måndag 24 maj 2010

Vårspan 13.onde måndagen

Jädrans vad tiden schvischar förbi!
.
Redan måndag. Förra måndagen slängde jag in tre inlägg och sedan tog det stopp igen. Min svärmor är lite putt på mig för att jag inte längre bloggar lika frekent som förr.

"Maria jag går in minst tre gånger om dagen för att se efter vad ni har haft för er, men icke då!"
.
Annars kan man ju ringa och fråga;-)
.
Fast det kan ju inte ni andra kära läsare göra.
.
Jag ska försöka bättra mig. Jag lovar.
.
Nu till mitt trettonde vårspan.
.
Den senaste veckan har vi haft något som meterologerna kallat "Ryssvärme" över oss. Vi har haft rena rama sommarvädret här hos oss. Alldeles underbart har vi haft det.
.
Tyvärr drog "Ryssvärmen" vidare igår och nu har vi förvisso soligt men "bara" en 14 grader. Det är stor skillnad mot de härliga dryga 23 vi hade under hela förra veckan.
.
Allt i trädgården har bokstavligt talat exploderat under ryssvärmeperioden.
.


Detta är en Hortensia. Jag köpte den förra våren och hade den inne på köksbordet. Sattyget var så vansinnigt törstigt. Jag pallade inte vattna den varje dag.
.
Därför planterade jag den i en större utekruka och ställde den ute på framsidan. Efter ett tag såg den riktigt risig ut så jag klippte ner saken rakt av.
.
Jag glömde bort min Hortensia och den stod där i ett hörn och bara fanns liksom.
.
I höstas då jag städade undan tänkte jag först slänga blomman som inte såg mycket ut för världen men jag fick en ingivelse att slänga in den i förrådet i stället.
.
Jag tog ut den för ett tag sedan och nu verkar den komma med blommor och allt!
.
Jag är så nöjd med mig själv:)
.
.
I stora gropen på framsidan börjar det bli lite färggrant. Här kommer jag att möblera om vad det lider. Jag ska bla ta bort enarna till vänster. Vet inte varför jag satte dem där faktiskt.
.

.
I samma grop står Magnolian. Det första som planterades på vår tomt och den växten som därför känns lite extra liksom.
.
Jag har varit orolig för min magnolia. Knopparna som kommit har inte alls sett ut som de gjorde förra året.
.
Nu har jag upptäckt att knopparna var bladen och att det kommer endast en blomma i år. Vet inte vad det kan bero på. Förra året (som var det första för min Magnolia) såg det ut så här.
.
Har mitt träd ett mellanår? Eller är det den snöiga vintern som ställt till det för mitt träd?
.
Jag tröstar mig med att Magnolian i alla fall lever. Förhoppningsvis kommer det igen nästa år med massvis med vackra blommor istället.
.

.
En Japansk blodlönn satte jag förra året i gropen. Det ser jättefint ut nu. Härlig färg.
.

.
Detta är en "missmatch" utan like.
.
Jag gillar INTE gula blommor what so ever.... köpte mig en ginst häromnyssens. På etiketten fanns en bild med röd/rosa blommor.
.
Fint tyckte jag och köpte hem en sådan.
.
Nu blommar den, och den är GUL!!!
.
Fast jag tycker nog att den är lite fin ändå. Får se om jag flyttar den till något annat ställe senare.
.

.
I höstas pillade jag ner ett gäng lökar lite här och där. Alliumbollar hette de visst.
.
Nu börjar knopparna brista.
.

.
Det ser nästan ut att göra ont!
.
Men vackert kommer det att bli:)
,

.
Denna syren på stam hade jag i en kruka på altanen förra året.
.
I höstas grävde jag ner det i lilla slänten. Visste inte vad jag skulle göra av det.
.
Det ser ut att trivas fint där och blomma lär det göra lagom till skolavslutningen vad det verkar.
.

.
Se vilken skillnad från förra veckan!
.
Det kinesiska körsbäret har börjat blomma.
.

.
"Judasträdet" har nästan blommat över nu.
.
De rosa blommorna ligger numera i krukan. Men det är nästan lika vackert det tycker jag.
.
That´s all for now.
.
Eller nej förresten... jag vill passa på att tacka er för era fina kommentarer! Det är dem som ger bränsle åt blogglusten!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hello! Så fint du har fixat det, visst är det kul när man blir överraskad av växterna? Man tror något är dött och så bara blir det finaste blomman eller som du då med den gula saken, ibland blir det något annat än vad det är på etiketterna...ganska kul tycker jag. Och det låter på dig att du är som jag, man håller på och lär sig eftersom man planterar en helt ny trädgård så man vet inte riktigt hur fort saker går eller hur stort det ska bli osv, det är bara att köra på och ändra om det blir fel, jag tycker dina planeringar är så fina med sten, jag gillar också sten, ska nog göra ett japanskt hörn med vit sten och lite japanska träd och sen belysning mm nu fick jag lite inspiration tack för det och ha en bra vecka! Kram från soltorpan.

Anonym sa...

Hej hej,,,är en Blekinge tjej som råkade hitta hit ....och ....jag är hooked =)) har kollat tillbax på dina tidigare inlägg OCH
Dina kommentarer är ju helt underbara ,,,fan vad jag skrattade när du hade spritt ut dina toffsar....sprang iväg med datorn till Micke ..."kolla här...fan vad rolig denna människa är" =))
Fortsätt!!! / L8

Milla sa...

Kul å se din härliga planering! Jag har ju haft trädgård i typ 18 år och fasen "ta bort/klippa ned" har pågått länge. Mycket ändras med tiden och att flytta saker är helt ok, det är jättesvårt att veta var saker och ting passar. Varför planterade jag gula tulpaner mitt i löjtnantshjärtat?
Jag är supersugen på en Magnolia. Kanske som ersättare för det kraftfulla japanska körsbärsträdet som tyvärr nu är dött... mycket har påverkats av vintern i trädgården, faktiskt så har jag inte varit med om det tidigare under de här 18 åren...
Tipsa svärmor om Bloglovin vettja, då blir man uppdaterad när bloggen uppdateras - vad gjorde man innan detta perfekta verktyg...

Monica sa...

Fina bilder - som vanligt! Blev jätteförtjust i din magnolia, har antecknat namnet...
Och din blodlönn: Jag älskar dessa skira fina lönnar! Vore det inte snyggt att plantera en lime-grön liten lönn bredvid den röda? Och kanske en brokbladig? Jag MÅSTE hitta en plats i vår trädgård till lönnar...
Ha en skön kväll, kram, Monica

Anonym sa...

Det förstår du väl Maria att det inte är lika roligt att ringa. Det är ju alla fina bilder jag vill se.

Svärmor

Helén sa...

Tänk vad telefonen skulle ringa om jag och alla dina andra besökare slog en pling var gång vi kikade in hos dig ;). Visst är det spännande att se vad det är man har köpt och hur det ser ut när det kommer i blom. Inte alltid det stämmer överens med etiketten på busken/trädet eller vad det är. Kul att du lyckades med din Hortensia som du tänkte slänga. Följer din rabattpiffning med spänning. Nu kan jag ju inte längre följa Maria M på tvn så då har jag dig istället.
Kramar

Viveka på Humlebacken sa...

Jag ska börja ringa dig varje gång jag tycker att jag saknar ett inlägg... not. Gud vad det skulle ringa hos dig då!
Vi fixar till så att vi är hemma när det passar er att komma ner. Vill ni så kan ni bo hos os,s men vi har inget gästrum så det får bli i hallen däruppe, eller kanske vi kan hyra ut någon av ungarna till någon kompis eller nåt... Eller så kan ni boka in er på något mysigt pensionat i närheten. Tala om hur ni vill.. Eller kanske ni vill bo inne i Malmö?
Leena frår Tosteberga var här i fredags och hon skulle hemskt gärna vilja träffa dig, jag tror att du skulle gilla henne, hon är helskön! Tänk vilken film vi kan göra då:) Heelt galen! Eller inte.
KLart att du ska hjälpa mig att piffa altanen, om jag inte kommit loss tills du kommer dvs. Jag har ingen aning om hur jag vill ha det, och det blir liksom inget av det.. Jag behöver tips, inspiration och idéer, i massor!!
Kram på dig, hälsa de dina!!
puss