måndag 14 september 2009

Chilipesto

Jag är trött som en gnu, gnällig som få och vansinningt osugen på mat just nu.
.
Ändå sitter jag här och tänker bjuda er på något så ovanligt (iaf för mig på min blogg) som ett recept. Varför då undrar kanske ni..... jo för att jäklas med mig själv!

Jäkla idiot måste ni tänka nu, ja kanske. Totaly crazy. Men så är det. Så sjuk är jag. Så får det bli. På något sätt är det avkopplande att skriva en stund på bloggen och just nu har jag bara käk i huvudet. Trots att jag för tillfället är vansinnigt osugen på just mat.
.
Som de flesta redan vet så arbetar jag med mat. Jag pratar mycket mat om dagarna. Jag kuskar land och rike runt och pratar mat och recept dagarna i ända. Inga halvfabrikat eller så. Man kan säga att jag säljer smaksättare. Jag säljer inte till retail dock, eller konsument för de som inte vet vad retail betyder. Jag besöker krögare, kökschefer, mattanter, grossister stora som små. Jag säljer till restauranger, skolor, cateringföretag, cafeer och till alla j-vlar som är. Bara de lagar någon form av mat som de sedan säljer vidare.
.
I mitt arbete händer det att jag bjuder någon utav mina grossister på lunch. Det är ett alldeles ypperligt säreget perfekt tillfälle att presentera sina nyheter på. Jag lagar mat till hela personalen och när de sitter och mumsar i sig passar jag på att informera om de nyheter jag har.
.
Väldigt praktiskt faktiskt.
.
Idag har jag gjort en sådan kallad provlunch. Jag har stått i ett "vanligt" personalkök. Jag har "kokat" ihop en lunch åt 60 personer. Jag har lagat allt från grunden. Ibland önskar jag att jag sålde Gorbys piroger faktiskt. Bara att slänga in skiten i micron liksom. Eller inte förresten. Usch, Gorbys innehåller bara elände. Nej jag är glad över att få sälja produkter jag kan stå för. Fast ibland vore det väldigt praktiskt om det vore just piroger jag skulle presentera. Fan vad smidigt. Bara att slänga in i micron...Eller usch vad trist förresten:)
.
Jag tycker om att laga mat, det gör jag. Men det är väldigt trist och oinspirerande att med det samma jag kommer innanför dörren här hemma behöva slänga mig på spisen efter en dag som just denna.
.
Vad jag bjöd på idag?

Jag gjorde en fetaostgratinerad kyckling kryddad med chili explosion och roasted garlic pepper med chilipesto och till det en morotstsatziki och en bamsesallad med gott brytbröd till.
.
Chilipeston var så grymt god att jag tänkte när jag smakade av den idag på lunchen att "det här receptet ska jag dela med mig av till mina bloggisar"
.
Maj gadd så gött!!!
.

.
Till chilipeston behöver du;

  1. Peperone piquillo. 2 grillade och rostade handskalade röda paprikor. (Finns att köpa färdiga för de som inte vet hur man gör)
  2. 2 rostade charlottenlökar
  3. 1 vitlöksklyfta
  4. 1/2 dl olivolja
  5. 1/2 dl rostade pinjenötter
  6. 2 msk citronsaft
  7. 1, 1/2 msk Santa Maria Chili explosion
  8. 1/2 msk Santa Maria Rock salt

Mixa alla ingredienser till en slät pesto.Servera som sås eller som spread på en god matig macka.

Eller gör som jag.... Sleva in i käften med sked rakt av!Sådär...nu har jag fått skriva av mig en stund och jag känner mig plötsligt lite mer relaxad.

Hmmm.... Nu blev jag hungrig tror jag bestämt.

Bäst att hasa sig fram till spisen ändå:)

4 kommentarer:

Ika sa...

Vet hur det kan kännas, gick restaurangutbildningen o jag har nog aldrig varit så less på att laga mat som just då.

svartataket sa...

jisses, en krydda till att shoppa alltså! spanade ändå in den i ett häfte nyss:))O det är nog fler som ska få följa med hem:) kan snart göra reklam för maria:))) Du kan gärna sms:a mej dina recept när du gör dom!!!!!!!! Jag älskar nya saker!!!
Hoppas allt är bra!

PUSS

svartataket sa...

men hallå, du glömde receptet på kycklingen? mosade du feta med fraiche o la på eller???

Mahlin sa...

Låter som ett riktigt gott mumma... Får fylla på förrådet med ingredienserna till helgen! Tack för tipset.
/Mahlin