tisdag 30 september 2008

Hemma nu.

Ja då var man tillbaka i vardagen igen. Jag kom hem på söndagkvällen mör som en välhängd ryggbiff. Resan hem var fruktansvärt låååång och vi mellanlandade tre gånger. Det tog ungefär 26 timmar från dörr till dörr.


Igår måndag led jag fruktansvärt av det som kallas "jetlag" Idag känner jag mig lite piggare trots endast 4 timmars sömn inatt!

Det har varit en fantastisk vecka fylld av många härliga nya upplevelser och erfarenheter. Jag har lärt känna massor med kolleger som jag inte kände till tidigare. Vi reste 185 personer från företaget. Fabrikspersonal, kontorspesonal och (vi) "folket ute på fältet" Man kan kanske säga att vi haft en häftig personalfest som varat i en vecka men vi har även arbetat en hel del.

Seminarier, matlagning, grupparbeten, redovisning av grupparbeten inför alla andra med mycket mera. Vi har även lärt oss mycket om det Mexicanska köket och fått en väldans massa intryck och inspiration med oss hem att jobba vidare på.
Resan började i Mexico city där vi stannade i ett dygn. Där "turistades" det duktigt. Vi for runt på diverse sevärdigheter i staden där det bor inte mindre än 29 miljoner människor! Vi besökte även pyramiderna som Aztekerna byggde långt före kristu födelse.



Ända upp på toppen kom jag. Det var en tung klättring, men vilken fantastisk känsla det var att ta sig upp. Det är helt otroligt att människor lyckats prestera ett bygge som detta utan vare sig lyftkranar eller andra hjälpmedel.



Från toppen av pyramiden såg man en hejdundrande vy över vidderna.

Efter Mexico city flög vi vidare till Puerto Vallarta som ligger på andra sidan mot Stilla
havet.

Den här årstiden bjuder på regnperiod kring dessa trakter. Det regnade en stund varje dag, men temperaturen var konstant densamma. Dag som natt. På land och i vatten. I regnet och i solen. Helt otroligt! Luftfuktigheten och värmen var extremt hög. Det var ingen mening att plocka fram hårtorken kan jag säga;)

Vi bodde på ett jättefint hotell i Puerto Vallarta. The Marriot Casamagna.

Poolen var jättestor och havet låg precis nedanför.


Jag och min rumskompis Ann, hade ett perfekt läge. Från vår terass hade vi en jättefin och rogivande utsikt. Varje morgon mumsade vi på vår frukost där, och mysiga pratstunder fick vi.




På måndagen låg jag tyvärr magsjuk. Till all tur var sängarna hur sköna som helst;-)

En klockäkta Mexicansk byafiesta fick vi även uppleva. En hel by uppe i bergen hade öppnat upp sin famn enkom för oss. När vi anlände till byn i våra fyra bussar togs vi emot med orkestrar, blommor, tacos och en massa margaritas.


Barnen slog på Pinjatas fyllda med godis. Och överallt fanns stånd med mat och dryck som de bjöd oss på.


Den här Mexicanaren red runt bland oss på sin åsna och med sin kagge med tequila som han glatt delade med sig av;) (alla karlar försågs med varsin kopp som de hängde runt halsen)

Kvällen avslutades på byns "ranch" där det bjöds på massor med mera mat och dryck, och förstås av Mariachi sångare och fyverkerier. De hade tom en fyverkeripjäs som bildade vårt företags logotype över himmeln. Helt fantastiskt!

En dag badade jag med delfiner. Det var i en pool med ledning av en delfinskötare. Visst var det lite opersonligt när det inte skedde med vilda delfiner i havet, men upplevelsen var helt klart helt otrolig.

Tänk att hoppa i en bassäng tillsammans med STORA fiskar! Det var faktiskt jättehäftigt. Vi fick instruktioner på vilka tecken vi skulle använda för att "leka" med delfinerna.

Roligast var nog när man skulle ligga raklång på mage i vattnet med utsträckta ben. Under vattnet såg man två delfiner simma som två projektiler för att sedan tvärvända precis bakom och trycka upp sina nosar under fotsulorna för att sedan skjutsa iväg en med en jädrans fart.

COOLT!
Fick även pussar av den manlige delfinen;)


På nätterna gick vi ner till havet för härliga nattdopp. Vattnet var badkarsvarmt. Tydligen så var den här stranden ett välbesökt BB för sköldpaddor. Många från vårt sällskap hade sett jättesköldpaddor kravla upp på nätterna för att lägga sina ägg. Tyvärr lyckades inte jag tajma in en sådan upplevelse under mina nattliga bad.

Däremot fick jag den stora äran att se "Kalle" födas. Kalle är en liten krabat som kläcktes natten mellan torsdag/fredag förra veckan och jag är den första varelse han stiftade bekantskap med;)


Mina vänner, låt mig presentera er för Kalle. En liten nykläckt sköldpadda;) Han var lite vilse så jag fick hjälpa honom till sina syskon och jag följde sedan med dem på sin resa ut mot det stora havet och den nya världen som väntade dem.


Ser ni vad duktiga de är! Kalle fick jättebra fart när han väl kom på rätt bana.



Här har de kommit fram till vattnet och vid nästa våg simmade de iväg.

Om någon av er någonsin simmar runt i Stilla havet och stöter på en fin sköldpadda som ser ut som en Kalle så hälsa så hjärtligt från mig;)

Ja, då var man åter tillbaka till vardagen då.


Jag vill tacka er alla för ert engagemang kring mitt bänkletande. Det visade sig att den kom från IKEA och den fanns givetvis inte kvar. Jag fick beskedet från IKEAS kundservice att de inte visste om den skulle komma tillbaka nästa säsong men uppmanade mig att hålla ögonen öppna kring vecka 10.

Jag lovade en serie kryddor till den som hjälpte mig finna min bänk. Jag har tittat noga och kommit fram till att Sofia (sofias blogg)var den som ledde mig till just den bänken jag sökte först.

Petra (Colonial east) gav mig ett tips på andra bänkar som jag helt klart kan tänka mig. Därför skickar jag er ett varsitt set kryddor.

Tack för alla ni för hjälpen.

torsdag 25 september 2008

Mera Hola fran Mexico

Annu en morgon, och har sitter jag. Framfor datorn i Mexico.

Detta har visat sig vara enda sattet for mig att kommunicera med min familj och vi far gora det med alla mina bloggvanner som askadare! Pa sa satt far aven ni lite info om hur jag mar.

Jag laste just era kommentarer Ludde, Rebecca och Alexandra. Det ar ju inte sa att jag varit borta sarskilt lange precis men har har jag suttit och omsom skrattat och omsom gratit av lycka over att ha sett era halsningar.

Det kanns sa konstigt att inte ha mobiltelefon. Pa hotellrummet ar jag inte sarskilt mycket och nar jag har dag har ni natt, och ni natt jag dag. Jag horde dock Ludde att du tajmade in min rumskompis igar. Hon framforde dina halsningar och det var en trost for mig att du atminstone fick tala en stund med henne. Pa sa satt slapp du ringa i tomma intet.

Igar var jag pa en fantastisk o! Har aldrig sett nagot liknande. Det var rena rama Robinson on. Helt fantastiskt. Vilken natur, vilka djur, vilket harligt hav!

Inatt badade vi i Paciffic Ocean, det slar faktiskt ostersjon sa har ars. Det var badkarsvarmt! HELT OTROLIGT!

Nu ska vi jobba. LIte grupparbeten och utvarderingar fram till lunch. Sedan lite sol och bad och ungefar 16.00 Mexico tid simmar jag med delfinerna!

Det ar nagot jag dromt lange om att fa gora.

Ludde, min rumskompis ar valdigt morgonpigg och det innebar att aven jag ar uppe med tuppen. Prova ring nar klockan ar 06.00/07.30 har i Mexico sa ska du se att du far tag i mig.

Ludde, Rebecca och Alexandra ALSKAR ER! Puuuuus

Och till mina bloggkompisar, Kram pa er!

Forresten Ludde, hur gar det med tomten. Har vara sega stenlaggare lagt locken pa muren, har de lagt gangen vid graset. Har graset rullats. Hur gar det.

onsdag 24 september 2008

Hola fran Mexico!

Hej Alla!

Det ar tidig onsdag morgon har nu och jag har smitit fran vart stenharda program for ett ogonblick.

Vi har inga telefoner att ringa ifran och endast en dator att dela pa 185 personer!

Langtar efter min familj givetvis och langtar efter att fa hora deras roster.

Ludde, Alexandra och Rebecca, hoppas ni gar in har aven fast ni vet att jag ar borta. Vill bara saga att jag langtar efter er och att jag alskar er! PUSS PUSS PUSS!

Jag mar bra nu. Har legat ett helt dygn magsjuk och det var ingen hojdare! fy bovelen vad illa det ar att vanda ut och in pa sina inalvor det. Nu ar det bra och jag gar pa vatten och brod.

Jag har klattrat upp for pyramiderna i Mexico city och just nu befinner vi oss i Puerto Vallarta vid stilla havet. Det ar sjukt varmt har och luftfuktigheten gor mitt har till varsta krullorgien!

Idag skall vi aka bat till en paradiso dar vi skall tillbringa hela dagen. Imorgon tror jag att jag skall simma med delfiner.

Till alla mina harliga bloggkompisar, jag har skummat igenom era kommentarer kring min efterlysning och det verkar som ni lyckats hjalpa mig. Tack gulle ni! Tittar mer noga nar jag kommer hem. Saknar er med! Kram pa er!

Ludde, Alexandra och Rebecca, jag vet att ni inte garna lamnar kommentarer pa min blogg men snalla sota ni, lamna ett avtryck har sa att jag kan fa se att ni mar bra.

Ludde, Te quiero un monton! Rebecca, echo de menos nuestras conversaciones diarias y Alexandra, aunque seas un poco dificil se que me quieres y te echo mucho de menos.

Os quiero muchisimo! Muchos Besos y abrazos! Mua Mua.

Hasta luego!

lördag 20 september 2008

Inget blev som jag tänkt!

Typiskt. Jag hade ju tänkt lägga in massor med inlägg idag för att ni inte skulle glömma bort mig nu när jag skall vara borta en hel vecka.

Tusen saker kom emellan. Mitt i allt bjöd våra goda vänner Bertilssons in sig på middag. Att jag sedan runt midnatt kom på att jag kanske borde packa gjorde ju inte saken bättre.

Nåväl, här sitter jag nu mitt knäppo klockan är 04.46 och lägger in detta så viktiga inlägg;)

Det är nämligen på det viset att jag har en liten uppgift till er, och den som löser den åt mig har en fin premie att inkassera.

Så här är det, jag är ingen duktig "sakletare" på internet och därför ber jag er om hjälp. Jag hoppas innerligt att någon finner det jag söker.

Det jag söker är en sådan här.....




fin bänk till min entre. Jag är tokkär i den bänken.

MEN VART KAN JAG KÖPA DEN???

Den skulle passa så väldans bra hos mig!




Tycker ni inte? där under det runda fönstret.




Stilen på bilden med bänken eftersträvar jag att ha på vår tomts framsida. Mycket sten och krukor. Fint litet träd i ytan med småsten.

Så här börjar vår tomt att ta form. Än så länge bara sten. Det fattas "lock" på muren och i jorden runt om muren vill jag ha en vintergrön häck. Kanske liguster.


Än så länge ser det hårt och kalt ut. Men det ser i alla fall rent ut.
Det tomtarbetet jag visade lite bilder från tidigare idag och lovade att visa mer ifrån får tyvärr vänta till jag återvänder. Det blev tokmörkt när jag kom på att jag skulle ut och fota:(

Till den som hittar vart jag kan finna min bänk. (Eller någon liknande) skickar jag detta fantastiska batteri av kryddor.
Det är kryddserien "More by Santa Maria" Nio härliga sorter är det. Vad sägs om blandningar som Cacao chili, Orange pepper, Wasabi sesame, Rock & sea salt, Tripple pepper, Pasta basilico, Chili lime, Mango curry och Sweet heat BBQ.

OBS! det är inte dom på bild som erhålles. (De är mina) Självklart skickar jag nya oöppnade burkar;-)

Ha en härlig vecka och lycka till med sökningen av min bänk;)

fredag 19 september 2008

Tomtarbete.

Just nu pågår detta hos oss.







Berättar mer om en stund!
Ps. Mitt sjätte inlägg idag;)


Vitvaror och diskho

På förekommen anledning visar jag nu (igen) vilka vitvaror vi har valt. Tänker även berätta lite om hur vi resonerade kring dessa val.

Kan ju kanske vara till en hjälp för er som skall välja framöver. Vem vet?




När det gäller diskho så ville jag gärna ha en stor och bred för att lätt kunna diska stekpannor och ugnsbläck. Med den här diskhon bara sänker man ner det hela och det underlättar massor.

Jag ville ändå ha en liten avdelare för att kunna skölja sallad, lägga smutsiga bestick i och annat. Därför var det så praktiskt med den här lösningen. En insats som man kan ta i och ur på ett lätt sätt. Diskhon är 70 cm bred och kommer från Blanco.

Ett problem som kan uppstå när man väljer en stor ho som är rektangulär är att det gärna samlas smuts i hörnen. Det rinner inte ner utan "viss hjälp".

Detta fenomen var jag väl medveten om och fick därför fundera noga på vilken kran jag skulle välja. Första tanken var att välja en blandare med en utdragbar slang. Tyvärr fanns det ingen som föll mig i smaken på marknaden. Alternativet var att borra ytterligare ett hål i granitskivan för att fälla in en slang där. Nu är det på det viset att varje hål man tar upp i en granitskiva debiteras med en dryg tusenlapp extra! Jag hade ju redan två hål i min bänk så det kändes väldigt kostsamt. Dessutom ville inte jag ha en massa hål i min fina bänk.

Resonemanget slutade vid att jag insåg att jag ändå är en pedant som ständigt torkar ur min ho för hand. Så varför skulle jag inte vilja göra det även fortsättningsvis?





Väljer man en diskho som är 70 cm bred så blir det nästan "fjuttigt" med en spishäll som är 60 cm. Bästa lösningen för vårt kök var att placera hällen vid hörnan. Egentligen är jag lite anti den lösningen då jag föredrar raka linjer, men med lite finess löste vi de problemen. Vi hittade en induktionshäll som har alla de finesser jag önskade och som var 70 cm bred.

Vi satte inte in en klack/hylla bakom hällen som så ofta görs vid hörnspisar. Visst är det praktiskt med en sådan, men på mitt sätt tappar vi i alla fall ingen yta. Jag upplever att djupet blir snyggare.

Takfläkten var en jättejobbig historia att hitta. Ville helst ha en rak lite tjockare, men var orolig för hur det skulle bli mot det runda fönstret. Efter mycket letande fann vi slutligen den här kupan från Fjärrås. Den passar väldigt bra in i helheten och att den har lätt rundade hörn matchar egentligen bara bra till fönstret.




Mest imponerad var jag när den monterades upp (ja, av Ludde) och att kapningen mot taket blev i det närmaste helt perfekt. Det måste vara en konst utan like att kunna hantera en sådan klurig uppgift!




Maskinparken är väl samlad. Induktionshäll, Micro, Ugn och kaffemaskinen kommer samtliga från Siemens. Frys/kyl/Vinkyl skåpet kommer från Liebherr.

Liebherrs egenskaper kan ni läsa närmare om här.

Det kan tyckas vara lite litet med en halv frys och jag hade nog tänkt mig för om jag inte haft en extra frysbox i uteförrådet. Vi är visserligen en liten familj och för det mesta så rymmer vår frys endast glass. (Jag älskar att laga mat med dagsfärska råvaror) Men det är aldrig fel med ordentligt frysutrymme omutifallatt.

Varför jag föll för detta skåp är egentligen av den enkla anledningen att jag tyckte det var snyggt och att jag ville ha en vinkyl. Vinkylen blev så praktisk att låta smälta in i maskinparken på detta vis och på så sätt slapp vi offra ett bänkskåp för det.

Att sedan Liebherren har fantastiska egenskaper så som biofreshsystemet gör ju bara det än bättre;-)

Jag hoppas att ni som undrat över våra val nu blivit lite klokare;)

Ps. Detta var mitt femte! inlägg denna fredag förmiddag. Det kommer fler ;)

Glasskivan

I tisdags var det planerat att vi skulle få monterat glasskivan över diskbänken. Ni vet den som egentligen skulle ha monterats veckan innan men blev fel måttad.

Tisdagen blev torsdag kväll av någon anledning och eftersom det är fredag morgon nu så betyder det att jag sitter här i min blogghörna i soffan och njuter av min vy bort mot köket där min vackra, rena fina glasskiva sitter;)




Det började med att min Luddegubbe återigen fick montera ner min kran. Ingen skön arbetsställning för en med ryggvärk!



Här ser vi "glasmästar Reine" som tummar up för passningen med hålen (rätt alltså denna gång!)

Det är tur för Reine att han är en kul prick, annars hade han fått smaka på min "Spanska sida";)

Fast till saken hör att det var faktist inte just Reine som borrat hålen fel den första gången.



Och så här fint är det numera i familjen Lundins kök;)


Rent och prydligt! Nu skall jag bara "Pimpa" up bänken med lite vackra saker;)

Vad hände med väggen?

Vad var det som hände med väggen häromdagen undrade många?

Jo, vi har ju installerat ett Multi room system som i korta drag innebär att all musik, tv, högtalare styrs via en enhet. Till alla dessa apparater så går det ett virrvarr av slangar inne i väggarna givetvis.

Nu har Ludde börjat såga fram de förberedda hålen för att kunna lägga in sina infällda högtalare överallt. I taken synds de ju inte, men de som sitter i vardagsrummet just på den väggen där vi har satt upp den fina fondtapeten syns de ju!

Nu har jag varit medveten om att de skulle hamna just där och har hela tiden försökt klura ut en lösning på att måla dessa i samma färg som tapeten för att de skall "försvinna" helt.

Ni kan ju tänka er hur det känndes när han borrade och fejade och dammade ner hela vardagsrummet för dessa högtalare!

När jag har målat in högtalarna skall jag visa er en före och efter bild så att ni själva får se.

Utmanad två gånger om

Jag lovade Charlotta (Charlottas hemmeplaner) att lösa uppgiften hon gav mig tidigare i veckan. Nu ser jag att även Ina (Morkullan) har gett mig samma uppgift.

Dessa bägge tjejers bloggar följer jag så gott som dagligen.

Charlotta skriver på ett härligt och igenkännande sätt och hennes texter påminner mig om att jag inte är "unik" med mina känslor och tankar kring vardag, husbygge och annat som hör livet till. Dessutom väcker Charlotta min lust att börja baka igen;)

Ina är mitt uppe i sitt husbygge och hon och hennes man verkar göra det mesta själva. Sådant är jättekul för mig att läsa om eftersom även vi gjort det mesta själva. Ina verkar nästan längta ihjäl sig till hennes hus blir klart, vilket får mig att vilja peppa henne i hennes jobbigaste stunder.

Då är det väl bäst att jag gör den då!

Vilken mat äter du ofta? Ruccola, färsk, grovriven parmesanost och avocados. Inte för att det är en maträtt men dessa tre ingredienser tillsammans smakar gudomligt gott!

När du är på kalas är du den personen som hjälper till eller sitter du still? När jag har folk hemma vill jag helst pyssla och dona själv. Jag vill att mina gäster skall må bra och vill egentligen basa över mitt eget kök själv. Därför sitter jag still hos andra för jag förväntar mig detsamma tillbaka.

Vart sitter du helst och bloggar? I nya huset har jag funnit en mysig hörna i vardagsrummet med det perfekta armstödet att ha laptopen på. Härifrån har jag en härlig vy över den öppna planlösningen och ut över mina stora fönster.

Köper du ofta trisslotter? Nej nästan aldrig. Och ändå sitter jag och hoppas på storvinsten. Hur det nu skall gå ihop?

Vilken stad eller vilket land har varit ditt bästa semesterminne? Svårt att säga. Vi har rest väldigt mycket och har haft förmånen att uppleva många fina platser på jorden. Jag svarar nog ändå Mallorca. Den ön är så fantastisk och vacker och där gifte jag och Ludde oss.

Vilken kanal tittar du helst på? Har inte blivit mycket tv tittande på sistone, men min favvoserie går på femman.

Klädbutik? MQ, Sisters, Zara, Mango.

Inredningsbutik? ALLA

Godis? Choklad i alla former fast inte mörk eller fylld med plommon och sådant klägg. Det är för vuxet för mig!

Stad? Självklart Madrid! Mitt andra hem;) Jag är "Made in Spain born in Sweden" (Mamma och pappa kommer från Madrid)

Dryck? Vatten utan bublor (sin gas) till vardags, och gärna ett gott glas rött till fest.

Musik? Allt utom hårdrock och inte för högt.

Tv serie? Vänner. Finns det något roligare. Kan titta på serien om och om igen!

Träning? Har tränat mycket under alla år i olika form. Senaste året har jag dock legat av mig lite. Ska försöka få igång mina nya granntanter på att "Powerwalka" några gånger i veckan.

Bakverk? Bakar gärna men sällan. Alexandra däremot bakar gärna och ofta. Det är faktiskt tack vare henne vi införskaffade en Kitchenaid. Hennes kladdkaka är gudomlig. Perfekt smetig i mitten och hon använder sig av en hemlig ingrediens som hon inte vill avslöja;)

Kaffe? Började faktiskt att dricka kaffe som 35 åring. Nu dricker jag kaffe ofta och helst skall det vara bryggt på nymalda kaffebönor.

Sådär. Nu vet ni vem jag är;-)

Denna skall egentligen skickas vidare. Nu är jag ju sent ute och det verkar som att denna har gått runt hos de flesta. Jag skickar den till de som känner för att berätta lite mer om sig själva.

Blir borta ett tag

Vart tog den här veckan vägen???

Nyss var det måndag. Och i tisdags minns jag att jag satt och tjurade för att Ludde gjorde hål i min fina fondvägg i vardagsrummet och sedan vet jag inte. Nu är det plötsligt fredag!

Vad hände???

Jobb, jobb, jobb. Hem slänga sig på spisen. Mata mina djur (Ludde & Alexandra) iväg till träningar/matcher. Styra upp markarbetarna som fortfarande håller på med vår tomt. Fixa dona hemma. Bla,bla,bla.

Imorgon lördag skall jag åka iväg på en tjänsteresa. Blir borta till nästkommande söndag. Denna gång ska jag åka lite längre söderut än när jag var på tjänsteresa senast. Då var jag i Jönköping. Nu skall jag ända bort till Mexico för att lära mig om de kulinariska konsterna de är bra på för att kunna inspirera och utveckla mina kunder när jag kommer hem.

Hoppas bara att orkanerna som härjat/härjar nere i de regionerna har bedarrat nu.

Det är med blandade känslor jag drar iväg på denna resa.

Å ena sidan, vad härligt att få resa bort ett tag (fram för allt med tanke på den semester vi haft i år) Och att få uppleva Mexico verkar spännande.

Å andra sidan känns det sådär att lämna hemmet nu när man äntligen har fått det. Om ni förstår vad jag menar.

Hursom, under min resa kommer jag förmodligen inte att "snubbla" över en massa datorer vilket innebär att det kommer att bli tvärtyst här hos mig.

Därför kommer jag att slänga ut ett flertal inlägg idag som ni kan kika på lite vartsom under veckan jag är borta så att ni inte glömmer bort mig. Dessutom kommer jag att ge er en "uppgift" som kan rendera i en fin premie till den som lyckas lösa uppgiften åt mig.

Låter det spännande?

Håll ögonen öppna så får ni se;)

tisdag 16 september 2008

Grinig och utmanad

Min man gör slarvsylta av min fina fondvägg i vardagsrummet!

Sitter här och är beskviken på att glasmästarna av okänd anledning inte kunde leverera min felmåttade glasskiva ikväll. Nu måste vi tydligen snällt vänta vidare till torsdag.

Sitter alltså här med min besvikelse och glor på min man. Han fejnar, han borrar,han sågar och han gröper ur stora hål i väggen! Blä!

Eftersom jag ändå bara sitter här och är grinig kan jag ju passa på att svara på dessa frågor som energiknippet Jessika (Det svarta taket) utmanat mig att svara på.


Fem saker i frysen.

  • Vaniljglass
  • Chokladglass
  • Texas pecan (glass)
  • Iskuber
  • Gröna ärtor

Fem saker i garderoben.

  • Blusar
  • Skjortor
  • Jeans
  • Kostymer
  • Toppar

Fem saker i bilen.

  • GPS
  • Handsfree
  • Massor av broschyrer (Som jag lämnar till mina kunder vid mina dagliga besök)
  • Näsdukar
  • Ratt

Fem saker i handväskan.

  • Mobil
  • Filofax
  • Gamla kvitton
  • Tamponger
  • Lypsyl

Denna utmaning skickar jag vidare till:

Malvas rum (För att jag är lite nyfiken på henne)

Charlottas hemmaplaner (För att det är spännande att se vad Charlotta kan tänkas ha)

Morkullan (För att hon skall få något annat än sin längtan till huset att tänka på en liten stund)

En mammas drömmar (För att jag vill veta vad en mamma till tre knattar kan tänkas ha)

Godkväll!

Fyra årstider.

Jag fortsätter på temat hur länge vi bott i huset.

Drygt två veckor är det nu, och det slår mig att vi och huset redan genomlidit samtliga årstider tillsammans!

Vecka 12 restes huset. Vintern hade varit väldigt mild. Knappt någon snö hade vi sett ditintills. Måndagen den 17 mars restes huset bit för bit under en förmiddag som visserligen var lite kylig men med strålande sol.

Plötsligt på eftermiddagen hände det som jag bönat och bett om att få slippa! Ett snöoväder drog in över, på och in i vårt hus och vår stackars husresar personal!




Det var ett minst sagt snö-pligt slut vi fick på den dagen som annars var en av de mest underbara dagar jag upplevt i mitt liv!



Så här i efterhand när jag blickar tillbaka och tittar på bilderna så fylls jag återigen med alla känslor jag hade under dessa dagar. Enorm fullständig lycka blandad med en hemsk skräck över hur huset mådde med all snö som låg i drivor "inomhus".

Vi skottade ut all snö från huset, satte in värmare och föräkrade oss om att inget blivit skadat.



Tiden gick sin gilla gång och vintern övergick till vår i takt med att huset så sakteliga började ta form. Under våren läktades fasaden både på tvären och längden innan det putsades.




Huset putsades i en vit färg som kallas "Funkisvit" och vindskivorna målades vita.




Våren bjöd på vissa härliga soliga stunder. På så sätt fick vi små fikapauser utomhus.




Sommaren kom och vi tog semester. En semester som vi till 100% lade ner i tungt arbete på huset! Under de riktigt soliga dagarna försökte jag hitta sysslor utomhus för att få lite d-vitamin i kroppen. Fast då var Ludde snabb på att ropa in mig i huset igen;)



Den enda ledigheten undar sommarperioden vi unnade oss var i princip under fotbolls EMSpanien eller Sverige spelade.

För mig var det extra roligt att just Spanien äntligen fick vinna. (Mitt Spanska påbrå ni vet)




Nu har vi glidit in i höst. Här ser vi svärmor Stina gnugga och putsa bort all klister och smuts från fönsterbläcken. Stina lämnade dem skinande rena.




Svärfar Lasse utrustades med en sopborste för att sopa rent hela den nyanlagda framsidan med munksten.

Det är verkligen inte fel med hjälpsamma svärföräldrar under höstiga helger;)



Nu på hösten faller mörkret verkligen tidigt. Äntligen har Ludde fått upp vår utebelysning.

Att det tog så lång tid för Ludde att sätta upp dem beror egentligen på mig för jag har haft svårt att bestämma mig för vilka lampor vi skulle ha.




Det bidde såna här tillslut. De kommer från Nordlux och heter Can Maxi (aluminium type 2881)

Passar fint in på huset och dess karraktär.

Det var fyra årstider i huset det. Nu vill vi leva här i många, många fler årstider och njuta av dem alla!

Förresten, för er som undrar hur vi hade det i helgen med vår "nya" tradition. UNDERBART!

Vi bastade i dagarna tre och jag har aldrig känt mig så mör, ren och hel på länge.

Ikväll gör vi ett nytt försök med glasskivan. Jag rapporterar senare. (Skall även berätta mer om diskhon eftersom jag fått frågor på den både här på bloggen och på telefon.)

Trevlig tisdag;)

fredag 12 september 2008

Fredag och ny tradition.

Idag är det fredag och inte vilken fredag som helst! Idag är det 2 veckor sedan vi flyttade in i det nya huset;-)

Fjorton dagar! Det känns som vi bott här långt mycket mer än fjorton dagar. Det kanske kan bero på att vi tillbringat så mycket tid på bygget. Vi känner oss verkligen hemma här. Till 1000% Det är underligt hur det kan vara faktiskt. Fast när jag tänker efter har vi ju varit med om precis ALLT som har med huset att göra. Från spikar, skruvar, reglar, spån, gips, färg, eldragningar. ALLT!

Jag kan gå förbi en vägg i huset och plötsligt stanna till. Jag smeker väggen med min hand och vet att, där bakom finns en gipsskiva vars skruvar jag dragit in;-) Att jag sedan fick skäll av "snickar Fredde" för att jag inte dragit in skruvskallarna ordentligt är bara det ett kul minne;-)

På kontoret vet jag precis vart regeln sitter i vilken jag fick in 5 spikar på 2 skjut med en spikpistol kopplad till en kompressor! Och den gången himlade Fredde med ögonen så dant att jag trodde de skulle ta ett helt varv runt hans skalle;-)

Det är minnen som vi redan har tack vare vårt projekt. Nu skall vi även skapa ett liv med nya minnen och även med nya traditioner. Och självklart bär vi med oss de gamla minnerna och traditionerna vidare.

Traditioner skall man bevara, och försöka efterleva. Vissa traditioner är viktiga att de efterlevs på samma sätt som alltid. Det finns traditioner som man kan modifiera varteftersom livet utvecklar sig. Sedan finns det nya traditioner man skapar själv. Och självklart drömmar och ambitioner om traditioner man önskar skapa.

I vår familj har det alltid varit väldigt viktigt med traditioner. Jag är väl den i familjen som är mest flexibel och har inget problem med att ändra eller hoppa över vissa traditioner till förmån för annat kul. Men så är jag ju som jag är;-) En galenpanna med tusen ideer jämt, och med ett sug efter nya utmaningar och äventur stup i kvarten!

Jag minns tex julen 2004. Jag ville åka till Thailand och fira jul i värmen. Jag hade lyckats övertala Ludde vilket var en prestation utan like. (Ludde är en väldigt traditionsfast och principsfast person. Han bryter inte gärna trygga invanda mönster för något ovisst).

Rebecca fick jag med mig ganska lätt. För henne är det viktigt med traditioner till det dyker upp något spännande och äventyrsfullt som kan vara värt att uppleva. Rebecca älskar äventyr och resor. Rebecca är väldigt mjuk och flexibel.

Annat är det med Alexandra.

"ALDRIG I LIVET". Julafton firar man hemma, och tomten skall komma förbi även om det är grannen som är utklädd. Mamma ska baka sin julvört på morgonen. Farmor, farfar och Gunnar ska vara med. Granen kläs kvällen innan till vår gamla julsångsskiva och vi smakar på julskinkan.

Argumenten var många och pappa Ludde kunde inte strunta i en då 12 årings känslor. Det blev ingen resa den vintern och idag tackar vi vår lyckliga stjärna för att vi inte nonchalerade Alexandras känslor och därför stannade hemma.

Tack vare Alexandra slapp vi den hemska erfarenheten många andra fick när Tsunamin slog till i det område vi tänkt fira vår jul.

Ikväll skall vi fira våra "fjortondar" i huset HELA familjen. Rebecca kommer hem och med sig har hon pojkvän Kristian som varit med oss så länge nu att även han självklart ingår i familjen.

Vi ska äta gott, mysa, umgås, hitta på skoj. Och vi skall inviga BASTUN!

Sedär en ny tradition är född;-)





Fredagar=Bastu.

Ha en underbar fredag, för det tänker vi ha!

torsdag 11 september 2008

Mera utmärkelser!

Den här utmärkelsen har Charlotta (Charlottas hemmaplaner) bollat tillbaka till mig med en jättefin motivering!

Tack snälla Charlotta!




Och den här utmärkelsen har jag fått från Kia (En mammas drömmar) en för mig ny "bekantskap" med en jättetrevlig blogg.

Tack snälla Kia!




Denna gång gör jag en "Petronella" ( Tinnar och Torn) Dvs, jag skickar dessa vidare till alla på min länklista och även till er andra jag brukar besöka men inte länkat ännu.

Godis är gott, men bara ibland.

Jag vänder bloggen ryggen till i två dagar, och vad händer?

Jag har fått massor med fina kommentarer, två nya utmärkelser och nya besökare med jättefina bloggar som jag tidigare missat har dykt upp.

Jag får nästan dåligt samvete för att jag inte hunnit ta en runda hos er. Ska bara trixa klart detta inlägg så ska jag ut på min "rond".

När jag lämnade er senast berättade jag att det var som att ha "lördagsgodis" kvar att mumsa på när man fortfarande har saker att vänta för att få huset helt klart. Nästan alla "godisarna" har varit deliciösa hittills!

Först fick jag upp en smarrig lakritsfudge ur min påse. Den kom i form av en trevlig sotare som gjorde besiktningen av kaminen. Lite nervöst var det då Ludde höll på länge med monteringen och det var första gången han monterat en sådan. Sotaren (lakritsfudgen) var glad och nöjd och lämnade oss med den vetskapen att nu kunde vi börja elda. Mums!

Sedan har jag mumsat vidare på en röd/grön napp i form av ett nytt Elfa system till Alexandras garderob. Lite fastnade det mellan tänderna tack vare priset på elfan men, hua så skönt att äntligen få bort alla hennes kläder från kontorsgolvet!

Som en sammetslen geisha chokladbit som smälte fin fint mot gommen var det att höra KA.s (kvalitets ansvarig) beröm för vårt gedigna arbete med huset. Han tyckte vi gjort ett mycket bra jobb. Allt var perfekt genomfört enligt hans tycke. Att han dessutom berömde oss för vår smak och all energi vi lagt ner på detaljer gjorde bara att chokladbiten smakade än mer ljuvligt;-)

Nästa godisbit var en sur äcklig seg och hård sak i form av ett felmåttat glas som dessutom fick mig att bita sönder en tand. URK!


Glaskillarna (som för övrigt är super trevliga), kom glada i hågen med mina två glasbitar till köket. Den lilla biten satt som en smäck! Och snyggt blev det med;-) Sedan var det "bara" att hämta in den långa biten som skall löpa över hela diskbänksväggen. De smetade upp klister över hela väggen och började med sin montering när de plötsligt insåg att glaset aldrig skulle gå att få dit utan att montera bort kranen. Till all tur var Ludde precis hemkommen. Inte för att han är någon rörpulare men han fick försöka montera ner kranen.

Det var tydligen lättare sagt än gjort.

I ungefär 45 minuter höll ha på. Det rann vatten överallt. Mången morr och attack mot mig i form av "du och dina j-vla inredningsspecialer" hördes från undersidan av bänkskåpet där han låg och kravlade.


När väl min "j-vla inredningsspecial" var lossad kunde glasmästarna äntligen påbörja ditsättningen av mitt vackra glas mot väggen. När de nästan, nästan var där mot väggen utbrister Ludde plötsligt. "Men killar, är det där verkligen rätt måttat?"


Vadå?


Jorå så var det, det knakade till i min tand och jag spottade ut tandbiten på bänken:(


Hålen för uttagen i glasskivan hade måttats från fel sida. Därför var det "bara" att bära tillbaka skivan till lastbilen, försöka spackla bort klistret från väggen, och för Ludde att återställa kranen.


Nu får jag ringa tandläkaren för att boka tid och snällt vänta på att min skiva denna gång blir rätt måttad till de återvänder på tisdag.





Såhär fin ordning börjar Alexandra få i sin garderob.






Sotarmulle inspekterar......






och prov eldar.






Åhej, åhå vilken lång glasskiva.

Charlotta (charlottas hemmaplaner) frågade om glaset var genomskinigt och om jag skulle ha vitt bakom. Första tanken var att göra så för att kunna ändra baktill när man tröttnat. Jag ville dock inte ha ett glas som ser "bå/grönt" ut. Jag fick rådet av glasmästarna att ta ett glas som heter "opalglas" Det glaset målas med den färg man önskar baktill på själva glaset. På det viset syns inte lim och sådant som med tiden ändrar färg. Dessutom sade de att hur man än tätar så lyckas det alltid på något konstigt sätt krypa in en liten fluga eller smula som syns bakom ett genomskinligt glas och som man sedan retar sig något fördärvat på.





Synd bara att de var tvugna att göra hålen fel!







Så här fint blev det iaf på den korta väggen. Den som var rätt måttad;)






Silikoning kvarstår. Man ser vart det barkar. Jag tycker det blev bra med brytnigen mot spishörnet. Att jag valde göra på detta vis beror på att fläkten sitter högre än hyllskåpen. Hade vi satt glas hela vägen hade vi fått skarva glaset i hörnan och det tycker jag inte hade blivit snyggt. Nu blir det en intressant hörna istället.


Kaklet är jättefint. Det syns inte på bild, men det är lite metallic och skimrar lätt i rosa/lila/grått om man tittar noga.






Nu får vi leva med detta till på tisdag. I och för sig är det käckt att det torkade limmet matchar övrig inredning;-) Tänk om det torkade limmet varit knall orange;-)