torsdag 31 januari 2008

Kommentarer

Jag har gjort så att det är lätt att kommentera under mina inlägg. Man behöver inte vara medlem på något bloggkonto eller dyligt.

Jag vill gärna att ni som läser kommenterar lite. Ibland kanske jag vill ha hjälp med något.
Tex, hjälp med åsikter inför val av braskamin.

Så mina vänner, kommentera gärna;-)

Planlösning vindsvåning


Övervåningen bygger vi med full takhöjd upp till nock med synliga takbjälkar enligt önskemål från Alexandra. Här uppe finns två rymliga sovrum där rummet närmast badrummet blir Alexandras.
Hon får en "egen" våning i princip. I hallen som för övrigt har ett takfönster över trapphuset finns en tre meter lång klädkammare med skjutdörrar, gott om plats till "lill majsan" Sedan får hon ett rymligt eget badrum som hon får inreda själv. Även badrummet har ett takfönster.
Kan det bli bättre för en tonåring?
I den andra delen av våningen så finns det ett stort rum till, samt en liten klädkammare. Vi kommer att använda rummet som kontor/gästrum (Rebecca rum).
Det finns även kattvind på övervåningen och förvaringsplats är ju aldrig fel.

Planlösning etage våning.


Så här blir entre planet. Ingången ligger till norr så vi får södersida på vår baksida där vi skall ha vår stora altan.
Hallen:
Hallen blir 18.7 kvm stor. Det framgår inte på ritningen men vi skall lägga klinkers över hela hallen. Den blir stor och rymlig, öppen och luftig. Från entren ser man genom hela huset rakt ut mot fönstrerna i "kyrkan" (rummet där vi skall ha matsalen).
Till vänster om entren har vi byggt in en garderob med spegelskjutdörrar för ytterkläder och skor.
Trapporna kommer att vara i ek med aluminium räcken. (låter skumt men det är snyggt) Ena trappan går upp mot Alexandras våning, den andra går ner till umgängesdelen där nivå skillnaden blir 90 cm högt.
Sovrummet:
Mitt och Luddes sovrum ligger till vänster från entren. Det är ett luftigt och stort rum med ett mysigt litet burspråk. Vi har valt att göra en "walk in closet" i anslutning till sovrummet.
En dröm jag alltid haft! (ursprungsritningen hade klädkammaren som badrum)
Tänk vad skönt att ha ett eget rum där alla kläder finns och där man klär på sig! Jag skall tom ställa in en liten fotölj så att jag kan sitta där och fundera på vad jag skall ta på mig!
Tvättstugan:
En tvättstuga på 8 kvm där det kommer finnas gott om plats för tvätt och förvaring. Här inne kommer även centraldamsugaren att bo.
Badrummet:
Badrummet är inte riktigt färdigplanerad än. Vi vill att det skall bli så optimalt som möjligt. Känns som att förutsättningarna för det finns.
Badrummet är på totalt 13.1 kvm. (på ursprungsritningen var detta ett sovrum)
Ludde har länge önskat sig en bastu och fastän jag inte är någon bastu fantast så måste jag ju låta Ludde få lite som han vill om inte annat så för jämlikhetens skull ;-)
För mig var det superviktigt med varsitt handfat, jag behöver inte gå in i detalj på varför men jag kan säga så här att av någon märklig anledning så tvättar vi nästan alltid oss samtidigt och jag är trött på att stångas med Ludde. Hans armbågar är så vassa!
Det som verkar vara svårt att komma överens om är badkaret. Jag älskar att bada, jag vill ha ett vackert stilrent badkar med plats för två. På så vis får vi plats med relax stolar framför fönstrerna. Där kan jag sitta med ett glas vin på fredagarna och titta på Ludde när han bastar;-)
Ludde å andra sidan vill ha ett bubbelbadkar i hörnan. Vi måste nästan bestämma oss för vilket snart.
Kök/Vardagsrum:
Umgängesdelen blir en öppen historia på 50.8 kvm. Hela den här delen är nersänkt med 90 cm. Fönstrena är stora och panoramiska och vi kommer att ha en stor altan längs med hela långsidan.
Till höger om trappan finns köket och vi skall ha en köksö (framgår ej på ritningen) Till vänster om trappan kommer vardagsrumsdelen vara. Hela den här delen har ett lutande tak där den lägsta punkten är 2.40 cm och den högsta 3.30cm.
I mitten i den utskjutande delen (den delen jag kallar för kyrkan) skall matbordet stå. Där blir det ett ryggåstak drygt 4 meter upp till nock och i den här delen finns det två balkong dörrar.

Alla golv utom i våtrummen och hallen kommer att vara i ek.

Varför bygga hus?

Många har undrat varför vi väljer att bygga hus först nu i vårt liv. Varför vill vi flytta när vi gjort så fint i vårt befintliga hus och lagt ner så mycket tid och energi på att renovera det.

Vi har alltid haft en dröm att få bygga ett eget hus. Tyvärr så har det inte blivit så. Vi har trivits bra i vårt hus, vi har haft perioder då det inte varit läge samtidigt så har vårt liv alltid präglats av innebandy och all tid den krävt av vår familj.
Det har inneburit att vi hela tiden skjutit fram eventuella planer eller funderingar på framtiden. Åren har gått och vi kom till en punkt där vi tänkte att det kanske var försent. Samtidigt har vi gjort mycket i vårt befintliga hem och vi har nöjt oss med det.

Många undrar även varför flytta till större när man "avvecklar" familj. Vi har ju från att vara en familj på fyra personer blivit en familj på tre då Rebecca flyttade hemifrån förra hösten.

Vi kände efter Rebeccas flytt att vi andra även ville ha en förändring. Vårt hus blev plötsligt så stort. Rebeccas rum står tomt och vi har ett allrum som vi aldrig använder. Visst är det bra med ett gästrum och självklart vill vi ha plats för Rebecca när hon kommer hem och sover över, men ändå.

Vi kände att vi ville starta en ny "era" med vår nya familjekonstellation. Vi visste bara inte hur.

I det här läget började vi bli inställda på att röra på oss, men vi visste bara inte vart eller vad vi skulle göra.

Då dök projektet Salem Söderby upp.

Nu väcktes våra gamla drömmar till liv! Var det försent? Har vi glädje av att bygga hus nu?.

När vi väl var ute i Salem så kändes det rätt (i alla fall för mig och Ludde) Vi resonerade så här, det blir mycket jobb att bygga ett nytt hus men när det väl är klart kan vi luta oss tillbaka och njuta av livet i åtminstone 15 år.

Vi har valt detaljer som putsad fasad för att slippa underhålla fasaden så ofta, och liten lättskött tomt. Dessutom så har vi planerat planlösningen för våra behov inte för "de små barnens" behov som man måste göra om man är en småbarns familj.

Nu bygger vi ett hus som är 23 kvm större än det vi har idag. Skillnaden är den att vi inte har lika många rum.

Huset blir större fast luftigare. Vi får ytor som vi tidigare inte haft. Nu behöver vi inte snubbla över rum som vi aldrig använder. Dessutom så får Alexandra en egen "vindsvåning" med sitt eget badrum och klädkammare och där finns även ett rum till Rebecca när hon kommer hem.

Entre planet blir Luddes och mitt "hem" och det kommer att bli perfekt!

(Jag kommer att lägga ut vår planlösning inom kort och förklara hur vi har tänkt i detalj.)

Därför väljer vi att bygga hus först nu.

onsdag 30 januari 2008

Vårt hus.

Vårt hus kommer att se ut som det gråa huset på bilden, fast vi ska ha putsad fasad som är varmvit, silvergrå stuprör och rännor samt inga spröjs på fönstren.

Jag gillar när det är strikt, rakt och prydligt.

Inga krumelurer för mig.

I den delen som sticker ut på framsidan, kommer vi att ha vår matsal.

Det blir som att sitta och äta i kyrkan eller nåt;-)




Vår tomt.

Så här ser vår tomt ut.
Det behövs varken sprängas berg och sten eller skövlas bort skog och stubbar vilket känns bra.

Alexandra tycker att jag är konstig som älskar att åka ut till tomten ibland.

Hon menar, "palla stå och glo på en sandhög"

Fast sandhögen är ju våran, och jag diggar den :-)








tisdag 29 januari 2008

Vad har vi gjort hittills.

April 2007 så snubblade vi över ett projekt i Salem söderby. Det är ett helt nytt område där det byggs 83 nya hus från trivselhus.

Det fanns ca 10 stycken hus typer att välja på och vi fastnade direkt för hustyp nummer 407.
Det är ett souteränghus på 163 kvadrat.

Att vi föll för just området och hustyp 407 berodde nog på att området i sig är helt nytt, tomterna inte allt för stora och svårskötta samt att planlösningen lämpar sig bra för vår familj och de önskemål som vi har.

Den 4 Juni 2007 bestämde vi oss och vi skrev på alla papper hos trivselhus på deras kontor på Sveavägen.

Nu var det bara att sätta sig och göra de ändringar vi önskade göra på planlösningen för att få in handlingarna till vår nya blivande kommun innan sommarsemestern.

Sagt och gjort, den 2 Juli lämnade vi in bygglovshandlingarna till Salems kommun.

Den 4 Augusti, lagom efter vår sköna semester på tre veckor på Mallorca fick vi besked om att bygglovet var klart.

Helt plötsligt så trodde man att nu, nu skall vi flytta, men icke. Det tar ju faktiskt en stund innan allt är klart.

Först måste man beställa kök, inte så lätt när man inte vet hur huset ser ut annat än på ritning. Sedan skulle en massa andra beslut tas.
Vi skulle utse en kvalitetsansvarig, kalla till byggsamrådsmöte mm.

Dessutom skulle vi besluta om vilka lister, golv, garderober, väggar, tak, stuprör, ja allt vi ville ha! allt skulle bestämmas och tas beslut på innan själva produktionen kunde komma igång.

Någon gång i December var vår slutbeställning klar och vi fick en leverans tid till v-10.
När huset väl levererats tar det ca 16 veckor att bygga ihop det så man kan säga att om allt går som det ska så flyttar vi in i vårt nya hus till midsommar + - någon vecka hit eller dit.

Nu är det slutet på Januari och jag skall skriva löpande om hur det går.

Nu längtar man som en tok;-)