kommentarer:

Vitudden sa...

Hi hi vad det var spottar :-)
Fint ser det ut att vara i alla fall.

Kram Ulrika

Anonym sa...

Verkligen kul att du ville visa dina lampor.. även om inlägget blev något enahanda... spot, spot, spot... Det är verkligen snyggt med spottar, vi har i vardagsrummet, men det ville jag egentligen inte först. Men det blev bra!
Har inge tips om sänglampor just nu, men kommer jag på nåt så..:)
kram

Maria sa...

Alltså Viveka,

jag försökte vara lite sarkastisk över vår "lilla" situation. Självironi liksom över att vi har många spottar och att det därför är väldigt svårt att veta vilka "vanliga" lampor som passar till de olika rummen.

Min förhoppning är att få tips i allmänhet inte bara till de i sovrummet alltså!

Capisch?? ;D

ANETTESHUS.COM sa...

Wow! Helt tydelig at det bor en elektriker i dette huset, ja!! Stilig! Vi har noen spotter vi også - på kjøkkenet, ettersom vi ikke har overskaper å sette lys under, måtte vi ha noen i taket. Er veldig fornøyd med den løsningen:)

Jeg linker:) Har oppdaget at du ikke ligger i blogglista mi, jeg er jo innom deg rett som det er ... men nå er du på plass!

Klem norskan;)

Harry sa...

Herrejösses vad mycket spottar. Lite avundsjuk är jag allt som inte har din Ludde. Han hade jag velat ha när vi gjorde övervåningen. Nu fick jag inte några spottar alls så svärfar vägrade sätta dig några och min far tycker det är alldeles för stor brandrisk. Dessutom är det dyrt när man ska anlita en elektriker och inte har en som man kan betala i natura :-D

Himla snyggt ialalfal och jag är MYCKET avundjsuk på många av era snygga belysningar.

Kram

Vimsingen sa...

Wow, vilken effekt du får med all belysning. Och så duktig du är på att fotograftera! Blir lite avensjuk, maken får nog omskola sig till elektriker. Eller får jag ringa morbror som är elektriker, men bor 30 mil bort. Men några spottar borde han väl kunna fixa till oss.

/Vimsingen

Anonym sa...

Vilken spejsad visning du bjöd på! Jag har ju spanat in familjen Lundins orgier i spottar förrut och jag älskar det! Det som jag är mest avundsjuk på är trappbelysningen. Vi ville lägga till detta men enligt våra elektriker var det FÖR SENT när trappan väl var på plats! Che? Fattar nada. Man känner sig ju så totalt korkad när man pratar med elektriker. Känner du likadant?!!!! Knappast va? Ha, ha. Allvarligt talat - snälla kan du fråga Ludde om det VERKLIGEN är kört för mig att få en sådan trappbelysning som du har?
Kramar
//Charlotta.

Erika sa...

Vet inte om jag vågar visa "min elektriker" alla era spottar. Han har redan spetsat in sig på belysning av ett träd för nån tusen lapp samt sneglat på fiberoptik. Jätte snygga var dem iaf!

Tack för hälsningen, London var helt underbart!

Villa Bellan sa...

Hej!
Så läckert ni har det med belysningen! Ja, man få nog ha en elektriker i hemmet för ett sådant lyckat resultat.. och så genomtänkt! Belysningen är ju så viktig!

Helene

Anonym sa...

Men hoppsan Kerstin, vad med spottar! Har du räknat dem? Himla snyggt belyst överallt verkligen!! Älskar spotarna i fönstersmygen, så läckert! Och i golvet, så snyggt! Och i trappen, så schysst! Och spotarna i din o Luddes klädkammare var ju bara så häftiga! Önskar nog att min man vore lite "Luddefierad" han med, men, nej, tyvärr det är han inte... Och så ska ni sätta spotar utomhus dessutom, jäklars vad snyggt det kommer bli!! (Ja, nu tog jag i, med svordom och allt, men spotar utomhus i altaner och stengångar är ju bara så läckert och står HÖGT på min önskelista)

Du kan vara lycklig du Maria som har din Luddeman!

Kram på dig nu och hälsa Luddemannen vad duktig han är!

Anonym sa...

Jamen, det är klart Maria, det är ju nästan lite synd om dig... Tänk vad svårt med lampor till dig som redan har allt;) Men, okej, jag förståååår...

Kram

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Jag dör av skratt! Spott-Ludde, vet ni vem det är? Ha, ha, ha!
Vi har vänner som ville sätta spottar ovanpå gamla, öppna balkar (de har tre meter till tak ovanför balkarna), typ så som ni har era uplights ovanför fönstren (i lådan, eller vad det är) men elektrikern vägrade, sa att det är för hög brandrisk när de blir dammiga. Därför undrar jag...är det hall-å-sken-lampor eller vanliga glödisar....för det är väl ändå inte fiberoptik?

Jag gillar VERKLIGEN stjärnhimmeln. Ska säga till min "elektriker" att "såna ska vi ha!"

Kramkram

Ps: Maria, om/när vi träffas och du inte fattar kan jag prata rikssvenska (utan skåne-R), söderstockholmska, göteborgska, värmländska och östgötska. Bara välj. Be mig bara inte prata norrländska för där går jag rejält bet.

Idag är ordverifieringen till kommentarfältet riktigt sydländsk: "guillyg"....det är fonetisk skrift för GULLIG på skånska;-)

Tinnar och torn sa...

Ja jag har ju sett dem förut jag....(knycker lite stolt på nacken) hehe...det är såå fint. Vi har släpat bänkskivor, rackarns vad tunga de är. Puss på dä/Smurfelina :o)

Anonym sa...

FREDAG!! God morgon på dig Blatte!
Kram

Anonym sa...

Godmorgon Maria
Jag har totalt missat ditt härliga inlägg.Varför?Jo jag var fullt upptagen med mitt sk gästinlägg.Jag och datorer och lägga in bilder på rätt plats går inte ihop.Hihi.Hoppas att du kan läsa och förstå min text.
Vad fint det är med alla spottar .
Jag gillar också det.Ursnyggt.Tips på lampor.Testa att göra en Random lampa.
Ha en bra dag.

Anonym sa...

Hahaha, även om jag inte är gift med en elektriker så har jag iallafall en härlig hobby-elektriker till sambo! Och därmed kan jag göra i prinsip en copy-paste på ditt inlägg. Här va 're tänt liksom! Så just nu går all vår i belysning i spottar, spottar, spottar... Får se vad jag hinner med idag av inlägg, första gästen trillar in redan kl. 13 men jag ska göra mitt bästa...! ;) Ha en skön fredag så länge, KRAM!

Familjen Eriksson sa...

Hejsan Fnatte!

Du borde ju visa upp alla knappar också ;) De är imponerande.
Möjligt lite svårt för en tillfällig gäst att välja rätt men övning ger färdighet.

Snart ses vi!!!
Vet du när matchen är?

Fredagskräm
Tjatte

Belfiore sa...

Hej hej!
Tack för dina kloka ord på vår blogg! Självklart har jag kikat in här då och då, du har en fantastisk blogg! Nu ska jag försöka bli en bättre bloggare genom att lära mig av alla proffsen som cirkulerar här i krokarna! Kramar/maya

ColonialEast sa...

Hej Maria! Hade visst missat hela den här härliga lampparaden. Gud vilken bra inspiration till mina egna planer. Jättefint jobb han gjort Ludde! Kram på er!!

En mammas drömmar sa...

Gud vad fint ni har det och vilka lampor! Älskar dem!
Synd att våra ännu ligger i sina kartonger, annars kunde jag hängt på, men det får komma senare...

Kram
Kia

Anonym sa...

Vilket underbart inlägg! :-)
Ja ni har ju belysning så det räcker - du kan inte tänka dig att skänka bort lite? :-)
Var tvungen att visa maken - han blev nog imponerad.
Jag blev nog mest sugen på dom spottarna ni har utomhus i takfoten!