måndag 15 juni 2009

Pissväder och larm

Usch fy, och jädra skitregn!
.
Vilken frustrerande helg vi haft. Vädrets makter rår man inte på, nej det vet jag. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Jorosåatteeee. Vafan spelar det för roll om jag klär mig i mina schyssta gummistövlar och mitt vattentäta regnställ, inte går det att stå ute och såga för det när det regnar. Inte heller kan/bör man stå ute och måla 700 meter staketpinnar i ihällande regn. Vavava. Vadå rätt kläder.
.
Vi trodde det skulle vara ett växlande väder med uppehåll i helgen. Så sade dem på nyheterna och det stod att läsa på nätet. I min värld betyder det att det regnar en stund följt av ett uppehåll en stund osv. I sådant väder kan man arbeta ute då det är uppehåll och göra annat inne då det regnar. Hos oss började det att regna mitt på dagen i lördags och sedan har det i princip bara öst ner kostant på oss ända till nu! Vadå uppehåll???
.
Vi fick ett par andra oväntade problem på halsen mitt i allt regn.
.
Natten till söndagen kl 02.04 gick larmet i huset. Inte skönt att vakna till det ljudet. Hjärtat stannade tvärt i bröstkorgen och sedan var det bara att kuta upp i bara mässingen för att se till att lillgumman skulle komma ner till undervåningen. Hon flög ner själv kan jag säga med ett uttryck av skräck som för evigt fastnat på min näthinna.
.
Ljudet var omänskligt. Den blinkande lampan utomhus levde sitt liv och det såg ut som om ett tefat landat på vårt hus. I all skräck och förvirring kom vi inte ihåg koden som stänger av larmet. Medan Ludde försökte få tyst på det olidliga ljudet försökte jag lokalisera branden, eller något annat som utlöst larmet. Det luktade inte bränt. Inte heller fanns det någon rök. Dörrarna var samtliga intakta. Vad hade utlöst larmet???

Tillslut var Ludde tvungen att skruva isär hela apparaten för att få tyst på den. Efteråt fortsatte det att ringa i våra öron. Smärtan i våra huvuden var grotestk. En stund senare då det blivit tyst och blinket slutat blinka kom vi på vilken kod vi har. Bättre sent än aldrig heter det. Vi hittade aldrig någon förklaring till varför larmet gått igång. Det gjorde att jag inte kunde somna om mer den natten. Låg klarvaken och försökte lyssna med mina skadade öron om det var något på gång i huset. När Ludde gick upp i ottan passade jag på att sova en stund då det ändå regnade.
.
Jag fick inte sova så länge dock. Ute hade det kaosat rejält tack vare regnet.
.


På vårt område är det väldigt backigt. Framför vårt hus finns det en liten allmäning som de som fortfarande bygger och de som arbetar med gatorna till nu använt till att ha sina grushögar på. Gatan vi bor på har ett felaktigt lut neråt våra infarter och det saknas brunnar. Detta påtalade vi redan under vår byggtid för det företaget som gör våra gator. Vi fick till svar att när alla var klara med sina hus och slutat åka med sina lastbilar fram och tillbaka skulle de färdigställa gatan. I slutet på förra veckan försvann alla högar från den allmäna plätten. Det medförde att detta vansinniga regn plötsligt tog nya vägar nerför backen fram till vårt och grannens hus.
.

.
Vi har plattsatt vår infart enligt konstens alla regler med lut åt rätt håll osv för att undvika pölar. Nu kom det en megafors uppefrån och eftersom det inte finns några brunnar fortsatte vattnet att rinna ner till oss.
.
Vi var oroliga för att vattnet skulle komma in i garaget.
.

.
I den där lilla gluggen mellan stenen och lyktstolpen skapades det en mindre flod.... till en början.
.

.
Den mindre floden växte snabbt till ett vattenfall som rann nerför trapporna vi har bakom garaget mot grannen till. Det tog med sig en massa skräp också som om inte bara vattnet var nog liksom.
.

.
Ett tag kände vi oss maktlösa. Vad fasiken ska vi hitta på för att leda bort allt vatten???
.
.
Det blev som sagt värre och värre...
.
.
Vi trixade länge på olika lösningar men vattnet vill ju bara ner till oss. Nu gällde det att hitta en lösning för att leda bort allt vatten. Vi ville INTE ha det mot garaget och huset.
.
Ett rör grävdes ner och en vall av grus skapades.
.
.
Nu fick vi in vattnet där vi ville. Eller ja, vi vill ju inte att vattnet kommer hit överhuvudtaget, men detta var en bra tillfällig lösning.
.
.
Nu rinner inte vattnet ner över trappan som ett vattenfall.
.

.
Vattnet leds istället längs med kanten och vidare ner i sanden/jorden.
.

.
Idag ska jag söka rätt på de ansvariga och riva öronen av dem.
.
Låter det läskigt? .....Det är det!

9 kommentarer:

Liw sa...

usch det där ser inte alls kul ut... vi har också varit rädda för liknande problem men det höll sig faktiskt genom ovädret... jag tycker du ska sökauppansvarig och ge dem en omgång :)

David sa...

Men vad du gnäller! Lite tutiluren och blött under fötterna? Ska det vara nåt att böla för?? ;)

Ett av skälen till varför jag inte vill ha larmsiren inomhus, vill inte förvärra min tinnitus i onödan. Separata brandvarnare behövs såklart.

Du har inte funderat på ett eget vattenkraftverk?

Villa Krutbruket sa...

Hej...

Japp det har gått fort fram på sistone.. Ska bli så skönt att komma in i huset..

Oj vad vatten ni fått, här har vi också fått en del men inte i era mängder.. Jisses, ni hade ju inte behövt köpt pool :)

Kram Maria

Sussi's dreamzone sa...

Shitt, vilket jobb ni fick med att leda bort vattnet.
Fick du tag i någon ansvarig????

Det har regnat här också...Sedan i fredags kväll o jag tror det kommer ner något nu också :(

Tinnar och torn sa...

Hojt! Oj vilken blöt helg! Här är det samma, Ö måste nog förstärka dräneringen nedanför pumphuset IGEN. Allt vatten uppifrån vägen kommer ned just där. Nej du har helt rätt, jag gillar inte gnäll om vädret. Men att prata om vädret när det är så här det har jag inget emot. Det är det där gnället jag inte kan med. Du vet: Bakslag för våren och dylikt,då får jag spelet och vill ringa in till klagomuren haha, jaja du fattar va? Bra lösning ni kom på iallafall.

Va knäppt med larmet, jobbigt att det måste ringa inomhus sådär, kan man inte ha signal bara ute? Eller är det för att knäcka tjuvjäklarna så de inte orkar vara kvar kanske?

Jo komoden ja, det ligger som ett ärende hos DHL just nu. Jag blir så jäkla trött så jag orkar inte ens skriva om det på bloggen. Det kommer förmodligen bli så att vi får ersättning för den och sen reparerar den själva. Eller så skiter vi i det och köper en helt annan ny istället. Jag vet inte ännu. Den är jättefin som sagt, men trasig då. Men man kan ju säga som så att det var sista gången jag handlar något av dem.

Hoppas du har en najs måndag i regnet, nu ska jag kolla lite Sopranos kanske, ska jobba inatt.

Kraaaaam Petro Prefite

Familjen Eriksson sa...

Urgh vad jobbigt med att bli väckt på det sättet. Det är tillräckligt illa med brandvarnarljudet när batterierna tar slut. Hoppas ni hittar ett ev fel för annars blir ni ju tokiga om det händer regelbundet.

Här har det också regnat konstant sedan i fredags. Bläää vilket lerbad vi har på tomten. Och i hallen för den delen...

Vi hade det kanon på semestern men har gått i långkallingar sen vi kom hem så nu är jag snart blek igen... ;)

Kramis

svartataket sa...

jisses. Japp, vi har finfint och har haft det länge nu...men det är väl det man inte vågar säga till dig nu.. På väg från jobbet i eftermiddags kom det lite regn så jag fick använda torkabladen några gånger. Men sen var det strålande igen:))Det har väl inte varit strålande hela dagarna alla dagarna.i Fredags var det lite mulet och någon annan dag förra veckan regnade det.Men annars helt ok. När jag läser din blogg ska jag alltså inte klaga!!;)
En annan jobbar vet du;) därav tiden..fniss:)
Hoppas ni snart får bättre väder så det torka upp lite då.
Nu ska jag ut å pinna!

Soliga kramar
Jessica

mamma med ambitioner sa...

Stackars er. Fiffig lösning iallafall. skrattade gott åt dina funderingar kring kläder för rätt väder. Vi skulle hugga ved denna helg men hade samma problem som ni. Gillar förresten din lösning till det runda fönstret. Den idee´n ska jag nog knycka. Tack för en trevlig blogg men mycket härlig inredning.

Ika sa...

Ajajaj de där öronen sitter nog inte kvar lät det som.