lördag 11 juli 2009

Stenoman

Jag gillar verkligen stenar. Det har jag nog alltid gjort. Vart jag än går, vart jag än är lyckas jag alltid släpa med mig hem några fina stenar. Vare sig jag är på hemmaplan eller på annan ort. Hur många kilo sten jag släpat hem i handbagaget på alla våra flygresor vågar jag inte ens tänka på.
.
Det här är ingen slump:-)
.

.
Igår när jag gick på kattskallejakt till slänten med min skottkärra fick jag syn på dessa svarta stenar i ett dike. Jag kände direkt att de skulle göra sig fint någonstans där hemma mot den vita marmorkrossen. Därför kröp jag runt i diket och plockade med mig ett gäng.
.

.
En liten hög la jag i den stora gropen. Det roliga med stenar i olika storlek och form är att man kan möblera om dem i oändlighet och ständigt skapa sig nya vackra stilleben. Det är ganska rogivande och upplyftande för själen att "skapa" dessa ögongodis på sin mark.
.


Kattskallarna (de runda större stenarna) skulle vi ha till slänten. Altanen ligger så nära vår slänt (eller tvärtom) och vi har inte hunnit med att plantera i den ännu. Närmast altanen stänker det upp en massa jord givetvis då det regnar.
.
För att undvika det har vi rakat av all jord där och blandat cement med någon slags finsand och sedan bäddat in kattskallarna i blandningen. Efter det vattar man det hela och låter det brinna (stelna till) i något dygn. Längs med jordkanten mot kattskallerännan planterar vi något sedan som binder upp jorden. När det regnar kommer vattnet att rinna nedåt längs med altanen istället.
.
När det stelnat kommer "bruket" att ljusna till grått och vi kommer att kunna gå ner där om än försiktigt då vi behöver gå på utsidan av vår altan.
.

.
Uppetill har vi planterat en syrenhortensia. Limelight heter den. Den kommer att bli tjock och tät och blommar rikligt mellan juli-sept med limegröna blommor till en början som sedan blir vita.
.
.
Nu kommer busken att "täppa" till hålet mellan staketet och stengången på ett naturligt sätt.
.

.
Senare kommer det att sättas en häckkant längs med gräset men vi lämnar en liten öppning just där till vänster om busken för att kunna knata ner på "kattskalletrappan"
.
Det är mycket att tänka på då man planerar sin tomt. Särskilt då man som vi egentligen inte hade någon "riktig tomt" med tanke på att det hela bara var en sluttning från början.
.
Nu tror jag bestämt att jag skall knata ut och se efter vad för slags stilleben jag kan skapa idag av mina stenar:)

10 kommentarer:

Karlsebakken 37 sa...

Tro mig - jag dansar!!!!! För allt vad det är värt!!!! Skakar på rumpan, struttar med benen och viftar med armarna. Det såg först ut som om det hjälpte lite (ska bli sol, lite moln och ca 22 grader i nätsa vecka) men verkar som jag drog den lite lång för nu kom det helt plötsligt ett skyfall... Är det kanske ett tecken på att man ska sluta eller??

Anyways, jag orkar heller inte klaga så mycket på vädret - det blir ju som det blir ändå. Och så är det så klassiskt "nordiskt" att alltid klaga på vädret! Antingen är det för varmt eller för kallt, för snöigt eller för soligt. Hell, det är väl bättre att njuta av det som är när det är!? Fast det är klart, bortsett från när mna har ett garage att måla och det bara regnar då... :)

Så härligt med all sten, det blir superfint! Håller med dig om att det är kul att pilla med sten och göra små stilleben. Har faktiskt ett litet stilleben med "förlovningsstenar" som vi plockade från en fantastisk öde strand i Grekland samma dag i förlovade oss för ganska exakt ett år sedan. De ligger här på köksön intill stormlampan och påminner mig om den där dagen varenda dag, året runt!

Nope, nu ska vi ta en tur till det stora byggvaruhuset och se på dörrar till garaget - det är iallfall en av få saker vi kan göra med garaget medan regnet öser ner.

Ha en härlig lördag nu,

stor kram!!

Viveka på Humlebacken sa...

Ja du Maria, tur att du har trevliga grannar då om du skulle blåsa ner till dem menar jag..
Nä det blir inte så mycket bloggat nu för tiden, det händer inte så mycket och jag får liksom ingen lsut att skriva en massa om inget.... det blir nog bättre snart. När Micke är klar med grindarna ska vi börja på två badhytter som ska stå vid poolen, och det blir kul att dokumentera... Han har varit sjuk i snart en vecka nu, så det har inte blivit något gjort alls.. men snart är han fri från influensan eller vad det nu var och då kommer vi igång igen,
Kram på dig..
V

Veronica sa...

Hej hej!

Stenarna i slänten var ju riktigt fiffigt. Stenfyndet i diket var inte heller illa;) Det gäller att vara uppmärksam var man än är, det kan alltid dyka upp något! Måste än en gång säga att er altan är så fin!

Kram Veronica

Ika sa...

Inte alla som hittar så fina runda stenar runtomkring.
Tror du kommer få till din trädgård riktigt fint även om du säger att du inte är en trädgårdsmänniska. Du får till så många snygg små extra detaljer hela tiden.

Johanna sa...

Hej! Vilken inspirerande blogg du har=) Vi håller på att bygga hus och är i mitt uppe i valet av kakel och klinker. Har funderat på sten i duschen som du har. Vart hittade ni erat och hur gjorde ni?

Livet hemma hos Linda sa...

Är precis likadan. Släpar också hem mängder med fina stenar från semesterresor. Kan gå i timmar på vackra stenstränder och plocka, hihi:)

Vad fint du har gjort det med era stenar. Vackert att blanda grått och vitt.

Trevlig söndag /Kram

Från koja till slott sa...

Visst är det fint med stenar! Jag har också många planer när det gäller vår tomt, kommer bli en hel del sten här och var när den blir klar!

Tack så mycket för din snälla kommentar hos mig, blir jätteglad! ;)

Kramar Pernilla

Charlotta sa...

Hallå där Maria!

Jag är en big fan av dina stenläggningar. Våra stenläggargubbar gjorde inte färdigt sitt jobb hos oss. Ingen aning om när de kommer tillbaka... Så jag får plocka upp dina steninlägg till hösten igen för att få inspiration. Det ser verkligen jättefint ut hemma hos dig!

Jag börjar komma ut ur värsta dimman nu och känner mig starkare för varje dag som går. Vi har precis bestämt att vi åker på semester som planerat. Så nu måste vi fixa allt i sista minuten...

Kram

Vi hörs,

//Charlotta.

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Vad tjusigt det blev med den vita krossen, det passar jättebra hos er! Själv vill jag ha grått (helst sjösten) för det hade nog sett jäkligt märkligt ut med vitt mot vårt hus. Ha, ha!
Gillar din idé (och tror jag snor den) vid stuprören, det är kanonfint!

Kram på dig, denna mulna måndag.

Signerat J&P sa...

Din blogg är fantastiskt inspirerande! Vi älskar er altan och är grymt imponerade över måleriet på alla pinnarna...

Tack för att du bjuder på inspiration till oss i fas 0:01.

:-)