onsdag 27 februari 2008

Deppigt var det här.

Så har man återigen fått ett samtal som innehöll negativ information. Dags att ta fram almenackan igen. Det har skrivits och strykts, strykts och skrivits så pass så att nu ser min annars så prydliga almenacka ut som ett enda stort kladd.

Grundläggningsarbetet är framskjutet till måndag v.10. Byggstartsmötet till torsdag v.11 och husleveransen till måndag v.12.

Att det skjuts fram lite gör väl egentligen inte så mycket bara det inte påverkar själva inflyttningsdatumet allt för mycket. Det som däremot får mig att totalt bryta ihop och få mig helt deppig är att just vecka 12 så har jag en konferens med en viktig datorutbildning inplanerad. Det blir jätte svårt för mig att försöka få chefen att förstå varför jag måste få slippa denna utbildning.

Vadå, du behöver väl inte vara på plats tänker säkert många. Det finns ju hantverkare som skall bygga ihop kåken. Jo visst är det så, men för mig är detta en dröm som går i uppfyllelse och en "once in a life time" upplevelse. Självklart så vill ju jag inte gå miste om ett endaste dugg.

Jag hade sett fram emot att vara först på plats på morgonen vid tomten med en korg full av mina nybakade bullar och en termos kaffe. Se hur hela ekipaget med vårt hus sakta rullar fram och sedan få uppleva hur huset monteras ihop bit för bit.

Det var min dröm det......

Nu ska jag deppa lite till, sedan ska jag ta och ringa upp chefen och gråta ut och.......................

Vi får väl se.

tisdag 26 februari 2008

Kontakter

Eftersom Ludde är elektriker så är det ju självklart på det viset att det blir Ludde själv som skall göra elen i huset. Konstigt vore det annars.

Ludde är en snuskigt pedant, petnoga människa som faktiskt kan gå mig på nerverna ibland. Många tycker att jag ska vara glad för att han alltid gör klart sina jobb och för att jag slipper ha sladdar och dyligt liggandes längs med golv och socklar.

Jag vet att det är skönt med en karl som alltid slutför noggrant de jobb han gör, jag ska inte klaga, det är bara det att när han går in för ett sådant här projekt eller en renovering så kör han i princip nonstop.

I dag kom han hem med nya broschyrer från någon elgrossist. Han ville visa mig de eluttag han tycker vi ska ha. När det gäller sånt så litar jag på honom till tusen procent. Jag vet att hemma hos den här elektrikern kommer det att lysa så in i h*vete bra;-)

Det finns uttryck som "skomakarens barn har inga skor" och "bagarens barn får inget bröd" här är det precis tvärtom "hemma hos elektrikern lyser det minsann"

Här kan ni titta på den serien av kontakter han föreslår. Det finns i många utföranden och de är platta och fina.

Jag passar på och gör lite reklam för min mans företag.

PLL-EL & Byggservice AB.

Jag har lagt till honom som länk här nere till vänster på bloggen.

Söker du/ni en duktig elektriker och finns i Stockholm med omnejd så rekommenderar jag honnom varmt;-)

fredag 22 februari 2008

Husbloggar



Jag har lagt upp en länk till en husbloggar sida nederst till vänster på min husblogg. Där finns många andra bloggare upplagda som bygger hus eller gör stora renoveringar.

Det är jätte kul och inspirerande att kika in hos dessa bloggare och se vad dom gör och väljer för material. Dessutom så får man en himlans massa bra tips och ideer.

Ni kan även rösta där och på så sätt tala om vad ni tycker om bloggarna.

Jag länkar till den sidan även här

Nya datum

Då har även vecka 8 passerat. Ingen grund blev det nu heller :-(

Det känns verkligen som att gå över tiden vid en graviditet. Varje dag över tiden känns nästan lika lång som nio månader.

Nu är ju inte jag direkt gravid eller så, jag väntar bara ivrigt och förväntansfullt på "nedkomsten" av mitt hus. Huset kan ju inte levereras utan att grunden är klar.

Jag tvingade Ludde att ringa till grundläggarna idag och fråga vart de hållit "hus" ;-)
Till min stora förtvivlan meddelade de oss att det har blivit senarelagt.

Det visar sig att vår blivande granne är i samma fas som oss tidsmässigt och de bygger dessutom ett likadant hus som vi. Det innebär att dessa byggherrar vill anlägga våra grunder samtidigt.
Detta har meddelats till Trivselhus vilket medfört att husleveransen har skjutits fram en vecka.

Alltså, nya givar, nya besked. Nya datum att hålla reda på.

Vecka 9: Grundläggning påbörjas.
Vecka 10: Besiktning av grund.
Vecka 10: Onsdag 5/3 Uppstartsmöte inför Husleverans.
Vecka 11: Torsdag 13/3 Husresning.

Ludde blev glad över beskedet då en framflyttning passar hans innebandyschema bättre.

Jag får vara glad över att jag nu åtminstonde har lite datum att hålla reda på.

torsdag 21 februari 2008

Oljelampa


När jag var på Gotland i slutet av Januari i år så såg jag att den relativt nyöppnade restaurangen Joda vid hamnen i Visby hade hängt upp sådana här oljelampor.

Jag njöt av deras specialitet "Nachotallrik" samtidigt som jag njöt av det sköna varma stämningsljuset som dessa oljelampor spred.

Det finns en hel uppsjö av vackra saker på www.roomstyling.se

Trivselhus Downhill 407

Det här är grundskisserna på det hus vi valt som heter Downhill 407. Jag har lagt ut våra Ritningnar tidigare och även beskrivit de detaljer vi ändrat på själva planlösningen.






Downhill 407 en etagevilla på 163 kvm med möjlighet att inreda vinden med 2 sovrum alt ett stort rum. Exteriören kan utformas efter personlig smak, med träfasad alt strikt, puts och stora fönster utan spröjs.

Vi har som jag tidigare berättat valt strikt, puts (varmvit) och stora fönster utan spröjs. Allt för att få ett så underhållsfritt hus som möjligt.

I väntans tider

Det ser fortfarande ut så här på tomten! Inga gjutare, inga hantverkare inga människor på plats överhuvudtaget. Prylarna ligger där och väntar. Jag börjar bli lite orolig nu. Om en och en halv vecka kommer huset och grunden måste vara klar till dess. Det känns lite som när jag väntade barn faktiskt. I slutet av graviditeten så längtade jag som en toka efter förlossningen. Nu väntar jag som en galning efter att få se huset resas. Som att se sitt hus "födas".

Jag hoppas de vet vad de gör dessa husgrundsgjutare!

Possitivt är att vädret är kanon för tillfället. Det luktar vår. Det råder perfekta "hus-födar-väder".
Hoppas det håller i sig bara.....

Nya grannar

Snett mittemot vår tomt på såg det ut så här för två veckor sedan. De höll på med grunden och nu.... Ser det ut så här...

Och så här...


Snacka om att det går undan när dom väl sätter igång!

onsdag 20 februari 2008

Fasaden

Det här är en modell från trivselhus som liknar vårt hus. Vi har valt samma färger som denna modell på fasaden, taket och hängrännorna.
Det är fantastiskt vackert tycker jag.

Kaminer

Min kollega Stefan gav mig tipset att inte välja för stor kamin. Det hade jag nog inte tänkt heller. Det skall vara en kamin som fyller sin uppgift utan att för den delen ta upp för mycket plats eller uppmärksamhet i rummet.

Jag har fastnat för två stycken. Den ena kostar runt 20.000 riksdaler och min favorit kostar förstås 130.000 kronor!
Jag lyckas alltid fastna för det som är dyrast av någon märklig anledning. Suck!

Budgeten och plånboken väljer dock den billigare varianten fast jag helst skulle vilja ha den andra.

Så här ser "gobiten" för 130.000 kronor ut. Den är superläcker!

Den här lilla 20.000 kronors raringen är inte så dum den heller.

Konst

Tavlor och konst är något som jag är intresserad av. Inte för att det syns eller märks i vårt hem direkt men jag uppskattar vackra tavlor och jag gillar att måla själv.

En och annan tavla har jag målat och jag känner mig inspirerad att kladda lite igen. Det var länge sedan nu.

Jag har hittat en konstnär som jag med all säkerhet INTE kommer att köpa konst ifrån. Ni kan läsa om denne konstnär här. Han har synnerligen en speciell talang och jag måste säga att han är duktig på det han gör.

Jag kanske ska kasta mina penslar all världens väg och försöka testa hans teknik.

Fast förresten det blir nog svårt, jag har ju inte samma attribut;-)

måndag 18 februari 2008

Länge sedan

Mycket vatten har runnit under Paris broar sedan jag skrev senast här på bloggen!

Det har varit bråda dagar med familj och jobb men på byggfronten har det inte hänt så mycket.

Grunden kunde inte påbörjas förra veckan då vi inte hade tillgång till någon rörmokare.
Nu verkar det som att det blir av denna vecka i alla fall.

Det måste det! Vecka tio kommer ju huset!

Omröstningen på vad ni trodde Ludde skulle säga angående min tripp till Mexico är klar.
Jag måste säga att jag är mycket förvånad över att flertalet trodde att Ludde skulle tycka att det är helt okej;-)

Hans riktiga svar var något mittimellan dock.

Jag håller på som bäst att leta efter kaminer. Har hittat några jag tycker om. Kommer att lägga upp lite bilder på dem senare.

Jag har redan fått lite tips från min kollega Stefan och det uppskattar jag.

Snart är även mitt kök helt färdigplanerat. Den köksarkitekt vi jobbat med har inte riktigt klickat med oss. Vi har varit allt annat än nöjda med henne så jag vände mig helt enkelt till en annan för säkerhets skull och fick mina farhågor bekräftade. Den nya har "tagit tag i bitarna" och skall hjälpa oss att få köket precis på det sätt som vi vill ha det.

Återkommer inom en snar framtid....................

fredag 8 februari 2008

Bygglov

Jag har lite funderingar kring bygglovshandligar.

Jag undrar varför kommunen tar så mycket betalt för att titta på bygglovshandlingar. I vårt fall så har vi köpt en tomt på ett område av ett företag som har prospekterat hela området.

Mc freeze som företaget heter har gjort en situationsplan på hela området. Det har ritats av arkitekter och det är tydligt och noggrant beskrivet hur det skall se ut.

Man får inte bygga hur som helst, välja vilka färger som helst, välja husleverantör själv osv.
Allt är tydligt och prydligt uppspecat.

Det innebär väl ändå att kommunen redan fått in bygglovshandlingar från Mc freeze på hela området och därmed på de tomter som sålts och att de redan godkänt bygget.

Nu undrar jag givetvis, om det nu föreligger på ovan nämda vis varför måste då varje enskild familj söka bygglov för sitt bygge på sin tomt? (83 hus)

Snacka om att kommunen tjänar en rejäl hacka utan att behöva anstränga sig.

Jag skulle förstå om de som bygger ber om lov för att göra något som avviker från det som redan är planerat. I det fallet så antar jag att beslutsfattarna måste anstränga sig lite.

Som jag ser det så har Salem tjänat 1.494000 kronor på att sätta en godkännande stämpel på 83 stycken bygglovshandlingar.

Starkt jobbat!

Kul, nu vet vi att vi flyttar till en smart kommun;-)

torsdag 7 februari 2008

Mexico

Jag har just fått veta att jag och mina arbetskamrater ska få åka på en utbildningsresa till Mexico i år.

Jippi! jättekul.

Nu är det på det viset att vi skall åka den 31 Maj. Den helgen som vi skall flytta ut ur vårt hus. Lite knivigt datum att resa på.

Mexico! vem vill tacka nej till en studieresa till Mexico???

Jag har lagt upp en liten enkät för att se vad ni som följer min blogg tror att Ludde kommer att svara när jag berättar för honom om min eventuella Mexico resa;-)

Världen är liten

Träffar en kund. Pratar i vanlig ordning om ditt och datt som brukligt innan vi gör affärer.

Kunden frågar om innebandy (han delar mitt intresse) vi pratar om innebandy ett tag. Helt plötsligt så tycker han att jag är lik hans syster, både till sätt, ålder och utseende. Jaha vad trevligt tycker jag. Du får väl presentera oss för varandra någon gång.

Sedan byter han ämne och undrar om jag fortfarande har kontor i Norsborg.

Jag antar att han någon gång snappat upp att jag bor i Botkyrka och att jag har sagt att jag har kontor hemma eftersom mitt företags huvudkontor finns i Göteborg.

Jag svarar att jag och min familj skall flytta till sommaren och således även mitt "hemmakontor" vilket gör att kunden då frågar varthän jag skall flytta.

Jag berättar att vi skall bygga hus i Salem.

Han drar en gissning och prickar HELT RÄTT!

Döm om min förvåning när han prickar rätt inte bara en gång utan två!

Jag svarar förvånat hur han kan känna till adresserna på området (det kommer att finnas fyra olika gatunamn där)

Min syrra, hon som är lik dig har just flyttat dit svarar han.

Heter hon Tove?

Ja det gör hon!

Vi ska bo jämte varandra och vi har redan träffats;-)

En klyscha javisst men,

Världen är rätt bra liten ändå!

Liebherr

Den nya side-by-side lösningen med 5 olika klimatzoner ger många förvaringsmöjligheter. Vinkylskåp med 2 särskilda temperatur inställningar från 5¤C till 18¤C. No frost frysskåpet med helautomatisk ismaskin säkrar att man alltid har välsmakande isbitar av hög kvalitet. Ett stort kylskåp till kylning av färska matvaror. I biofresh lådorna hålls frukt och grönsaker, kött och fisk sig färska upp till 3 gånger längre än traditionella kylskåp. De många inställningsmöjligheterna och klimatzonerna ger perfekta förvaringsförhållanden till alla typer av livsmedel. Dessutom så är skåpet snyggt;-) Inte billigt, men snyggt!

Vitvaror

Så här ser "Luddes" Side by side skåp ut som vi har idag.

Vi gjorde om vårt befintliga kök för bara två år sedan och då valde vi vitvaror som vi fortfarande är mycket nöjda med. Därför har valet på de nya maskinerna till det nya köket inte varit så svårt.

Vi har i princip nästan valt samma modeller fast uppdterat dem lite.

När det gäller Kyl/frys så har det varit lite värre.

Jag har önskat mig en vinkyl, men jag vill inte sätta in en på bekostnad av ett köksskåp då jag vill ha så mycket förvarings plats som möjligt.

Nu har jag hittat den optimala lösningen.

Förra gången fick Ludde bestämma vilken Kyl/frys vi skulle ha. Han ville ha ett skåp med ismaskin och en kyl med inbyggd Tv. Det fick han.

Nu är det MIN tur att bestämma och jag väljer en modell som heter Liebherr.

tisdag 5 februari 2008

Ny granne



Våra blivande grannar har precis flyttat in i sitt hus.

När jag stog och begrundade vår sandhög kom nya grannkvinnan ut med snabba steg och utsträckt hand.

-Hej är det du som skall bygga jämte oss?

Ja, jag och min man skall bygga snart.

-Vad kul! Tove heter jag.

Maria.

-Har ni barn? snälla säg att ni har barn! tonåringar? (frågar hon nästan hysteriskt)

Vi har ett barn som skall bo här med oss. Alexandra 16 år. Den älsta har redan flugit ur boet.

-jaa vilken tur! vi har också en dotter som är 16. Hon tycker inte att det finns några jämngamla här. Nu får hon någon att tonårstjura med. Jag har kollat upp lite och i huset där (pekar på tomten bakom våran) ska det flytta in ett par med två tonårsflickor och på andra sidan där nere så finns det fler familjer med tonåringar.

Efter en stund kommer även mannen i huset ut. Han påminner mig om Ludde till stilen. Byggbrallor, Djurgårdsmössa ev lika gammal.

Ja, vad kan jag säga;-) kan det bli bättre?

Nya gatan




Vår nya gata.


Vad har hänt med sandhögen?




Idag var en sådan dag där jag fick en plötslig lust att svänga förbi tomten och vad är det jag får se?

Nya högar på vår tomt, ett skåp av något slag (kanske elskåp?), en massa armeringsjärn samt frigolit.

Vadan detta??? är det grundläggning på G???

Tänk att man kan bli så till sig över lite högar och rostigt järn;-)

måndag 4 februari 2008

Huset är sålt!

Idag måndag den 4 februari har vi varit hos banken och skrivit kontrakt på försäljningen av vårt hus på Kryddgårdsvägen.

Det känns lite vemodigt att inse att vårt hem där vi bott sedan Augusti 1996 snart skall bebos av en ny familj.

Givetvis är vi glada och nöjda, vi har ju inlett planerna på vårt nya hus men ändå.

Försäljningen var lite lustig med tanke på att vi inte egentligen inlett försäljningen ännu. Vi har spridit ut ryktet på våran gård att vi har flyttplaner och det har givit utdelning med besked.

Många utav våra grannar har vänner, bekanta och släktingar som gärna vill flytta hit så vi visste att vi hade ett bra utgångsläge som säljare.

Vi hade fram till förra tisdagen två mycket intresserade familjer som lämnat varsitt bud och som höll som bäst på att diskutera med sina banker när det helt plötsligt dök upp en ny intressent utanför vår dörr.

Det var en ung kille som förklarade att han av en slump precis hört att vi ville sälja och han berättade för oss en mycket charmig historia om hur han gärna ville bosätta sig här nära sina föräldrar (som bor på vår gård). Han berättade vidare att han till sommaren skulle gifta sig och ville ha ett hus klart innan sitt giftemål.

Jag och Ludde föll lika mycket för killen som han föll för vårt hus. Han gillade det han såg, konstaterade att "här kan man bara flytta in och bo" frågade hur mycket vi ville ha, sträckte fram näven och sa "jag tar det".

Sagt och gjort, vi meddelade de andra att vi hittat vår köpare och nu sitter vi här och inser att vi sålt vårt hus till en summa vi är mycket nöjda med, att det kommer att flytta in ett ungt par som skall bilda familj i det hus våra barn vuxit upp och att de uppskattar det vi gjort med huset.

Det känns lite vemodigt, fast ändå inte. Det är jätte skönt att slippa circusen en försäljning med regelrätta visningar innebär och det känns jätterätt att få ett eget positivt intryck av köparen.

Inflyttningsdatumet för de nya husägarna sattes till den 2 Juni. Det innebär att vi inte har något hem att bo i fram till midsommar som är vårt inflyttningsdatum i det nya huset.

Någon som har plats för tre?

fredag 1 februari 2008

Köksö



Nästan så här ska vi ha köket. Även här kommer det att bli vit/svart. Den här bilden visar Marbodals ritning men vi ska ha kök från Tibro. Det enda som är korrekt på den här ritningen är köksön.

Jag tycker om att det finns en del som är nersänkt. Det ger ön ett eget mysigt litet liv tycker jag.

Alexandras badrum



Hoppas Alexandra diggar den här stilen till sitt badrum, för jag gillar den;-)

Nu har man ju lovat att hon får bestämma själv.

Hoppas, hopas, hoppas.......................................hon tycker som jag.

Badkar



Ungefär såhär vill jag att mitt badkar ska se ut. Det är snyggt och stilrent.

Gillar även kaklet, jag har hela tiden varit inne på svart/vitt. Dekorkaklet känns lite Japan inspirerat och det gillar jag.