söndag 13 september 2009

Jag har en plan och grann-pass

En Español en el fin de la pagina como la otra vez;-)
.
Helgen har varit toppen med fint väder, mycket gjort och god mat. AnnSo grannfru drog iväg i fredags till Båstad för att hälsa på ena dottern som pluggar där. Med sig hade hon övriga tre knoddar. AnnSo lämnade Tomas ensam över helgen för att måla det nya förrådet. Jag lovade henne att ta väl hand om honom.
.
.
När man bygger hus och planerar sin tomt uppstår det en hel del tankar och ideer under resans gång. Jag menar... när saker och ting väl börjar komma på plats så verkar det som att det plötsligt "landar" en massa nya sätt och ting man kan göra istället, eller också.
.
Ett exempel ser ni här ovan. "Jag har en plan" säger jag ofta högt för mig själv när jag spankulerar runt på min tomt. T.o.m Tomas höjer på ögonbrynen numera acompanjerad av Luddes dito. Tomas har lärt sig att ibland ineffattar mina nya ideer även hans tomt, eller hans arbetskraft:)
.
Här ovan fnulade jag för någon vecka sedan på om vi inte skulle göra en liten planteringsgrop. Det är ju så kul att plantera plötsligt. Och grönt är ju faktiskt väldans skönt. Särskilt mot all sten. ....
.
.
Sagt och gjort. En ny planteringsgrop skulle det bli. En grop lik denna men mycket mindre. Men först ville jag ha bort målarställningen som står och skräpar under paviljongen.
.
.
Nu när jag basade över två karlar var det bäst att passa på. Fort gick det också att få eländet bortforslat till Luddes arbetsförråd.
.
.
Sedan fick jag se till så att Tomas satte igång med grundmålningen av sitt förråd. Jag hade ju lovat AnnSo:)
.
.
Ludde tog tag i min grop. Se vilken bra koll jag har på dem. En i framkant här fastän det är bakkanten som syns i bild. Och den andre längst bort med penseln i högsta hugg.
.
.
Jag nöjer mig med en rektangulär för att inte Ludde ska behöva kapa och jobba en massa i onödan. Jag gillar ju raka linjer så det gör mig ingenting.
.
.
Ooops... färgen tog slut! Men fint blir det. På köpet får vi en vägg vid vår lilla hörna. Senare ska jag plantera något snyggt framtill som bäddar in vår hörna lite mysigt.
.
.
Ja då var stenen borta...och bara resten kvar då:)
.
.
Eftersom färgen tog slut fick Tomas rycka in här istället. Tur var väl det för det var ordentligt packat under stenen och väldans tungt att gräva.
.
.
Killarna hade tippat en gemensam Toto-rad och fick lov att springa in och kolla loppen mellan grävandet. De fick INTE sitta i soffan med sina skitiga braller. Jag föreslog dem att göra som i filmen Hundtricket....men de avböjde;)
.
.
De slet på, det gjorde de verkligen.
.
När de sedan var klara gick jag in och lagade en kalasa-brasa middag åt dem. De var så trötta att bägge närapå somnade i soffan efteråt. Eller nja, Ludde gjorde det. Tomas "rullade" hem mör, mätt men belåten till sin egen säng next door.
.
..
Nu var det mitt jobb kvar. I med jord i gropen och fram med mina saker som ska i.
.
Jag har planterat det kinesiska pilträdet jag köpte i våras och som jag haft i kruka på altanen. Får se om det trivs här. Jag täckte även jorden med en fiberduk.
.
.
Sådär.... nu tror jag att jag är nöjd faktiskt. Som ni ser på bilderna så ligger det sättsand över stenarna. Passade på att fylla ut springorna som blivit nu när vi gävt.
-
Så nu får jag sopa sopa sopa en massa innan jag kan ta bort överflödet.
.
.
I med vit marmorkross och piff-sten.
.
.
Dom lila stenarna hittade jag på Gotland...och NEJ de är inte plockade från något naturreservat eller från något ställe där det är förbjudet att plocka sten. Och NEJ den stranden är inte tom nu.
.
.
Nu ser det lite mjukare ut här på framsidan trots all grå sten.
.
.
Vad skulle jag ha haft i den häringa hörnan annars liksom?
.

.

.


Nu börjar det arta sig på framsidan me. Blir nog lite före/efter bilder på det hela vad det lider...och då menar jag före bilder från byggtiden. Sablars sicken skillnad!!!
.
En las fotos de hoy enseño los cambios que hemos hecho en la parte de la entrada. Ludde y el vecino Tomas me han hecho un nuevo abujero y adentro he plantado mas cositas. El vecino ha estado solito, todo el finde y yo prometi a su mujer que le hiba a quidar. Y bien quidado que esta. No solo le he dado de comer al pobre hombre, tambien he aprobechado y le he puesto a trabajar con el Ludde:) Yo tontita? Que va!
.
Antes estaba la entrada un poco gris y triste de por si. Ahora con lo verde y piedrecitas bonitas (las que coji en Gotland) tiene como mas vida. Se necesita aqui en Suecia. Pronto viene el otoño y el invierno y no veais que gris y que triste. Blah!
.
La arena que veeis en las fotos en el suelo tiene que estar alli unos dias. Es para pegar las losetas bien. Luego lo quitare y ya quedara todo muy limpio y sencillo para quidar.
.
Besotes para todos. Mua, mua;-)

10 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Det blev kanon Maria! Men det visste du ju att jag skulle tycka, gillar ju allt som lever i trädgården.. eller nästan allt i alla fall. Med de stora stenytor ni har skulle ni ju ha en lövsug/blås. Det kommer att bli jobbigt att hålla det så där prydligt när höstlöven yr omkring. Med en lövblås skickar du det snabbt in till grannen:) (nä men ärligt, det är faktiskt bra)
kram

Vimsingen sa...

Det är så snyggt med den där vita marmor krossen!
/Vimsingen

Charlotta sa...

Skitsnyggt med trädet bland stenläggningen! Jag är grymt impad av din utemiljö och kommer nog att copy-catta en dig en hel del. Vi skall också lägga massvis med sten på baksidan av vårt hus för att få det lättskött. Fast det blir nog inte förrän nästa år. Måste få klart berget först. Puhh!

Ha det gott
//Charlotta.

Ika sa...

Trädgårdsdamen Maria......., visst ändrar man sig men va gör det.

Ina sa...

Åhh det blir ju så urläckert bara. Är riktigt avis på din tomt....

kramis Ina

Helena sa...

Ser jättesnyggt ut.Vad snäll du är mot Ludde så att han slipper såga så mycket:)
Får inte visa Christer detta,han har fått såga hela sommaren stackaren:)
Vi har ju också massor med marmorkross i små planteringar.Blir så himla snyggt när det bryter av mot alla stenplattor.Får nog göra som Viveka tipsade om och skaffa en lövsug/blås.
Men en fråga Maria,är det verkligen ett kinesiskt pilträd?Vi har nämligen planerat ett exakt likadant och på det står det att det är ett japansk dvärgpil.
Jaja någon sorts pilträd är det väl iallafall.
Ha en riktigt härlig vecka.
Kram på dig.
/Helena

Maria sa...

Helena du har helt rätt!

Visst är det en dvärgpil, men om det är från Kina eller Japan eller Malaysia eller Thailand...kommer jag inte ihåg. Helt klart asiatsik i alla fall:)

Det hade väldigt vackra ljust, ljust rosa blad i sommras. Såååå fin. Hoppa att den överlever vintern i gropen nu bara.

Kram Maria

Helena sa...

Ja jättefina är de.Hoppas verkligen att de klarar vintern.
Det tog ett tag innan vi planterade vårt ,så det såg lite risigt ut när vi satte det.
Men det har repat sig jättebra och är kanonfint nu.
Ha det!
Kramisar Helena

Jenny sa...

Åh va fint det blir! Såg dessutom klockan på väggen inne i huset, vart har du köpt den? Super fin! Kram Jenny

Linda sa...

Skitsnyggt! Ni har fått till det riktigt bra på éntre sidan nu.Får hämta inspiration från din sida när det är dags att lägga stengångarna på vår framsida nästa år.