torsdag 21 augusti 2008

Kaminen

Kaminen i gjutjärn som är en Jotul (jag har beskrivit den i ett tidigare inlägg. Finns under ettiketten kaminer) kom till oss förra veckan. Den var packeterad i en himlans massa kartonger.Fredrik vår snickare är i princip klar med sitt arbete hos oss men den här dagen var han med oss för att sätta ihop denna byggsats. Ingen av oss hade någonsin gjort detta tidigare!Själva eldardelen var inte svår att få till, fast den var hur tung som helst!
Vi började från botten och jobbade oss upp. Som sagt den här delen var en "peace of cake"
Kaminen har under det senaste året fått en rad utmärkelser för "bäst design" Fint med fönstrena på sidan. På så sätt ser man elden från fler vinklar.
När vi började närma oss taket fick diverse verktyg komma tillbaka till huset. Ett stort hål sågades till i det nymålade taket!

Viktigt att täta varje skarv ordentligt efter konstens alla regler.Det var lite klurigt att få till det hela rakt mot det lutande taket, men Ludde och Fredrik fick till det riktigt snyggt tillslut.


Nu har vi förflyttat oss till vinden. Röret måste ju ut till yttertaket!


Efter att ha satt ut stegen på taket för att komma upp till själva skorstenen påbörjades arbetet med det sista. Som visade sig vara det knepigaste av hela monteringen.Fredrik var tvungen att lämna oss för sin hockeyträning och lämnade kvar att ensam lösa uppgiften till oss.Vid det här laget var jag livrädd. Rädd för att Ludde skulle trilla ner. Jag såg på honnom att han var trött, och irriterad och vädret var inte heller det optimala för en sådan här uppgift. Det blåste som bara den. Jag fick hämta saker från backen som hela tiden blåste iväg!Här sitter Ludde och läser instruktionerna för femtielfte gången. Jag vet hur han är, han ger sig aldrig!Efter att ha fått dit allt som har med tätning att göra runt och kring och mot taket var vi tvugna att nöja oss för den dagen. För att inte det skulle regna in plastade vi in skorstenen ordentligt.


Den såg ut som en inplastad Smurf!Dagen efter kom Fredrik tillbaka och tillsammans så fick de dit den sista delen. Puh!De här delarna vägde en hel del, som sagt jag var livrädd för att någon skulle trilla ner.

Nu är kaminen monterad och klar!Ludde tyckte att det var pest och pina att montera ihop det hela, fast jag tror att han senare i höst när han sitter där och eldar kommer att vara stolt över sig själv för vad han presterat.


Jag kommer att vara stolt över honom i alla fall;-)


Ps. det här är mitt andra inlägg idag;-)

7 kommentarer:

ColonialEast sa...

Hej Maria! Tack för tips om bad! Gud vad det är svåååååårt! Vad kul att du lagt upp en massa nya bilder. Det blir så supersnyggt!!

Tinnar och torn sa...

Hej Maria! Förstår att du är less nu, det brukar ju vara så på upploppet. Med tanke på hur mycket ni gjort själva så är det inte konstigt alls! Men ni ska vara SÅ himla stolta över er själva som ni jobbat på och kämpat. Kan säga det att jag hade nog brutit ihop för länge sen. Nu är ju vi inte ens i närheten av klara men jag har redan nu insett att den där överväldigande glädjen man kanske tycker man borde känna...den kommer bara i små korta stunder. Ibland håller de i sig längre och ibland inte. Sen när man sitter där i sitt fädiga hus blir det annorlunda tror jag. Men det vore ju konstigt om inte den stress (mer eller mindre) man går igenom när man bygger inte påverkade ens känslor. Kämpa på ! Det blir så fint, tapeten bakom kaminen var himla fin! Kaminen med, mysigt att man ser elden från fler håll.Kram Petronella

Ulrika sa...

Vilket helt underbart hus ni kommer att få! Själv består vårt nya hus för tillfället av en grop med grus i så vi har en lååång väg kvar.
Vad är det för en tapet ni har satt upp på väggen bakom kaminen den är ju supersnygg.

MVH
Ulrika

Charlottas hemmaplaner sa...

Oj vad mycket jobb för att installera en kamin. När jag läste ditt inlägg kände jag mig mycket tacksam att våra snickare kommer att göra detta jobb för oss! Detta hade vi aldrig fixat själva....
Ni kommer nog kommer att njuta lite extra av höstens brasor, eller hur?

Maria sa...

Tack tjejer för er "pepp" och "feedback" det är tungt nu och era kommentarer betyder mycket nu. Jag lovar att komma igen när ni befinner er i denna fas!

Ulrika, kul att du hittat hit! har du en egen byggblogg? Hur hittar jag till den i så fall?

Tapeten heter Borås tapeter ART.NR B 2159. Jag är supernöjd med den!

Maria

Harry sa...

Jag vet PRECIS hur det känns att montera ihop en kamin med tillhöradnde skorsten. Läs i min blogg så kan du läsa om vårt nattarbete.

Grattis till att kaminenmonteringen är klar!!

kamin sa...

Känns helt underbart. Tack för tipset!