fredag 8 februari 2008

Bygglov

Jag har lite funderingar kring bygglovshandligar.

Jag undrar varför kommunen tar så mycket betalt för att titta på bygglovshandlingar. I vårt fall så har vi köpt en tomt på ett område av ett företag som har prospekterat hela området.

Mc freeze som företaget heter har gjort en situationsplan på hela området. Det har ritats av arkitekter och det är tydligt och noggrant beskrivet hur det skall se ut.

Man får inte bygga hur som helst, välja vilka färger som helst, välja husleverantör själv osv.
Allt är tydligt och prydligt uppspecat.

Det innebär väl ändå att kommunen redan fått in bygglovshandlingar från Mc freeze på hela området och därmed på de tomter som sålts och att de redan godkänt bygget.

Nu undrar jag givetvis, om det nu föreligger på ovan nämda vis varför måste då varje enskild familj söka bygglov för sitt bygge på sin tomt? (83 hus)

Snacka om att kommunen tjänar en rejäl hacka utan att behöva anstränga sig.

Jag skulle förstå om de som bygger ber om lov för att göra något som avviker från det som redan är planerat. I det fallet så antar jag att beslutsfattarna måste anstränga sig lite.

Som jag ser det så har Salem tjänat 1.494000 kronor på att sätta en godkännande stämpel på 83 stycken bygglovshandlingar.

Starkt jobbat!

Kul, nu vet vi att vi flyttar till en smart kommun;-)

2 kommentarer:

mie sa...

Härligt med smarta kommuner ;-)Tänkte bara bjuda in dig till en titt på http://floorballkeeper.blogspot.com
Lycka till med huset!!! och resan till Mexico blir säkert en höjdare. Ludde fixar skivan på hemmaplan - han är van att ha många bollar i luften :-)

Anonym sa...

Situationsplan är ju något helt annat. I bygglovet kollar kommunen att ni håller er till det som står i detaljplanen och att huset också har de tekniska villkoren uppfyllda, som gäller för området.

Gå in på kommunens hemsida. Där finns säkert en flik som heter Bygga och bo eller dylikt. Där kan du se vad de olika begreppen står för.

/ingrid