måndag 7 juli 2008

Vad tycker du?

Temat i huset har under resans hela gång varit tänkt att vara vitt, svart, sten, glas. Det har jag haft som önskemål väldigt länge.

Jag hade väldigt svårt för att göra alla val på en gång ett halvår innan själva bygget skulle sätta igång. Därför så skalade vi i princip bort det mesta som egentligen ingår och som man fick välja på hos Trivselhus för att kunna göra valen varteftersom bygget pågår.

Det mesta har landat väldigt bra hittills tycker jag. (Trots att vissa val gjorts lite i sista stund) Nu återstår några detaljer som jag grunnar på för fullt och jag känner att det vore bra med lite "inputs" från er som följer min blogg.

Det ena som jag grunnat på länge nu är vad jag skall ha ovan köksbänken. Glasskiva eller kakel?

Det jag står och väljer mellan är svarta matta kakelplattor som är 30 cm breda och 60 cm höga. De skall sättas så tight som möjligt med svart fog. Det som jag blir osäker på med det här valet är att det skall bli för mörkt mot den svarta stenskivan.

Det andra alternativet är att sätta en lång enhetlig glasskiva mot vit bakgrund och med en tunn aluminium list i överkant. Om jag väljer glas alternativet, vill jag nog bryta av hörnan vid spisen med ett supersnyggt kakel som nästan ser ut som rostfritt fast det skimrar lite rosa, lila färg om det. (Låter skumt men är hur läckert som helst live.)

För att ni skall få en känsla över helheten måste jag nog försöka förklara hur köket i övrigt skall se ut.

Det är släta vita matta lådfronter som framgår på bilderna. Det blir svart halvblank absoluto nero granitskiva. Även på köksön. Det blir två breda överskåp med liggande skåp över som har frostat glas.

Så vad tycker ni?

(Varför vi sätter köket innan golvet är för att golvet är "flytande" vilket innebär att om man sätter ett kök men en tung granitskiva på så kan det lätt uppstå springor.)


Mitt andra lilla gissel är vad vi skall ha för färg på takbjälkarna på övervåningen. De kläs in och de skall ha "uplights" osynliga och inbyggda (på ovansidan) och spottar (undertill).

Jag har hela tiden varit inne på att de skall vara vita, men nu har jag plötsligt fått för mig att de kanske borde målas svarta. Ludde och Fredrik tycker svart. Jag vet inte, jag tror nog att min magkänsla säger vita.

Vad tycker ni?Våran målare Johan vill inte säga vad han tycker, fnys! undrar varför? Han kanske är rädd för att jag skall skälla på honnom om jag lyder hans råd och inte blir nöjd;-)
Väggarna och taken blir ju vita, så det kanske blir för vitt.... eller inte...eller. Det är så svårt!
Vad tycker ni?


Slutligen, jag har hela tiden varit inne på att bara ha allt vitmålat och sedan bo in oss och efterhand känna oss fram för någon eventuell färg någonstans.

Nu har jag snubblat över denna fondtapet som jag är jätte förtjust i. Den är lite mörkare än det framgår på bilden. Den drar lite åt det antracitgråa hållet.

Tanken är att i så fall sätta den på väggen där kaminen skall stå. Det rummet är ju så stort och ljust med alla fönster, och köket är ju där.

Fattar ni? vitt, vitt, vitt. Kanske vore det inte helt fel att ha en vägg där denna tapet kan få mjuka upp helheten lite.

Vad tycker ni?
Tapeten kommer från Borås tapeter och har art.nr B2159.

Tacksam för era kommentarer kring mina funderingar.

5 kommentarer:

Taklyftet sa...

Köket var svårt men jag hade nog röstat på glasskivan. Där emot så tycker jag att du ska hålla fast vid att du vill ha takbjälkarna vita, har mörkbruna i sommarstugan och det gör volymen försvinner lite.
Det kommer bli jätte fint med belysningen på bjälkarna, vi funderar på att göra något liknande.
Tapeten var ursnygg så go for it!
Lycka till med alla val!

svartataket sa...

Ja du det är inte lätt. Vad det gäller kakel så skulle jag nog fråga :tror du att du tröttnar på svart? om inte så kör på det! För det andra kanske blir just ochh att du tröttnar för det? Sen har ni väl högt i tak o med så mycjet vitt så kan svart vara bra att bryta av med o det sysn väl inte lika mycket på svart kakel som på glas? med fett o så? Vilken hjälp jag är va :))) Vad det gäller bjälkarna så är det snyggt båda två! När vi bodde i en vindsvåning så målade vi dom svart/bruna..Men vitt är lika snyggt det! Hmmm vad svårt!Men nu har jag surfat lite :) så jag säger vita bjälkar och svart kakel och tapeten vid spisen! Så nu får du spåna vidare :)
KRAAAAAM

Charlottas hemmaplaner sa...

Hej!

Här kommer mina röster:

1. Glasskiva istället för kakel ovanför köksbänken. Tror det blir snyggt med den vita som bryter av mot bänkskivorna. Sedan kan du ju lätt byta färg under glasskivan om ni skulle tröttna...
2. Vita takbjälkar! Svart är coolt men blir nog för dominant på takbjälkarna, tror jag
3. Tror att det blir fräckt med den mönstrade tapeten i det stora rummet. Rummet får mer karaktär och kaminen kommer mer i fokus. Sedan är ju grått supersnyggt tillsammans med de flesta färger, så jag tycker att det är ett utmärkt val!
Lycka till!

Tinnar och torn sa...

Hejsan!
Jag tycker att du ska köra på glasskiva och det "skumma" kaklet i köksdelen. Bjälkarna hade jag nog haft vita för att inte förlora rymden. Tapeten var snygg, kör på den. Som du själv säger så skulle ni ha vitt för att känna in er, men nu har du ju hittat denna som du gillar. Då finns det ingen anledning att tveka :o) Tänk vad mycket enklare det är att tycka om någon annans bygge och så svårt med sitt eget. Lustigt! Lycka till! Ska bli kul att se hur det blir i slutändan! Kram Petronella

Familjen Eriksson sa...

Jag tror också på glasskiva. Men jag måste få komma med ett annat alternativ till takbjälksfärg. Ljusgrå. Jag kommer inte ihåg vilket vit ni har men välj en grå med NCS S 15XX-X Där X ska vara samma som ni har i det vita. Det gråa kommer att bryta av lite utan att tynga ner som det svarta kan göra. Det skulle ju dessutom passa till den ursnyggatapeten som du bara måste sätta upp. :)