fredag 16 april 2010

Stolt över min mor

1964 tog mina nygifta föräldrar ett stort beslut. De bestämde sig för att flytta till Sverige. Ett modigt beslut tycker jag då min mor bara var 20 år ung och gravid med mig.
.
Min far hade redan varit i Sverige och gästarbetat till och från mellan åren 1960 och 1963. Pappa visste vad som fanns att hämta här uppe i norr. Det visste däremot inte min lilla mamma.
.
De flyttade hit och inkvarterade sig till en början i en liten lägenhet på Alströmergatan vid fridhelmsplan i Stockholm. En liten skitlägenhet mindre än mitt badrum som helt saknade kök. En ynka liten kokplatta var vad min mamma hade att tillgå.
.
1965 föddes jag. Min stackars mamma hade inte lärt sig det Svenska språket ännu och fick helt enkelt klara sig på egen hand då det på den tiden inte erbjöds någon kurs i "svenska för invandrare" Min mamma som dessutom har 60% nedsatt hörsel hade det inte lätt minst sagt.

Men hon kämpade på..... pappa han arbetade mest så mamma fick ta saken i egna händer.
.
Hon lärde sig att tala svenska genom att försöka samtala med grannarna i det nya kvarteret, läsa serietidningar, läsa lättlästa pocketar och genom att "springa" till BVC med mig i parti och minut.
.. ....
"Flicka inte bra" sade hon till personalen på BVC och pekade på mig eftersom jag gastade en hel del under mitt första levnadsår. Mamma var lite orolig då jag inte gjorde annat än att äta och gråta. Vid varje besök fick mamma samma svar följt av lugnande leenden.
.
"Jodå, flickan mår alldeles utmärkt. Hon är bara väldigt temperamentsfull och hon verkar ha en väldig aptit. Titta bara så rund hon är. Dessutom har hon utrustats med ett par rejäla lungor.
.
Stackars mamma, det måste ha varit tufft för henne.
.
Två år senare kom min bror. Antonio. Nu hade hon två småttingar att ta hand om i det nya främmande landet på egen hand. Min bror var tydligen raka motsatsen från mig. Denna gång blev hon orolig eftersom han var så lugn och snäll. Han bara låg där och var nöjd liksom.

.
"Pojke inte frisk" sa hon oroligt till BVC personalen.
.
"Jodå, klart han är. Han har bara inte samma temperament som Maria. Antonio är en snäll och glad gosse" Tröstade de min mor med.
.
Ytterligare fem år senare kom så vår yngste bror. David. Mamma var hemma med oss och pappa jobbade för fullt.
.
När David började skolan ville min mamma börja arbeta. Hon hade redan en utbildning som sjukgymnast från Spanien, men den gällde inte ett dugg i Sverige.
.
Min mamma omutbildade sig därför i det nya landet. I fjorton år hade hon varit hemmafru och tagit hand om sina barn och nu var det dags att göra något för sig själv.
.
Efter den svenska utbildningen fick hon anställning på Huddinge SJH där hon arbetat fram till nu.
.
Ikväll är min mor inbjuden av Stockholm läns Landsting på stort galej vid Stockholms Stadshus. Mamma ska bli tilldelad guldklocka och diplom under fin ceremoni och bli bjuden på middag i Blå hallen efter 30 års trogen tjänst på landstinget.
.
Mamma får ta med sig respektive. Eftersom min far valde att flytta tillbaka till Madrid för ett antal år sedan har min mor gett mig, hennes förstfödda och enda dotter den äran. Hennes ene son Antonio, min lillebror får nöja sig med den äran att eskortera oss fram och tillbaka i fin bil:)
.
Jag är jättestolt över min mor. Jag är så otroligt imponerad av hur hon lyckats anpassa sig till ett nytt land och hur hon har lärt sig språket och sitt yrke på egen hand.
.
När jag nu som vuxen tänker efter har hon gjort en enastående bedrift. Jag vet inte om jag hade klarat av att göra samma resa som hon har gjort i livet.
.
Herregud tänk er själva.... att i så ung ålder komma till ett främmande land där de talar ett främmande språk. Att dessutom inte höra ordentligt då hörseln är nedsatt med 60%. Att ta hand om små barn och att inte ha några som helst nära och kära att vända sig till med funderingar och hjälp till en början. Att göra det i början på sextiotalet då det inte alls fanns resurser som de som finns idag. Det är faktiskt väldigt bra gjort!
.
Min mamma är min hjälte! Och jag älskar henne oerhört mycket.
.
Jag är jättestolt över min mor och ikväll kommer jag att sitta där i stadshuset och vara den stoltaste "respektiven" och jag kommer att vara den som applåderar mest när de ropar upp min mammas namn.
.
Min mamma. Min lilla mamma som alltid gjort allt för sina barn och som alltid ställer upp för oss tre syskon. Vår mamma som alltid finns där närhelst vi behöver henne.
.
Min söta lilla mamma.
..
Ikväll är det du och jag morsan. Du och jag.... Vi skall klä upp oss till tänderna och vi ska festa och fira och skåla för dig!
.
Jag är stolt...
.
Stolt över min mor!

18 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Så fint skrivet om din mamma!! Hälsa henne och gratulera!!

Vi ska vara hemma mesta delen av sommaren så det blir alldeles utmärkt med lite spontanbesök:) KUL!
kram

Lotta sa...

Jisses, jag har precis hittat till din blogg, och glad är jag för det:) Här kommer jag definitivt att titta in igen. Vilken härlig blogg du har:)
Och framförallt, vilken HÄRLIG mamma. Hppas ni får en underbar kväll!!!! Förstår att du är stolt över henne!!!!
Önskar dig en trevlig Helg!

Anonym sa...

Ha det så trevligt ikväll och klappa ordentligt från oss också. Hälsa Rocio och gratulera.

Lasse o Stina

Anonym sa...

Tack för att jag fick läsa din fina text om din mamma.

Min Lycka sa...

Så gullig du är mot din mamma och hon verkar vara en männsika som är värd allt gott här i livet! Underbart! Jag fick gåshud när jag läst det du skrev.

Hoppas ni får en underbar kväll. Ska tänka på er:=)

Ps...på söndag skriver vi på ett kontrakt med sjusiffriga belopp!!!!!!!!! Är gladare än gladast:=)))) Skriver om det först i min egen blogg när det är påskrivet o klart.

Kram Kram!!

Milla sa...

Oh vilken härlig stolthet och vilken fin historia om din familj!! Hoppas det blir en dunderkväll, det är din mamma verkligen behövd. "För låmg och trogen tjänst" brukar det ju heta och det innefattar mycket ...hm nån guldklocka lär man nog aldrig få i sitt liv, för lång och trogen tjänst i alla fall...
K R A M

Monica sa...

Åh, så fint du skriver om din mamma! Jag blir, naturligtvis, väldigt rörd! Du är, med all rätt, stolt över din mamma! Tänk vad hon har varit igenom och klarat! Fantastiskt! Hon är värd all respekt och ära!
Jag minns när jag fick en vas (man fick välja) för " Nit och redlighet i rikets tjänst", och mina döttrar satt "i publiken". De var de enda som applåderade och jag var både generad och stolt! Så fortsätt att vara stolt över din mamma! Hon har dessutom fått en väldigt charmig dotter!
Ha en skön helg, kram, Monica

Linda sa...

En sådan härlig familj du har - helt otroligt. Man förstår vem du brås på... Hoppas ni hade en fantastisk kväll! Kramar

Ulrika sa...

Tycker mycket om din blogg! (är själv fotbollsmorsa...) Vilket härligt inlägg om din mor!

Ni kommer vara snyggast i Stadshuset i kväll :))

Anonym sa...

Så härligt du skriver! Ny karriär? Ha det så himla mysigt på middagen, så tuff din mamma är! Inte lätt att komma till ett nytt land och knappt kunna språket, rutiner, mm. Kram från Vivi Soltorp

Anonym sa...

Hej! Va fint du har, läser din blogg med glädje..Jag har en fråga:Var har du köpt dom fina svarta tallrikarna som ni åt sillunch på ute häromdagen, dom var så himla snygga!
Tacksam för svar..
Kram Åsa.

Mamma till flera... sa...

Å Maria vilka härliga rader!!
Läser din mamma din blogg? Om inte visa henne vad du skrivit. Jag blir alldeles rörd......
Jag är inne här då och då, men lämnar sällan någon kommentar. Nu var jag tvungen....
Kram på dig!

Snäckskalsdalen sa...

Hoppas ni haft en underbar kväll, din lilla Mamma och du!

En Mamma är alltid en Mamma och när en mor kämpat och strävat i ett främmande land så blir man berörd när man läser det du skrivit om hennes liv! Och just att det inte var så vanligt att flytta till andra länder då.

Hoppas hon har har många fina stunder med sin familj!

Agneta

Helenas Hus sa...

Så fin du har skrivit om din mamma, man riktigt kände hur stolt du är över henne. Och med all rätt! Hon verkar vara en mycket varm och fin person.
Gratta henne här från oss i Vimmerby. :-)

Kram!

Pernilla sa...

Qué madre fantástica! Y que hija fantástica! Besos a las dos! Y felicidades!

Sandra | Inspirera Mera sa...

Vilken underbar kärleksförklaring! Blir ju alldeles tårögd.

Håller med att din mamma är fantastisk!

Mina dagar sa...

SNYFT...här sitter jag och känner att det tåras i ögonen...
JÄTTEFINT skrivet!!!

Vilken bedrift av din mor!!!!

HOPPAS att hon och du hade en underbart trevlig kväll!!!!

Ha en fin dag!
Kram Eva

annicap sa...

Åh, hoppas att er kväll blev underbar! Nu väntar jag på rapport - i ord och bild *blink, blink*

Kram